x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Europarlamentarul umanist Maria Grapini a cerut măsuri concrete Ministrului Sănătății: Românii sunt suprataxați pe medicamente, mulți condamnați cert la moarte!

Europarlamentarul umanist Maria Grapini a cerut măsuri concrete Ministrului Sănătății: Românii sunt suprataxați pe medicamente, mulți condamnați cert la moarte!

12 Ian 2018   •   10:09
Europarlamentarul umanist Maria Grapini a cerut măsuri concrete Ministrului Sănătății: Românii sunt suprataxați pe medicamente, mulți condamnați cert la moarte!

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a dus o luptă susținută, în 2017, pentru drepturile pacienților români, în condițiile în care accesul acestora la medicamentele generice a fost dificil, din cauza unei taxe specifice mari, generatoare a crizei naționale de medicamente. Cum nici legislația României, în domeniu, nu-i ajută pe bolnavi, iar Ministerul Sănătății nu este unul foarte deschis dialogului, umanista i-a scris, în decembrie, ministrului de resort, solicitând un răspuns ferm la problema ce, nu doar teoretic, ne condamnă semenii la moarte.

Acesta a venit, în debutul acestui an, lung și diluat, întins pe trei pagini goale de conținut. Mai mult, ministrul Florian Bodog a preferat să paseze responsabilitatea semnăturii unui secretar de stat.

“I-am cerut ministrului Sănătății să spună clar de ce mai menținem taxa pe medicamente, cea care creează criza, și ce are de gând să facă! Am avut întâlniri, în PE, cu Asociația Europeană pentru Medicamente Generice, unde s-a discutat despre taxa Clawback și s-a afirmat că ea poate fi desființată, dacă se ia o astfel de hotărâre națională, în statele membre, am primit și primesc, frecvent, scrisori și petiții din partea familiilor bolnavilor aflați în plină condamnare la moarte, situația este disperată și cere o reacție imediată! Ce-mi răspunde ministerul? Că sectorul farmaceutic este vital pentru sănătatea cetățenilor români și că există o procedură legislativă în lucru…În plus, pe cele trei pagini transmise, mi se prezintă o situație a sectorului farmaceutic din UE și paragrafe din legislația europeană, adică tot ceea ce un europarlamentar implicat și responsabil cunoaște! În asta constă răspunsul. Sunt total  nemulțumită pentru că nu a răspuns concret la întrebările adresate, dar mai ales pentru că a evitat să-și assume măsuri concrete pentru stoparea crizei. Cetățenii români sunt, în continuare, condamnați la moarte, din nerespectarea prevederilor constituționale!”, a declarat, de la Timișoara, umanista Maria Grapini.

×
Subiecte în articol: maria grapini