x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ex-ministrul Justiției, Ana Birchall, instituie „turnătoria” pe e-mail

Ex-ministrul Justiției, Ana Birchall, instituie „turnătoria” pe e-mail

de Ion Alexandru    |    03 Apr 2020   •   11:10
Ex-ministrul Justiției, Ana Birchall, instituie „turnătoria” pe e-mail

Demers cu totul neobișnuit din partea unei persoane care a ocupat funcții guvernamentale. Fostul ministru al Justiției și membru al Parlamentului României, Ana Birchall își îndeamnă vizitatorii pagini ei de socializare să devină turnători. În acest sens, Birchall a pus la dispoziție chiar și o adresă de e-mail, unde să fie transmise denunțurile. Ex-ministrul le va studia, le va centraliza și le va redirecționa către… Parchet. În funcție de natura denunțurilor, acestea vor ajunge fie la Parchetul General, fie Direcția Națională Anticorupție, fie la DIICOT.

 

Ana Birchall își motivează ciudata inițiativă printr-o postare publicată ieri pe pagina ei de Facebook, în care precizează că este votrba despre un demers „foarte serios”. „Am vrut să vă spun încă de ieri, dar n-am vrut să fiu luată în glumă pentru că ce vreau să zic e foarte serios: dacă ați aflat de cineva care fură din banul public, indiferent de unde și cum, indiferent de rang, funcție sau culoare politică, scrieți un e-mail la spunecinefura@gmail.com”, precizează fostul ministru al Justiției.

Aceasta adaugă că vrea să încerce să centralizeze „aceste semnalări ale abuzurilor sau posibilelor infracțiuni comise mai ales în aceste zile de grea încercare pentru noi toți pentru că „eu cred că nu există mai urâtă și mai abjectă crimă decât să profiți de durerea și de necazurile altor oameni. Voi face uz de calitatea mea de deputat pentru a trimite aceste măgării și încercări de a fura din banul public în atenția autorităților judiciare competente (Parchetul General, DNA sau DIICOT) și mă voi asigura personal, urmărind îndeaproape fiecare caz în parte, că cei care încearcă șmecherii - în special în achizițiile publice - în această perioadă, vor fi trași la răspundere în fața legii. Vă rog din suflet, structurați aceste e-mailuri în așa fel încât să se înțeleagă clar CINE sunt cei care au comis sau încearcă să comită fapta penală, în CE constă această faptă și dacă aveți cunoștință de vreo dovadă în sprijinul celor afirmate. Vă mulțumesc și aștept cu interes mesajele voastre”.

 

Așteaptă și autodenunțuri. Tot on-line

Ana Birchall ține să precizeze că demersul nu este unul electoral și dă asigurări că nu intenționează să candideze „la nicio primărie la alegerile următoare” și că nu vrea decât să-și facă „datoria de cetățean și de membru ales al Parlamentului României”. „Dacă e vreun edil care se simte cu musca pe... semnătură, îmi poate scrie personal. Fapta recunoscută e pe jumătate iertată!”, încheie fostul ministru postarea.

Într-un alt text, publicat în urmă cu câteva zile, Ana Birchall scrie că a primit mesaje de la „cititori și de la prieteni” care i-au semnalat diverse abuzuri sau posibile infracțiuni comise fie în achizițiile publice care se desfășoară în această perioadă, fie la majorarea prețului sau la speculă. Cu acest prilej, ea i-a îndemnat pe cei care i-au „semnalat” cazurile să continue să o facă. „Poate prietenii acestei pagini care au cunoștințe mai avansate de IT îmi pot da un sfat despre cum putem centraliza mai eficient astfel de petiții. Eu am încredere și sper ca fiecare faptă penală comisă în această perioadă (indiferent de nume sau ocupație) va fi aspru pedepsită, iar instituțiile cu atribuții în acest domeniu își vor face treaba, asigurând astfel domnia legii. Vremea șmecheriilor și a șmecherilor trebuie să înceteze! Prevederile legale, speciale, pentru achizițiile publice din această perioadă nu sunt pentru a umfla conturile unor șmecheri, ci pentru a ajuta să trecem cu bine această perioada de grea încercare. (…) Este timpul să începem curățenia în societatea românească... că tot e vreme de primăvară”, se mai arată în postarea citată.

 

 

×