x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Electorat in saci şi plase albastre

Electorat in saci şi plase albastre

de Carmen Vintila    |    07 Aug 2007   •   00:00
Electorat in saci şi plase albastre
Sursa foto: Gabi Boholt/

Căte persoane au votat pe listele suplimentare la referendumul din 19 mai pentru demiterea preşedintelui
Traian Băsescu? O intrebare la care nici după aproape trei luni Autoritatea Electorală Permanentă şi BEC nu au răspuns. Se ştie doar c-ar fi vreo 37 de saci, şase cutii şi căteva plase albastre.



Căte persoane au votat pe listele suplimentare la referendumul din 19 mai pentru demiterea preşedintelui
Traian Băsescu? O intrebare la care nici după aproape trei luni Autoritatea Electorală Permanentă şi BEC nu au răspuns. Se ştie doar c-ar fi vreo 37 de saci, şase cutii şi căteva plase albastre.


Judeţul Alba - trei saci. Arad - opt saci mici. Călăraşi - 13 bibliorafturi. Dămboviţa - patru cutii plus un biblioraft albastru. Mureş - o cutie mare plus două cutii mici. Neamţ - cinci plase albastre. Bucureşti - 26 de saci. Aşa a fost intocmit borderoul de predare-primire a listelor suplimentare şi a declaraţiilor pe proprie răspundere dintre Biroul Electoral Central (BEC) şi AEP, din data de 22 mai 2007, semnat de preşedinţii celor două instituţii. In ceea ce priveşte listele suplimentare din străinătate, AEP şi BEC au aplicat aceeaşi metodă "practică". Tot la data de 22 mai, Autoritatea a preluat, in baza unui proces-verbal de data asta, listele din străinătate, printre care două colete venite din Israel. Din Germania - patru cutii, Ungaria - o cutie, Italia - o cutie mare cu cinci cutii mici in interior. Irlanda - o cutie cu precizarea că secţia 1.321 a trimis numai declaraţiile, fără liste suplimentare, şi fără procese-verbale de constatare a rezultatelor.


RĂSPUNS. Statistica de mai sus a fost primită de senatorul PRM Gheorghe Funar, ca urmare a unei sesizări trimise de acesta la sfărşitul lunii mai Autorităţii Electorale. Funar solicita AEP să-i comunice căte liste suplimentare a preluat de la BEC, numărul persoanelor care au votat pe acestea, pentru fiecare judeţ in parte, precum şi declaraţiile care au fost date pe propria răspundere. "AEP era obligată să preia listele numeric, aşa cum prevede OUG 34/2007. De asemenea, trebuia să verfice listele suplimentare cu cele permanente… Nici măcar nu se precizează dacă sacii ăia erau plini, pe jumătate plini sau alte detalii de genul acesta", a spus Funar.

Senatorul PRM i-a acuzat pe cei de la Autoritate, "părtaşi la frauda de la referendum", că vor să dea la topit listele de la referendum. El a explicat că aceasta este o practică legală şi că aşa s-a intămplat şi cu listele de la alegerile trecute. "Acest lucru trebuie făcut in trei luni. In mod normal, termenul ar expira la 23 august. Ca să nu ajungem la faza de topire insă am solicitat procurorului general ca aceste liste să fie preluate de Parchet şi folosite ca mijloace de probă", a arătat Funar.


BEC A REFUZAT CENTRALIZAREA. Pentru că nu există o situaţie clară a persoanelor care au votat pe listele suplimentare, principalul vinovat este BEC, după cum a susţinut Funar. In calitate de membru BEC, senatorul a solicitat Biroului să adopte o hotărăre prin care să facă o centralizare a listelor suplimentare primite de la BEJ-uri, dar propunerea sa a fost respinsă. "Inainte ca BEC să-şi inchidă activitatea am solicitat din nou să se treacă la inventarierea documentelor ce se vor preda AEP. «Le predăm cu camionul!», mi-a răspuns insă preşedintele BEC, Dumitru Gheorghe", a mai spus Funar. El a ţinut să precizeze că toţi reprezentanţii BEJ-urilor au venit cu documentele indosariate, documente pe care BEC a refuzat să le inventarieze. "N-a venit judeţul Neamţ cu cinci plase albastre!", a conchis Gheorghe Funar. In ciuda acestei brambureli, AEP il anunţă pe senator că va emite un comunicat de presă care va preciza, printre altele, numărul cetăţenilor inscrişi in listele electorale suplimentare. AEP susţine că modelele proceselor verbale privind rezultatele referendumului prevăzute in lege nu evidenţiază numărul alegătorilor inscrişi in listele suplimentare.


Raport la Parlament

Senatorul PRM Gheorghe Funar va solicita, la inceputul sesiunii ordinare, celor două Birouri Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului să ceară AEP, instituţie aflată sub control parlamentar, să vină, la inceputul lunii septembrie, să prezinte Parlamentului un raport cu privire la referendum. De asemenea, Funar ii va solicita procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, să ii ancheteze pe semnatarii borderoului de predare-primire a listelor suplimentare, precum şi pe celelalte persoane implicate in acest caz.

×
Subiecte în articol: politic listele suplimentare funar