x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Era UDMR in Ardeal s-a sfărşit"

"Era UDMR in Ardeal s-a sfărşit"

de Aniela Nine    |    20 Iul 2007   •   00:00
"Era UDMR in Ardeal s-a sfărşit"
Sursa foto: Gabi Boholt/

In absenţa liderului Uniunii, Marko Bela, aflat in străinătate, analiştii politici reuniţi la Balvanyos au lansat o concluzie ingrijorătoare: perioada de monopol politic al UDMR in Ardeal a luat sfărşit.

După 17 ani in care Uniunea Democrată a Maghiarilor din Romănia a fost singura formaţiune politică care i-a reprezentat pe etnicii maghiari in Parlament şi care din ’96 a participat chiar in mod direct la guvernare, miercuri, pentru prima dată in toţi aceşti ani, la Băile Tuşnad s-a vorbit despre "sfărşitul erei in care UDMR a deţinut monopolul in viaţa politică din Ardeal". Concluzia a fost formulată de către politologii invitaţi la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, care au analizat activitatea Uniunii, dar şi relaţia conflictuală de pănă acum Marko Bela - Laszlo Tökes. Liderul Uniunii, Marko Bela, nu a participat la reuniune, consilierul său pe probleme de presă anunţănd că Marko se află in străinătate.

ANALIZĂ. Pe tapet a fost pusă problema reprezentării politice a maghiarilor din Ardeal, subiect in marja căruia politologul Bakk Miklos a afirmat, conform Mediafax, că, pentru a se purta un dialog benefic, toate părţile potenţial participante trebuie să accepte parteneriatul pe poziţii de egalitate. O altă opinie a aparţinut publicistului Biro Bela, care a apreciat că ambii politicieni, Marko şi Tökes, vor să pună sub semnul intrebării dreptul celuilalt de a reprezenta comunitatea maghiară. Biro este de părere că viziunile politice ale celor doi ar trebui să fie reprezentate la alegerile europarlamentare, astfel cele două extreme putăndu-se echilibra una pe cealaltă. "Aici stă faţă in faţă politica UDMR, de colaborare romăno-maghiară, şi cea a lui Tökes, potrivit căreia nu se poate colabora cu romănii", a adăugat Biro, fiind de părere că ambele afirmaţii conţin "adevăr". Căt despre celelalte formaţiuni ale maghiarilor - CNMT, UCM şi CNS - analistul Szasz Alpar Zoltan consideră că acestea nu pot fi considerate "partide contra-UDMR", deoarece s-au format ca alternative care incearcă să reprezinte interesele electoratului maghiar.

O altă analiză, de data aceasta a acţiunilor şi declaraţiilor din ultimele două luni ale liderului UDMR, Marko Bela, ar releva că aceste concluzii exprimate la Băile Tuşnad nu sunt chiar nişte noutăţi. In repetate rănduri, după eşecul referendumului de demitere a preşedintelui, Marko a vorbit despre necesitatea de a se ocupa mai bine de relaţia formaţiunii sale cu electoratul UDMR. Pentru acelaşi motiv acesta a şi renunţat la funcţia de vicepremier. Şi tot in aceeaşi linie poate fi inscrisă şi "cedarea" pe care Marko a făcut-o liderului CNMT, Laszlo Tökes, aceea de a-i oferi un loc eligibil pe listele Uniunii la alegerile europarlamentare.

×
Subiecte în articol: politic udmr marko