x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Eterna şi fascinanta Românie - La Voinesti procesul de votare continuă, deşi unul dintre candidaţi a decedat

Eterna şi fascinanta Românie - La Voinesti procesul de votare continuă, deşi unul dintre candidaţi a decedat

15 Iun 2008   •   00:00

Alegeri locale 2008 – Incidente, ştampile, voturi  ● Un buzoian a mers la vot cu ştampila pe care o luase cu el la turul întîi ● Galaţi - Echipă de televiziune agresată ● Vot întrerupt într-o localitate din Timiş, după ce un cetăţean a votat în maşină, în faţa secţiei



La Voineşti continuă procesul de votare, cu toate ca unul dintre cei doi candidaţi la primărie a murit în această dimineaţă.
Biroul Electoral Central a anunţat că nu poate lua o decizie înainte de încheierea procesului de votare şi nici nu îl poate intrerupe, în România neeexistînd o lege care să prevadă o asemenea situaţie. În zilele următoare, în funcţie de rezultatul alegerilor, urmează să fie luată decizia care să clarifice problema.
Neculai Ivaşcu, candidatul PSD la Primăria localităţii Voineşti, judeţul Iaşi, a murit chiar astăzi, în zua celui de al doilea tur de scrutin, În varsta de 58 de ani el suferea de o afecţiune cronică a ficatului. Ocupa funcţia de primar la Voinesti din anul 1990.

Galaţi - Echipă de televiziune agresată

O echipă a postului local de televiziune TV Galaţi, care se afla în localitatea Ghidigeni, a fost agresată de mai mulţi indivizi. Reporterul TV Galaţi se afla în maşina televiziunii pentru a-şi pregăti relatarea moment în care mai multe persoane s-au năpustit asupra maşinii, au smuls camera din mîna operatorului de imagine şi au încercat să-l scoată afară din maşină pe şoferul televiziunii. Unul dintre geamurile maşinii a fost spart, o triplă şi portiera au fost şi ele grav avariate. Ce este cel mai grav este faptul că poliţistul din comună nu a vrut să-i ajute pe reprezentanţii televiziunii, aceştia fiind nevoiţi să pornească în trombă pentru a scăpa din grupul de agresori. Din cîte se pare, agresorii sînt apropiaţi ai actualului primar al comunei Ghidigeni. Echipa TV Galaţi a depus o plîngere la poliţie şi aşteaptă ca superiorii poliţistului să-şi ducă la bun sfîrşit investigaţiile. (Daniel Mihalaşcu)

PSD Dâmboviţa a reclamat la BEJ un candidat PD-L pe care îl acuză că dă mită electorală
PSD Dâmboviţa a trimis cinci sesizări BEJ şi Inspectoratului de Poliţie, în care arată că un candidat PD-L la funcţia de primar oferă bani în schimbul voturilor sau că, în municipiul Moreni, preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie nu respectă legea.
Organizaţia Judeţeană Dâmboviţa a PSD precizează că în secţiile de votare din satele Ungureni si Grozăveşti, comuna Corbii Mari, candidatul PD-L la funcţia de primar „mituieşte alegătorii cu câte 300.000 de lei vechi în schimbul promisiunii că-l vor vota”.
De asemenea, PSD Dâmboviţa susţine că, în municipiul Moreni, preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie, precum şi preşedinţii secţiilor de votare amplasate în incinta Şcolii numărul 3 Moreni refuză să respecte dispoziţiile legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale. “Aceştia nu dispun evacuarea din secţiile de votare amintite a domnului Dinu Valeriu - reprezentant PD-L, care, în urma scrutinului din 1 iunie, a fost ales consilier local pe listele acestei formaţiuni politice - deşi acesta nu ar avea dreptul să se afle în locurile amintite”, se mai arată în sesizarea PSD.
Organizaţia Judeţeană Dâmboviţa a PSD susţine, într-o altă sesizare transmisă BEJ şi IJP, că reprezentanţii unui post local de televiziune, acreditaţi să efectueze sondaj de opinie la ieşirea votanţilor de la urne, desfăşoară această acţiune în incinta secţiilor de votare, influenţând opţiunea de vot a alegătorilor.

Un buzoian a mers la vot cu ştampila pe care o luase cu el la turul întâi
Un pensionar din comuna Bozioru, judeţul Buzău, a mers la alegeri cu ştampila pe care a uitat-o în buzunar la votul din turul întâi.
"La ora 11.00 s-a prezentat să-şi exercite dreptul de a alege un bătrân care, înainte să ceară buletinul de vot, a scos o ştampilă din buzunarul hainei şi a spus că e de data trecută. Ştiam că avem o ştampilă dispărută în turul I şi am anunţat poliţia şi Biroul Electoral Judeţean”, a declarat duminică Liliana Buduianu, preşedintele secţiei de votare din satul Fişici, comuna Bozioru.
Bărbatul, în vârstă de 79 de ani, a fost lăsat să voteze cu o ştampilă din dotarea secţiei, după care a fost preluat de poliţişti, pentru un interogatoriu. El a declarat că a uitat ştampila în buzunarul costumului şi a descoperit-o abia când s-a îmbrăcat din nou cu aceleaşi haine. Procesul de votare nu a fost afectat de acest incident.
Ştampila de la secţia Fişici a dispărut, duminică, 1 iunie, la ora 11.00. Ştampila a fost căutată de echipaje de poliţie la domiciliile persoanelor care votaseră până la ora 12.00, însă fără succes.

O bicicletă cu însemnele PNL a fost lăsată în faţa unei secţii de votare din judeţul Gorj
Preşedintele secţiei de votare din Bălăneşti a fost sesizat, duminică, de un reprezentant al PD-L, că în faţa secţiei se află o bicicletă purtând însemnele PNL şi că la intrarea în secţie este scris pe asfalt, cu vopsea, numele candidatului PNL, Călin Simionescu.
"Cu bicicleta am rezolvat, a fost luată din faţa secţiei de votare. Dar vopseaua de pe asfalt nu o putem şterge", a declarat preşedintele secţiei, Nanu Păulescu.
La secţia de votare din Dăneşti, sat Văcarea, un simpatizant al PNL nu a fost lăsat să intre în secţia de votare pentru că purta o şapcă pe care erau imprimate însemnele partidului. Cetăţeanul respectiv, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, a fost scos din secţie de către jandarmi.

O altă sesizare a fost făcută de reprezentaţi ai PD-L în comuna Plopşoru. La secţia de votare din satul Frunze, comuna Plopşoru, un reprezentat al PD-L a sesizat preşedintele biroului de circumscripţie că o funcţionară a primăriei, Daniela Căprioară, dă bani oamenilor pentru a merge la vot. Preşedintele BEJ Gorj a declarat că informaţia nu se confirmă.
Un alt incident a fost semnalat la secţia de votare nr.6 din oraşul gorjean Bumbeşti Jiu, unde a dispărut o ştampilă de vot. Preşedintele secţiei, Atena Andronache, a declarat că ştampila este căutată de jandarmi pe baza listelor cu ultimele persoane care au votat. Preşedintele BEJ Gorj, Ion Stănulescu, a declarat că nu este posibil ca, după zile în şir de instruire, să se întâmple astfel de incidente şi că de vină sunt membrii comisiei, care nu au supravegheat suficient de bine procesul de votare.

Vot întrerupt într-o localitate din Timiş, după ce un cetăţean a votat în maşină, în faţa secţiei
PD-L Timiş a depus o plângere penală pe numele preşedintelui secţiei de votare nr. 1 din Teremia Mare, judeţul Timiş, după ce acesta ar fi scos din secţia de votare un buletin de vot, ştampila şi lista, pentru ca un cetăţean să voteze în maşină.

"Preşedintele secţiei de votare nr. 1 a scos din secţia de votare buletin de vot, ştampilă şi listă pentru ca un om să voteze în maşină, în faţa secţiei de votare. Omul are cică un handicap şi nu se poate deplasa şi a fost adus de maşina primarului de acolo. Am depus plângere penală pentru că nu are voie să scoată din secţie şi e infracţiune. Se pare că e a treia pesoană pe care o aduce maşina primarului”, a declarat purtătorul de cuvânt al PD-L Timiş, Oana Gaita.

Procesul de votare din această secţie a fost întrerupt mai bine de un sfert de oră, în urma contestaţiei depuse de reprezentantul PD-L, care se referă la modalitatea în care a votat acest cetăţean. "A votat singur, a fost o necesitate şi dânsul nu a mai putut să stea şi a votat afară, în prezenţa a doi reprezentanţi şi a mea”, a declarat pentru NewsIn, preşedintele secţiei de votare nr. 1 din Teremia Mare, Florin Drăguescu.

Un candidat PSD a reclamat apariţia unor fluturaşi potrivit cărora nu ar mai fi susţinut de partid
Candidatul PSD la Primăria Sânandrei, judeţul Timiş, a cerut poliţiei să cerceteze cine a distribuit în comună fluturaşi în care se afirmă că el nu ar mai beneficia în turul doi de sprijinul filialei PSD Timiş.
Candidatul PSD Claudiu Coman a declarat că hârtiile care cuprind mesajele respective au fost introduse în cutiile poştale ale locuitorilor din comuna Sânandrei în noaptea de sâmbătă spre duminică. "Este o minciună concepută de cei care se tem că vor pierde alegerile. Nu există nici o decizie a biroului PSD Timiş privind persoana mea. Cei care au recurs la acest gest au depăşit limita legală şi a bunului simţ. Le este frică de faptul că vor pierde alegerile pentru funcţia de primar al comunei Sânandrei şi recurg la tot felul de mijloace nelegale”, a spus Coman.
În "Înştiinţare" se arăta că: "În urma şedinţei Biroului Permanent al PSD Timiş din data de 14 iunie 2008 s-a decis retragerea sprijinului politic domnului Claudiu Coman, membru al organizaţiei PSD Sânandrei. În cadrul aceleaşi şedinţe, cei 16 membri ai Biroului au aprobat cu majoritate de voturi înlocuirea dl. Claudiu Coman din funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD Sânandrei. Prin prezenta anunţăm că dl. Claudiu Coman nu ne mai reprezintă în Sânandrei. Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă că termenul limită pentru predarea ştampilei şi a documentelor oficiale ale organizaţiei PSD Sânandrei este luni, 16 iunie, ora 16.00, la sediul PSD Timiş”.
Purtătorul de cuvânt al PD-L Timiş - partid al cărui candidat concurează cu social-democratul în turul doi la alegerile locale din Sânandrei - precizează că acţiunea ar putea fi pusă la cale chiar de unii consilieri PSD. "Nu este acţiunea noastră. S-ar putea să fie chiar ei la mijloc”, a spus Oana Gaita.
În turul doi pentru funcţia de primar al comunei Sânandrei candidează Claudiu Coman din partea PSD şi Dorel Demea, de la PD-L.

Galaţi - Incidente în secţiile de votare
Biroul Electoral Municipal Galaţi a primit o sesizare de la reprezentanţii unei secţii de votare din cartierul Micro 39B în care se face referire la faptul că o persoană care venise să-şi exprime opţiunea electorală a fost surprinsă în timp ce filma buletinul de vot în cabină, cu telefonul mobil. Poliţia a demarat cercetări în acest caz. De asemenea, un alt incident s-a petrecut într-o altă secţie de votare unde un membru al secţiei s-a intoxicat după ce a mîncat din pachetul asigurat de municipalitate. Primarul Dumitru Nicolae a precizat că licitaţia pentru asigurarea hranei membrilor secţiilor de votare a fost cîştigată de firma Galmopan şi că este nemulţumit de mîncarea pusă de această firmă în pachete. Femeia care s-a intoxicat după ce a mîncat a primit primul ajutor din partea medicilor de la Ambulanţă şi a fost ulterior transportată la spital. (Daniel Mihalaşcu)

×