x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Efectul raportului Pierre Moscovici

Efectul raportului Pierre Moscovici

de Aniela Nine    |    17 Dec 2005   •   00:00
Efectul raportului Pierre Moscovici

Adoptarea amendamentului grupului ALDE din PE la raportul Moscovici, care instituie sintagma de "autonomie culturala" cu referire la minoritatile nationale, a dat apa la moara UDMR. Criticii legii statutului nu renunta insa la pozitia lor.

Decizia adoptata joi la nivelul Parlamentului European este vazuta de UDMR ca fiind exact ceea ce trebuia pentru a "dizolva dubiile" parlamentarilor romani cu privire la sustinerea proiectului privind statutul minoritatilor. De partea cealalta, opozantii ideii din PD sustin ca "s-a facut prea mare valva" pe aceasta tema. Acestui schimb de replici i se adauga pozitia premierului Tariceanu, care, chiar de la Bruxelles, avertizeaza scurt: "Romania nu are de primit lectii de la nimeni in ceea ce priveste minoritatile". Ba, mai mult, legislatia pe care Romania o are in domeniul drepturilor minoritatilor "poate fi model pentru alte tari". In plus, premierul a insistat asupra angajamentului Coalitiei guvernamentale de a adopta legea minoritatilor, explicand ca grupul de lucru format recent va depune amendamente la actualul proiect in domeniu tinand cont de recomandarile Comisiei de la Venetia.

AVANT. "Dupa adoptarea acestui raport, nici un politician responsabil nu poate spune ca din proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale trebuie sters articolul referitor la autonomia culturala". Opinia ii apartine deputatului UDMR Marton Arpad, care a mai adaugat, conform Mediafax, ca textul respectiv demonstreaza clar ca este nevoie de adoptarea unor masuri suplimentare pentru protectia minoritatilor nationale, pe baza principiului subsidiaritatii si autonomiei culturale. O opinie asemanatoare a avut si presedintele Uniunii, Marko Bela, care considera ca adoptarea raportului ar putea contribui la "dizolvarea dubiilor" parlamentarilor romani cu privire la sustinerea proiectului privind statutul minoritatilor. Cum, afirma Marko Bela, raportul vorbeste explicit despre necesitatea autonomiei culturale, este eliminat astfel unul dintre argumentele aduse in special de reprezentantii PD impotriva statutului minoritatilor, potrivit caruia conceptul de "autonomie culturala" nu este aplicat in nici o tara din Europa.

OPOZITIA DIN COALITIE. Nu aceeasi opinie este insa impartasita si de reprezentantii partidelor din Alianta. "Cred ca s-a facut prea mare valva pe acest subiect, pentru ca eu nu cred ca in Romania exista astazi o problema a minoritatilor. Nu exista. Eu cred ca Romania a rezolvat extraordinar de bine acest subiect si ca in acest moment sunt niste cereri poate putin exagerate, niste discutii exagerate", a declarat deputatul democrat Marian Jean Marinescu, liderul euroobservatorilor romani din grupul PPE. In opinia lui Marinescu, adoptarea amendamentului ALDE la raportul Moscovici nu reprezinta un esec al activitatii euroobservatorilor democrati si nici un succes al UDMR.

DISCUTII. Proiectul de lege privind statutul minoritatilor a fost subiectul principal a trei intalniri dintre reprezentantii coalitiei in cursul acestei saptamani. In principal, discutiile s-au purtat intre reprezentantii PD si UDMR. PC a decis sa nu-si trimita reprezentanti la aceste negocieri, deoarece nu are amendamente la lege, iar PNL si-a trimis un reprezentant doar la prima intalnire. Incercarile de a ajunge la un compromis au fost insa zadarnice, la finalul ultimei intalniri, reprezentantul PD, Cristian Radulescu, recunoscand ca negocierile sunt in impas. Problema, preciza Radulescu, era infiintarea Consiliului National al Autonomiei Culturale, a carui "utilitate" PD nu o vede.

INFRANGERE
Si reprezentantii Opozitiei au reactionat la adoptarea raportului Moscovici. Pentru PSD, unele amendamente aduse raportului Moscovici, aprobat joi de PE, "subrezesc" documentul, facand apel la formulari "ambigue". In opinia deputatului PSD Adrian Severin (foto), observator la Parlamentul European, un astfel de concept neclar este cel al autonomiei culturale, la care s-a apelat pentru a se respinge un alt principiu propus de unii parlamentari, cel de "self-governence", care se traduce prin "autonomie administrativa". La randul sau, liderul PRM, C.V. Tudor, considera varianta in care a fost adoptat raportul Moscovici ca "o noua si jenanta infrangere" pentru UDMR, caci, "in pofida presiunilor sufocante ale lobby-ului unguresc", in raport nu se vorbeste de necesitatea adoptarii unei legi a statutului minoritatilor nationale, ci doar asigurarea cadrului pentru afirmarea minoritatilor.
×
Subiecte în articol: politic moscovici minorităţilor