x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Evaziune cu miros de Omar Hayssam

Evaziune cu miros de Omar Hayssam

de Carmen Vintila    |    03 Mar 2008   •   00:00
Evaziune cu miros de Omar Hayssam

GIP ● Tåtaru n-a declarat toţi banii luaţi de la sirian
Felix Tătaru, cel care s-a ocupat de campaniile electorale ale PD şi ale preşedintelui Băsescu, a încasat bani în urma unui contract de publicitate de la Omar Hayssam fără să declare întreaga sumă. Acuzaţiile au fost făcute de preşedintele GIP, Mugur Ciuvică, care a cerut ANAF să intervină.


GIP ● Tåtaru n-a declarat toţi banii luaţi de la sirian
Felix Tătaru, cel care s-a ocupat de campaniile electorale ale PD şi ale preşedintelui Băsescu, a încasat bani în urma unui contract de publicitate de la Omar Hayssam fără să declare întreaga sumă. Acuzaţiile au fost făcute de preşedintele GIP, Mugur Ciuvică, care a cerut ANAF să intervină.


Preşedintele Grupului de Investigaţii Politice (GIP), Mugur Ciuvică, a susţinut ieri că o parte din banii primiţi de firma de publicitate GMP Advertising, condusă de Felix Tătaru, de la firma sirianului Omar Hayssam, Bucovina Entreprises SRL, nu a fost trecută în actele de contabilitate. Potrivit lui Ciuvică, în perioada 2002-2005, GMP Advertising a derulat un contract de publicitate cu Bucovina Entreprises, inspectorii de la Finanţe Publice Suceava constatând în urma unui control efectuat în 2004 că "în perioada 2002-2004 au fost înregistrate cheltuieli de publicitate în baza unor facturi emise către Bucovina de GMP Advertising în valoare totală de 7.344.090.429 lei". Inspectorii au sesizat apoi ANAF pentru verificarea contractului, iar GIP, intrând în posesia notei de constatare întocmită de Finanţele Publice Suceava, i-a cerut preşedintelui ANAF de atunci, Sebastian Bodu, concluziile controalelor cu privire la contractele încheiate între cele două firme. Ciuvică nu a primit un răspuns de la ANAF, informaţiile solicitate fiind confidenţiale, dar Bodu a realizat un control inopinat la firma lui Tătaru.


CEC ÎN ALB. "GMP Advertising a primit un cec în alb din partea ANAF în privinţa controversatului contract cu Bucovina. Numai că, pentru a susţine legalitatea relaţiei Hayssam-Tătaru, inspectorii ANAF prezintă în cadrul procesului-verbal facturi emise de GMP către Bucovina şi care se regăsesc în contabilitatea GMP. Este vorba despre 56 de facturi cu o valoare totală de 5.053.028.541 lei. Inspectorii de la Suceava găsiseră însă la sediul Bucovina  facturi emise de GMP şi achitate de Bucovina în valoare totală de 7.344.090.429 lei. Rezultă aşadar că 2.291.061.888 lei din banii plătiţi de Hayssam firmei lui Tătaru nu se regăsesc în contabilitatea GMP", a arătat Ciuvică. El i-a acuzat pe inspectorii financiari de la Bucureşti că nu au ţinut cont de controlul de la Suceava pentru a putea concluziona că nu a fost încălcată nici o prevedere legală în afacerea Bucovina – GMP. "Dacă inspectorii de la Bucureşti nu ar fi ignorat total concluziile controlului de la Suceava, o simplă operaţie de scădere (7.344.090.429 – 5.053.028.541) le-ar fi arătat că din contabilitatea GMP lipsesc 2.291.061.888 lei din banii primiţi de la firma lui Omar Hayssam", afirmă Ciuvică. El a mai semnalat  şi o altă omisiune a ANAF: "Astfel, potrivit procesului-verbal încheiat de Direcţia Finanţelor Bucureşti, contractul dintre GMP şi Bucovina s-a încheiat în 30 iunie 2005, ultima plată fiind făcută de Bucovina în 25 martie 2005. Cu toate acestea, în 18 august 2006, GMP primea încă de la furnizorii săi tipărituri despre care Tătaru susţine că ar fi fost necesare contractului cu Bucovina".


UN NOU CONTROL. El l-a mai acuzat pe fostul şef al ANAF că a devenit el însuşi client al GMP Advertising. "Firma lui Felix Tătaru s-a ocupat de campania electorală a PD pentru alegerile europene, în urma căreia Bodu a devenit europarlamentar",  a spus Ciuvică, precizând că fostul şef al ANAF ar trebui să explice de ce a ignorat concluziile controlului de la Suceava şi nu a sesizat Parchetul. "GIP solicită ANAF să realizeze un nou control la GMP Advertising, care de această dată să ţină cont de concluziile controlului făcut la Suceava în 2004. Un control corect ar trebui să ne lămurească unde au ajuns banii plătiţi de primul terorist din România firmei care se ocupă de campaniile electorale ale lui Traian Băsescu şi ale PD", a conchis Ciuvică.


Felix Tătaru a declarat pentru Antena 3 că acuzaţiile lui Ciuvică sunt o glumă proastă. El spune că sumele aduse de acel contract sunt ridicol de mici, iar contractul s-a derulat cu directorul general de la Suceava. Pe Hayssam, a mai spus el, l-a cunoscut doar atunci când i-a cerut implicarea într-un proiect social, şi anume de a dona un procent din încasări pentru renovarea mănăstirilor din Bucovina.


Situaţii similare, comportament diferit

Preşedintele GIP l-a acuzat pe Sebastian Bodu (foto) că în alte cazuri asemenea celui de la GMP Advertising  a acţionat complet diferit. "Sebastian Bodu a declanşat în 2005 o serie de anchete intens mediatizate cu privire la banii negri din fotbal... În cazul transferurilor de fotbalişti români în străinătate, în contabilitatea cluburilor străine apar ca fiind plătite sume mult mai mari decât se regăsesc în contabilitatea cluburilor româneşti", a spus Ciuvică, precizând că în aceste cazuri Bodu a sesizat DNA, o serie de impresari din fotbal fiind anchetaţi de procurori. "Situaţia tranzacţiilor financiare dintre Hayssam şi Tătaru este similară cu cea din cazul transferurilor de fotbalişti... Cu toate acestea, în cazul afacerii GMP – Bucovina,  Bodu nu a mai sesizat pe nimeni, mulţumindu-se cu un control ridicol care să încerce să justifice banii încasaţi de Tătaru de la Hayssam", a acuzat preşedintele GIP.

×