x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Esecul PSD, sub lupa

Esecul PSD, sub lupa

30 Iun 2004   •   00:00

POLITIC - EDITIA a II-a

Conducerea PSD va analiza astazi rezultatele sub asteptari obtinute la alegerile locale si va discuta o serie de masuri de ordin organizatoric, menite a aduce formatiunii de guvernamant victoria in alegerile generale din toamna.
SILVIU SERGIU

Sedinta Delegatiei Permanente a PSD va incerca sa puna punct astazi tensiunii de la varful partidului, care in ultimele zile a atins cote maxime. Lideri importanti ai partidului, precum Octav Cozmanca, Ioan Rus, Victor Ponta sau Dan Ioan Popescu, s-au faultat reciproc pe tema asumarii raspunderii pentru esecul inregistrat in alegerile locale. Contrele au fost catalogate de presedintele PSD, Adrian Nastase, drept "defulari normale" si a anuntat ca in sedinta de astazi "lucrurile se vor clarifica".

Schema redusa

In afara de stabilirea responsabilitatilor pentru rezultatele slabe obtinute la locale, Delegatia Permanenta va creiona si noua schema a conducerii PSD, care, ulterior, va fi aprobata de Biroul Executiv Central si Consiliul National. Un lucru este cert. Noua schema va insemna renuntarea la unele posturi de vicepresedinti, avand in vedere ca, in prezent, exista 18 persoane care ocupa astfel de functii. De altfel, presedintele PSD, Adrian Nastase, a confirmat acest lucru, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax. "Este foarte clar ca sistemul de organizare a partidului nu mai corespunde actualei faze de evolutie a scenei politice. Este nevoie de schimbarea structurii la varf. Nu ma refer la oameni, ma refer la sistemul de conducere. Avem nevoie de modernizarea sistemului de management", a spus Nastase. Si presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, a vorbit in ultimele zile despre unele modificari la nivelul structurilor de conducere, respectiv a Delegatiei Permanente, secretarilor executivi, a departamentelor PSD si a Consiliului National.

Variante de lucru

In cadrul Delegatiei Permanente de astazi, vicepresedintele PSD Victor Ponta va propune reorganizarea conducerii dupa modelul celei existente la organizatia de tineret, TSD, dupa cum el insusi a anuntat zilele trecute. In opinia lui Ponta, functia de presedinte executiv trebuie desfiintata, iar numarul vicepresedintilor trebuie redus la noua - trei din Moldova, trei din Muntenia si trei din Ardeal si Banat. El considera ca secretarul general este cel care trebuie sa se ocupe cu organizarea in partid. Membrii Delegatiei Permanente a PSD sunt chemati sa analizeze si proiectul presedintelui PSD Cluj, Ioan Rus, referitor la "descentralizarea si calibrarea regionala" a partidului de guvernamant. Surse confidentiale sustin ca presedintele PSD va veni cu propriul proiect de reorganizare a conducerii partidului, care a fost discutat si cu presedintele Ion Iliescu.

Reticenta

Presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, considera ca decapitarea organizatiilor partidului sau gasirea vinovatilor acolo unde nu sunt nu reprezinta o solutie politica pentru PSD. El a declarat ieri ca organizatiile partidului trebuie sa faca o analiza cu maxima seriozitate, in liniste, pentru a vedea unde au gresit si sa ia masurile de rigoare. "Numararea vicepresedintilor din partid nu reprezinta solutia politica in acest moment. PSD trebuie sa vina cu un mesaj de unitate, de forta a partidului, pe care l-am demonstrat in toti acesti ani", a spus Popescu.

REMANIERE

"Nu am detalii pe tema remanierii, insa de indata ce aceste lucruri vor fi convenite cu domnul presedinte Iliescu, le vom face publice" - Adrian Nastase, liderul PSD

Desi presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, anunta zilele trecute ca Delegatia Permanenta ar putea decide si asupra remanierii Guvernului, premierul Adrian Nastase a precizat ieri ca nu s-a consultat inca cu presedintele Ion Iliescu. "In acest moment nu am detalii pe aceasta tema, insa, de indata ce aceste lucruri vor fi convenite cu domnul presedinte Iliescu, le vom face publice. Remanierea, asa cum stiti, presupune o procedura de cooperare intre primul-ministru si presedinte", a spus Nastase. El a precizat ca in prezent se discuta despre "felul in care pot fi trase anumite concluzii dupa alegerile locale".

DEMISIE

"E o chestiune de principiu, eu imi dau demisia, pentru ca nu pot fi alaturi de oameni de acest fel" - Octav Cozmanca presedinte executiv

Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, isi mentine decizia de a demisiona din functie, daca acei "colegi ai sai care au realizat contraperformante la alegerile locale" nu vor renunta la functii. "E o chestiune de principiu, eu imi dau demisia pentru ca nu pot fi alaturi de oameni de acest fel", a declarat recent Cozmanca, precizand ca si alti membri ai Delegatiei Permanente sunt dispusi sa faca gesturi similare. In replica, presedintele PSD Bucuresti Dan Ioan Popescu a comentat ironic declaratia lui Cozmanca, precizand ca presedintele executiv se referea probabil la situatia din Suceava.

INLOCUIRE

"Domnul Geoana e foarte ocupat, iar PSD Bucuresti are nevoie de cineva care sa stea permanent la organizatie" - Dan Ioan Popescu liderul PSD Bucuresti

Conducerea PSD Bucuresti a decis, luni seara, demiterea lui Mircea Geoana din functia de presedinte executiv al organizatiei si inlocuirea sa cu Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2. Presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, a explicat ca organizatia sa a decis eliberarea lui Geoana din functie deoarece acesta este "extrem de ocupat" cu functia de ministru de Externe, iar filiala are nevoie de cineva care sa stea permanent la organizatie. Mircea Geoana a fost numit la 3 mai presedinte executiv al PSD Bucuresti, in aceeasi zi in care a fost desemnat candidat al partidului la Primaria Capitalei.
×