x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică EBa, asaltată cu bani în campania electorală

EBa, asaltată cu bani în campania electorală

de Gabriela Antoniu    |    18 Iun 2009   •   00:00
EBa, asaltată cu bani în campania electorală
Sursa foto: Daniel Mihăilescu/AFP/MEDIAFAX

Independenta Elena Băsescu a reuşit să strângă donaţii de 100.000 de euro în campania electorală pentru alegerile europarlamentare de la 7 iunie, mai mult decât au primit unele partide competitoare cum ar fi PRM sau UDMR.



Un raport final al Autorităţii Electorale Parmanente privind donaţiile făcute partidelor şi candidaţilor independenţi în campania electorală pentru alegerile europarlamentare de la 7 iunie arată că fata cea mică a preşedintelui Băsescu, independenta EBa, s-a clasat a cincea la capitolul donaţii. Astfel, primul loc este ocupat de PD-L cu 2.570.043 de lei, urmat de Alianţa PSD+PC cu 1.215.342 de lei, PNL- 881.431 de lei, PNŢCD- 435.411 de lei, Elena Băsescu- 430.800 de lei, UDMR- 417.880 de lei şi PRM- 180.000 de lei. Pavel Abraham, celălalt candidat indepent la euroalegeri, a reuşit să strângă 30.050 de lei din donaţii, iar partidul Forţa Civică nu a primit nici un leu. Donaţiile primite de partidele politice în campania electorală au fost de 5.700.108, iar cele ale candidaţilor independenţi de 460.850. Per total, partidele şi independenţii au primit în campania electorală pentru europarlamentare donaţii în valoare de 6.160.958 de lei.

BANI ŞI DE LA PD-L
La îngroşarea conturilor de campanie ale Elenei Băsescu au contribuit însă şi unele filiale ale PD-L, potrivit unor surse din partid. O organizaţie generoasă cu EBa a fost PD-L Buzău, donaţiile fiind făcute cash şi în aceeaşi zi.Sursele citate mai spun că membrii PD-L au donat bani şi pentru partid, dar mai puţin decât pentru EBa. La fel a procedat şi organizaţia Tulcea care a donat 2.000 de lei pentru partid şi peste 75.000 pentru EBa.

4978-94653-chitantadonatiecopy.jpg
Printre donatorii Elenei Băsescu se numără şi Marius Barbu, soţul deputatei PD-L de Bucureşti, Sulfina Barbu, donatoare şi ea

Printre donatorii Elenei Băsescu se numără fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, şi soţul ei, Marius, conform unor chitanţe BCR. Donaţiile primite de EBa din partea democrat-liberalilor nu sunt o surpriză în condiţiile în care vicepreşedintele PD-L, Cezar Preda, recunoştea public, după alegerile europarlamentare, că partidul a ajutat-o pe mezina prezidenţială. "O parte din PD-L s-a mobilizat şi pentru Elena Băsescu, care era clar un om al nostru şi care printr-o greşeală, eu insist să cred că a fost o mare greşeală, a cedat unor intervenţii din societatea civilă, complet deplasate, s-a retras şi a candidat ca independentă. E greu să creadă cineva în România că un independent pur şi fără sprijinul unui partid poate să ia 4,2%. Noi am ajutat-o. Are şi electoratul propriu, dar PD-L a ţinut ca şi Elena Băsescu să fie ajutată, era şi normal, a avut o organizaţie de Tineret şi foarte mulţi tineri din Partidul Democrat Liberal au alergat pentru Elena Băsescu", declara Cezar Preda la RFI la 9 iunie, citat de Hotnews. Cezar Preda este şi liderul PD-L Buzău. Cu toate acestea, filialele amintite nu se numără printre organizaţiile campioane la adus voturi Elenei Băsescu la scrutinul de la7 iunie, ci filiala Hunedoara, condusă de primarul de Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, soţul ministrului Tineretului, Monica Iacob-Ridzi. Aceeaşi care i-a înmânat Elenei Băsescu carnetul de revenire în PD-L după euroalegeri.

În judeţul Hunedoara, Elena Băsescu a obţinut cel mai bun scor - 7,62 %.

×
Subiecte în articol: basescu politic pd-l elenei băsescu