x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică EBa: "party girl, păr lung, buze cu colagen"

EBa: "party girl, păr lung, buze cu colagen"

25 Mai 2009   •   00:00
EBa: "party girl, păr lung, buze cu colagen"
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Prestigiosul săptămânal german Der Spiegel a analizat lista candidaţilor pentru PE şi a descoperit, alături de politicienii "clasici", şi fotomodele, staruri TV, miliardari, sportivi, chiar şi un prinţ şi un pirat al internetului. Pe lista de 11 nume a publicaţiei amintite - ilustrată şi cu fotografii reprezentative - se află şi Elena Băsescu şi Gigi Becali.



Până nu demult, despre Parlamentul European se spunea că este un fel de "cimitir al elefanţilor", unde erau trimişi veteranii partidelor pentru a-şi face o ieşire decentă din politică. Între timp, legislativul comunitar a ajuns să exercite o forţă de atracţie nebănuită.

Premierul şi "ţarul" media italian Silvio Berlusconi dorea iniţial să intre în alegerile europarlamentare cu multe "feţe noi": tinere atractive, vedete TV (printre care şi o concurentă de la Big Brother). Însă, după ce soţia sa Veronica Lari a denunţat în public "neruşinarea puterii", echipa feminină a lui Berlusconi s-a redus semnificativ, nemairămânând decât starleta de televiziune Barbara Matera (27 ani), blondă, bine proporţionată, aspirantă cândva la titlul de Miss Italia, în prezent actriţă, prezentatoare TV şi complet neexperimentată în politică.
 

EBa: "party girl, păr lung, buze cu colagen"
Nu acelaşi lucru se poate spune despre experienţa politică a Elenei Băsescu, scrie Der Spiegel. Ea este la fel de frumoasă ca şi Barbara, însă are deja în spate o peroadă activă la Bruxelles, ca stagiară la o eurodeputată din partidul tatălui său. De altfel, reaminteşte săptămânalul, tăticul Traian Băsescu este chiar preşedintele patriei Elenei. Ea lucrează ca fotomodel, trece drept "partygirl" şi este cunoscută pentru viaţa sa amoroasă bogată, după cum ar fi scris cotidianul austriac "Der Standard". Din cauza aspectului său fizic - păr lung şi buze cu colagen - este comparată adesea de presă cu moştenitoarea imperiului hotelier Hilton, Paris. Tatăl ei a răspuns unor critici potrivit cărora nu ar fi suficient de dotată din punct de vedere intelectual pentru a reprezenta România în Parlamentul European, el spunând că Elena este "mult mai deşteaptă decât se crede".

Starul feminin indiscutabil al listei de candidaţi din partea Franţei este Rachida Dati (43 ani). Ea are studii economice şi de drept, a lucrat în industrie şi în avocatură şi cariera ei a progresat atât de rapid, încât în 2002 a ajuns să lucreze la cabinetul ministrului de interne de atunci, Nicolas Sarkozy, care, odată ce a devenit preşedinte, a pus-o în funcţia de ministrul al justiţiei. Frumoasa de origine nord-africană a fost intrat în atenţia presei colorate la începutul acestui an, când a dat naştere unei fetiţe, dar nu a vrut să dezvăluie numele tatălui, spunând doar că "viaţa mea privată este complicată". Acum, mass-media franceze speculează că preşedintele Sarkozy ar vrea să scape de ea, şi de aceea o trimite la Bruxelles.

Pe lista Der Spiegel mai figurează şi frumoasa nemţoaică Gabriele Pauli, cunoscută în Germania ca fiind cea care a pus capăt carierei politice a fostului lider creştin-democrat Edmund Stoiber. Imaginea ei s-a regăsit adesea în paginile ziarelor, cele mai celebre fotografii fiind cele cu ea în costumaţie de motociclist, cu mănuşi de latex şi privire lascivă; multă vâlvă a făcut şi propunerea sa de încheiere a căsătoriilor pe un termen de şapte ani, după care cuplurile să decidă dacă prelungesc sau desfac căsnicia.

Însă nu doar femeile îşi doresc să ajungă în Parlamentul European. Şi printre candidaţii bărbaţi se regăsesc mult figuri ce atrag atenţia. Spre exemplu, suedezul Christian Engström (48 ani) este candidatul "Partidului Piraţilor", care militează pentru un internet liber. Acest partid al piraţilor web a devenit atât de puternic în Suedia, încât se situează pe locul 3 în preferinţele electoratului, iar Engström îşi are practic asigurat biletul către Bruxelles.

Cehul Vladimir Remek (60 ani) a fost primul cosmonaut ne-rus care a zburat în spaţiu, iar acum el ar putea deveni coleg cu finlandezul Ari Vatanen, cvadruplu campion al Raliului Dakar, în Parlamentul European. Aceşti doi nou-veniţi ar putea să se alăture bulgarului Slavi Binev - campion balcanic şi european la Taekwondo, însă în prezent proprietar de discoteci, cluburi şi firme de protecţie etc. - membru din 2007 al PE şi candidat pentru un nou mandat din partea partidului de extremă dreapta Ataka.

Şi la lista masculină Italia are ceva aparte de oferit: Emanuele Filiberto di Savoia, prinţ de Piemont şi Veneţia. El este nepotul ultimului rege al Italiei, vorbeşte cinci limbă străine şi îi cunoaşte personal pe jumătate dintre şefii de stat din Europa, iar cu cealaltă jumătate este înrudit. Totuşi, în pofida sângelui său albastru, în viaţa profesională şi personală nu se poate mândri cu prea multe succese, mulţi dintre colaboratorii şi prietenii săi fiind implicaţi în scandaluri de şantaj, acuzaţi de fraudă, sustragere de la plata impozitelor şi chiar de legături cu Mafia.


Gigi Becali şi originea ciobănească
Cu probleme similare s-a confruntat şi omul de afaceri, politicianul şi patronul de club de fotbal Gigi Becali, care a stat în arest două săptămâni, după ce bodyguarzii săi i-au răpit pe hoţii maşinii sale de lux. Becali (50 ani), care a câştigat milioane de euro din afaceri imobiliare, nu provine - precum potenţialul său coleg Emanuele - dintr-o familie regală, ci din una de crescători de oi. Însă, la fel ca şi prinţul, şi Becali se simte născut pentru a conduce: "Eu voi fi un conducător sever şi înţelept", spune omul de afaceri care doreşte să devină şi preşedinte al ţării sale. Deocamdată el se luptă - cu sloganuri de dreapta - pentru un loc în Parlamentul European. Iar dacă nu va avea succes în politică, se va dedica din nou oilor, după cum a mărturisit chiar el unui reporter.

Toţi iluştrii candidaţi din "Estul sălbatic" şi chiar cei de viţă nobilă sunt umbriţi însă de nimeni altul decât de premierul italian Silvio Berlusconi. În cei 72 de ani de viaţă, el a acumulat mai mulţi bani şi procese decât oricare dintre cei mai sus amintiţi, creându-şi renumele de intangibil; de altfel, de curând a reuşit să scape - graţie unei  modificări legislative introduse de parlamentul controlat de el - de un proces de corupţie. De asemenea, nu este zi ca presa să nu scrie despre vreo nouă gafă a sa sau, mai nou, despre eventuala sa relaţie cu o tânără de numai 18 ani din Napoli.

Mai mult ca sigur, Berlusconi va primi suficiente voturi pentru a intra în Parlamentul European, însă el nu intenţinează să părăsească scena politicii italiene, ci va ceda probabil locul său următorului clasat pe listă, ajutând, în felul acesta, o altă tânără promiţătoare, Barbara Matera să se lanseze în politica europeană.
Agerpres

×