x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Exces de zel pentru Codul lui Boc

Exces de zel pentru Codul lui Boc

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    08 Mar 2011   •   15:26
Exces de zel pentru Codul lui Boc
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

155403-bi-dsc0933.jpgPalatul Parlamentului a fost super securizat pentru ca premierului Emil Boc să i se asigure tot confortul psihic necesar prezentării proiectului de Cod al Muncii pe care Guvernul vrea să-l promoveze prin procedura simplistă a asumării răspunderii. Astfel, sindicaliştilor li s-a interzis accesul în Parlament, iar ziariştilor accesul în toate lojele de deasupra sălii de plen.

Cu o jumătate de oră înainte de sosirea premierului, Parlamentul părea a fi sub stare de asediu, zeci de jandarmi păzind intrarea obişnuită dinspre Parcul Izvor, mulţi dintre ei “cantonaţi” în dubele parcate în curte. Măsurile de securitate au fost şi mai şi în zona de acces în clădire, unde, deşi pe respectiva intare nu aveau acces decât ziariştii şi funcţionarii Parlamentului, la echipamentul standard al jandarmilor a fost adăugat şi înfricoşătoarea vestă antiglonţ. Spre siguranţa tuturor, vigilenţa sepepiştilor de la filtrele de control a reuşit să deturneze până şi ameninţătoarea intrare a unei furculiţe în Palatul Parlamentului, deşi posesorul ei, un obişnuit funcţionar, nu intenţiona să o folosească decât la a extrage urmele de carne din borcănelul cu mâncare adus de acasă.

Scăpaţi de filtrul de la intrare, şi după ce au trecut şi de ochiul ager al altor patru sepepişti poziţionaţi la fiecare intrare pe palier, ziariştii au avut parte de un tratament cu totul special în lojele de deasupra sălii de plen. Au fost înghesuiţi cu toţii doar în patru dintre ele, deşi toate celelalte erau absolut goale. În balcoane, un funcţionar al secretariatului general lua de-o aripă orice ziarist temerar care depăşea spaţiul circumscris şi îl readucea în zona delimitată, cu argumentul că “asta e dispoziţia secretarului general Gheorghe Barbu”. Excesul de zel a atins punctul maxim atunci când ziariştilor li s-a pus în vedere că le e interzis până şi să se apropie de balustradă, în caz contrar, urmând să fie evacuaţi din lojă. Cu “paza” balustradelor au fost însărcinaţi angajaţii secretariatului general, cu dispoziţii clare să nu lase pe nimeni să se apropie, Gheorghe Barbu supraveghindu-şi funcţionarii din sala de plen. La fel de păzită a fost şi “loja lui Sobaru”, un funcţionar fiind cantonat acolo chiar şi când niciun ziarist nu se afla pe scaunele cu pricina.

În această atmosferă super securizată, inclusiv prin absenţa opoziţiei care ar fi putut perturba vocal desfăşurarea şedinţei, premierul Boc s-a lansat liniştit în apologia beneficiilor pe care le va aduce noul Cod al muncii: crearea de locuri de muncă, eliminarea muncii la negru, flexibilizarea pieţii muncii, mărirea perioadei contractelor pe durată determinată, îmbunătăţirea formării profesionale, optimizarea relaţiei angajat-sindicat, pe scurt, crearea unei Românii competitive, atractivă pentru investitori, o Românie care să aducă mai multe contribuţii la buget şi care să se dezvolte prin muncă.

Şi dacă prevederile noului Cod al muncii se vor a fi în interesul major al românului de rând, predicarea virtuţiilor respectivului proiect nu a părut să fie atât de interesantă pentru singurii prezenţi în sală, parlamentarii puterii. Lehamitea şi-ar fi putut avea cauza şi “training-urile” intensive la care au tot fost supuşi în ultima perioadă aleşii puterii în diverse şedinţe de grup, chiar liderul de grup al PDL Mircea Toader susţinând de la prima oră că ei oricum ştiu toate prevederile.

Chinul aleşilor puterii a luat sfărşit după circa patruzeci de minute, încheierea şedinţei dând startul pupăturilor colegiale cu sărbătoritele zilei, care fusesră mai devreme felicitate şi de premierul Boc. Pe coridoare, momentul a fost încheiat pragmatic de către acelaşi premier, care a trimis în derizoriu ameninţarea cu plângere penală a sindicaliştilor ţinuţi la porţile Parlamentului şi care s-a delimitat fariseic de decizia de interzicere a accesului publicului la şedinţă, deşi acest drept este unul constituţional.

11 asumări în 3 ani şi 3 luni

Legea educaţiei, legea salarizării unice şi legea aplicării legii salarizării personalului bugetar, legea pensiilor, legea reorganizării agenţiilor, Codurile Civil, Penal , sunt toate legi care s-au vrut a schimba din temelii domeniile pe care le-au vizat şi toate adoptate de Cabinetul Boc 1...5 prin procedura asumării răspunderii. Folosirea excesivă a acestei proceduri, care este una excepţională, a cocoţat Guvernul Boc pe primul loc al Executivelor care au tratat Parlamentul drept anexa Palatului Victoria. Asta în ciuda promisiunilor făcute de acelaşi premier la începuturile sale la Palatul Victoria cum că, spre deosebire de predecesorii săi, va respecta rolul Legislativului. Presiunea FMI, nevoia stringentă de modernizare a unor domenii au fost motivele facile în spatele cărora premierul Boc s-a jucat de-a super legiuitorul de nu mai puţin de unsprezece ori în cei 3 ani şi 3 luni de guvernare.

Nicolăescu: “Anastase – recidivistă în minciună”

Parlamentarii USL au decis să nu intre în sala de plen a Parlamentului “din solidaritate cu cetăţenii cărora li s-a interzis dreptul constituţional de a asista la lucărările Legislativului”. Aşa au justificat liderii grupurilor parlamentare PSD, PNL şI PC absenţa Opoziţiei de la discursul lui Emil Boc. “E intolerabil ca cetăţenilor români să li se interzică să participe la o şedinţă a Parlamentului. Pot să înţeleg frica, teama, laşitatea reprezentanţilor guvernului, faptul că vor să trăiască ca în comunism, dar nu putem accepta încălcarea Constituţiei”, a declarat deputatul PNL Eugen Nicolăescu. El a aruncat întreaga vină a deciziei de a se intezice accesul cătăţenilor în Palatul Parlamentului asupra Robertei Anastase, pe care a numit-o “recidivistă a minciunii” pentru că a prezentat hotărârea drept una a întregului Birou Permanent. “Secretarul general al Camerei a întrebat în timpul şedinţei de luni ce facem cu prezenţa cetăţenilor în

 loje, la care Roberta Anastase a spus că ar fi bine să fie interzisă pentru a nu se mai întâmpla cine ştie ce şi a propus să votăm”, a relatat Nicolăescu discuţia din BP. “Eu am spus că nimeni nu poate bloca accesul cetăţenilor, pentru că lucrările sunt publice şi nu s-a mai supus propunerea la vot, ea considerând că a fost un vot”, a mai spus Nicolăescu. Pe de altă parte, Anastase spune că propunerea s-a votat şI a prezentat stenograma şedinţei. “Eu cred că, pentru aceste momente, ar fi bine să rămânem doar cu transmisiunile televizate şi aşa mai departe. Atât! Dacă sunteţi de acord? Se opune cineva? Abţineri? Nu! Vă mulţumesc. Deci fără acces”, este citată Anastase în stenogramă.

Constituţia arată că şedinţele celor două Camere ale Parlamentului sunt publice, dar şI că ambele Camere pot decide ca unele şedinţe să fie secrete. Şedinţa de ieri nu a fost însă una secretă pentru că ar fi trebuit să fie interzis şi accesul presei, aşa că procedura în acest caz nu a fost îndeplinită. Imediat după încheierea şedinţei, opoziţia a şI depus o moţiune de cenzură care urmează să fie citită azi şI dezbătută pe 16 martie. Moţiunea  se numeşte “Codul Boc – salarii mici, şomaj mare, firme falimentare” şi propunerea demiterea guvernului în interesul celor 4,5 milioane de salariaţI din România.

×