x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică E oficial! - Unda verde pentru urmarirea penala a lui Atanasiu

E oficial! - Unda verde pentru urmarirea penala a lui Atanasiu

de Oana Stancu Zamfir    |    08 Sep 2006   •   00:00
E oficial! - Unda verde pentru urmarirea penala a lui Atanasiu

Seful statului a comunicat ieri oficial ca si-a dat acordul pentru inceperea urmaririi penale a ministrului Apararii, insa nu a decis si suspendarea lui din functie. Spionarea Cotroceniului, racolarea parlamentarilor si telegramele cu retragerea trupelor din Irak sunt actiunile pentru care Atanasiu va fi cercetat.

Administratia Prezidentiala a anuntat ieri public, asa cum anticipa Jurnalul National, decizia presedintelui Traian Basescu de a declansa, prin acordul sau, urmarirea penala a ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, dupa ce in prealabil l-a si informat pe acesta, pentru a nu afla din presa. Fapt consumat deja, pentru ca ministrul a putut afla despre decizia presedintelui din ziarele de sambata. Stirea, publicata de Jurnalul National, continea de altfel si informatia, confirmata de surse din PD, ca presedintele este hotarat sa dispuna si suspendarea ministrului din functie. Decizie pe care Basescu nu a luat-o deocamdata, el marginandu-se ieri sa comunice argumentele in baza carora il da pe Atanasiu pe mana procurorilor.

INFRACTIUNI. Astfel, Basescu invoca raportul comisiei special constituite la Cotroceni, conform legii raspunderii ministeriale, in urma sesizarii facute de Parchetul General. Comisia a decis ca nu sunt temeiuri pentru clasarea plangerilor penale depuse la Parchet de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si de deputatul Eugen Bejinariu, care il acuza pe Atanasiu de comiterea de infractiuni in exercitiul functiei, ci ca trebuie vazut daca ministrul se face vinovat. Prima viza declaratia ministrului cum ca "are o intreaga directie de informatii care ii spune ce pleaca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni, pe surse credibile din preajma palatului", care trada filarea Cotroceniului de catre serviciul secret al Armatei. Intrucat Atanasiu nu a dorit la audieri sa spuna cum au fost obtinute aceste informatii, comisia a apreciat ca sunt necesare investigatiile Parchetului, se arata in comunicatul Presedintiei. Si actiunea de racolare a parlamentarilor trebuie investigata, a decis comisia, care a constatat ca "actiunile de lobby pe care Directia de Informatii a Apararii le-a efectuat au existat si au fost desfasurate sub coordonarea directorului general adjunct al Directiei Generale de Informatii a Apararii".

In chestiunea telegramelor trimise atasatilor militari romani aflati in strainatate in legatura cu retragerea trupelor din Irak, lucrurile sunt si mai clare. "Comisia a retinut ca acestea au fost transmise la data de 29 iunie 2006, la ordinul ministrului Teodor Atanasiu. Din analiza textului telegramelor reiese ca in prima telegrama se vorbeste despre decizia de retragere a trupelor romane din Irak, ca o decizie politica a PNL si a ministrului Apararii, iar in a doua telegrama se fac precizari cu privire la procedurile pe care trebuie sa le urmeze o astfel de decizie, nefacandu-se precizarea daca aceasta decizie a fost luata de organele abilitate in drept sa o faca".

Ministrul Apararii a aratat ieri ca decizia presedintelui este una rationala, pe care si el a cerut-o pentru ca nu doreste sa fie tratat preferential.

ATACAT DE PD, APARAT DE PNL
Vicepresedintele PD Ioan Oltean sustine ca ministrul Atanasiu ar trebui sa fie suspendat din functie. El a declarat ieri ca demersul presedintelui Basescu in cazul Atanasiu a fost "legal si constitutional", fiind vorba de "o decizie fireasca din punct de vedere politic". In schimb, PNL a anuntat ca a luat act de decizia presedintelui, dar considera ca plangerile formulate la adresa ministrului Apararii nu au substanta si sunt nejustificate. Liberalii spera ca organele de ancheta sa probeze nevinovatia lui Atanasiu si sunt convinsi ca "in final" se va dispune neinceperea urmaririi penale.
×
Subiecte în articol: politic apărării ministrului atanasiu