x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Emil Boc - lider nestatutar al PD

Emil Boc - lider nestatutar al PD

10 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
La despartirea de PD, Traian Basescu l-a inscaunat presedinte interimar pe Emil Boc, incalcand statutul partidului si principala sa atributie ca lider al partidului: tocmai aceea de a garanta aplicarea statutului. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, nu ocupa in mod statutar functia in care a fost impins de Traian Basescu, ce e drept, cu votul a 6.000 de pedisti din toata tara.
OANA STANCU

APARARE. Emil Boc spune ca situatia a fost discutata de conducerea PD si neaga ca s-ar afla in functie nestatutar
La despartirea de PD, Traian Basescu l-a inscaunat presedinte interimar pe Emil Boc, incalcand statutul partidului si principala sa atributie ca lider al partidului: tocmai aceea de a garanta aplicarea statutului. Basescu fusese ales presedinte al tarii si, inainte de a-si prelua mandatul si de a depune juramantul, are o ultima intalnire cu formatiunea sa politica. La 18 decembrie se organizeaza rapid Conferinta anuala a PD la Sala Palatului. Vin circa 6.000 de pedisti din toate colturile tarii. Basescu se desparte de partid si cere sa nu i se pastreze locul cald. Nu pleaca insa fara a-si desemna mostenitorul pe care, inca de la inceputul lui 2004, il vehicula ca viitor presedinte al partidului: Emil Boc. Intr-un moment emotionant, Basescu ii transfera lui Boc toate atributiile sale si insigna de pedist, de care afirma ca nu s-a despartit nici la nunti.

"In conformitate cu articolul 109 din statut, presedintele executiv poate indeplini orice atributie delegata de presedintele partidului. Singura atributie pe care presedintele executiv nu o are in raport cu presedintele ales este aceea de a veghea la respectarea statutului partidului. Permiteti-mi ca in fata Conferintei Nationale sa deleg presedintelui executiv Emil Boc toate atributiile presedintelui partidului, prin votul Conferintei Nationale, nu doar prin vointa mea. Cer votul Conferintei Nationale", a solicitat Basescu si i s-a dat.

PRIMA INCALCARE. Din start, solicitarea lui Basescu incalca statutul. Conferinta anuala a PD nu are asemenea atributii. Ea este "reuniunea consacrata analizei activitatii partidului desfasurata in ultimele 12 luni, precum si proiectarii actiunii politice a partidului pentru urmatoarele 12 luni". Presedintele prezinta un raport de activitate anual si sustine temele de dezbatere politica pentru anul urmator, iar Conferinta le aproba. Nici vorba de desemnat lideri.

In realitate, PD se afla in situatia de vacantare a functiei de presedinte. Iar statutul prevede, la articolul 98, alineatul 2, ca, "in caz de vacantare a functiei de presedinte al partidului, Consiliul National de Coordonare se intruneste in cel mult 5 zile si numeste un Comitet Dirigent format din 3 membri ai Biroului Permanent, care urmeaza sa indeplineasca, pentru maximum 90 de zile, atributiile curente ale presedintelui, perioada in care se organizeaza o noua Conventie Nationala". Ceea ce insemna exact ceea ce nu-si dorea Traian Basescu: declansarea cursei interne pentru sefia partidului, pentru ca motiunile cu care candideaza pretendentii se depun cu 80 de zile inainte de Conventie (Congres).

"AM LEGITIMITATE TOTALA"
Presedintele Emil Boc a negat ieri ca s-ar afla in functie in mod nestatutar. "In nici un caz. Presedintele mi-a delegat toate atributiile, prin votul a 6.000 de oameni. Avea dreptul. Era inca presedintele partidului, pentru ca nu depusese juramantul ca sef al statului. Situatia a fost discutata in Biroul Permanent, s-a analizat statutul, am legitimitate totala", afirma Emil Boc. Interesant este insa ca presedintele interimar a fost singurul lider PD care a vorbit ieri despre acest lucru. Contactati de Jurnalul National, doi vicepresedinti importanti ai PD au refuzat sa faca vreun comentariu si sa fie citati in vreun fel. "E vorba despre aia trei, stiu. Nu m-ai gasit. Mananc!" a fost reactia unuia dintre ei.
×
Subiecte în articol: basescu politic preşedintele partidului emil