x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Excluderea lui Ion Iliescu s-a făsăit

Excluderea lui Ion Iliescu s-a făsăit

de Lavinia Dimancea    |    08 Oct 2007   •   00:00
Excluderea lui Ion Iliescu s-a făsăit
Sursa foto: Dan Marinescu/

Disputa Geoană-Iliescu rămăne in aer. Senatorul nu a fost exclus ieri, la Braşov, din PSD, aşa cum plănuiseră unii lideri ai partidului, şi nici nu a primit vreo altă sancţiune. Doar un avertisment.

DECIZIA DE LA BRAŞOV - In PSD, cine vrea să critice, să tacă!

Disputa Geoană-Iliescu rămăne in aer. Senatorul nu a fost exclus ieri, la Braşov, din PSD, aşa cum plănuiseră unii lideri ai partidului, şi nici nu a primit vreo altă sancţiune. Doar un avertisment.

Â

Pesediştii veniţi la Braşov să tranşeze problema Iliescu nu au suflat o vorbă ieri, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional, despre excluderea senatorului, deşi cu o zi inainte lucrurile păreau să se indrepte in această direcţie.

După o şedinţă vineri seară, la hotelul Mioriţa din Poiana Braşov, teoria indepărtării din partid a senatorului se dezumflase, aceasta rezumăndu-se la alte variante de sancţionare sau la nici una. Viorel Hrebenciuc şi Marian Vanghelie au spus clar că nu se pune problema unei excluderi a preşedintelui de onoare al partidului pentru că a votat impotriva moţiunii sau a vreunei alte măsuri. Alţii au identificat modalitatea retragerii sprijinului parlamentar pentru funcţia de lider al grupului parlamentar din Senat, pe motiv că nu a reuşit să ii mobilizeze pe senatori la vot.

Â

ZVONURI DESPRE AMENINŢĂRI. S-a vehiculat şi ideea depunerii mandatului de către vicepreşedinţii Liviu Dragnea, Victor Ponta şi Cristian Diaconescu şi de către secretarul general, Titus Corlăţean, dacă Iliescu nu va fi executat. Insă nu s-a intămplat aşa. Inaintea şedinţei de ieri, criticii erau resemnaţi şi toată lumea, de la lider de partid la şef de filială, spunea că nu se va intămpla nimic. O dată, că nu există bază statutară pentru o excludere şi a doua, PSD nu are nevoie de o scindare in prag de europarlamentare. Propunerea liderului Organizaţiei PSD sector 1 Bucureşti, Dan Tudorache, de excludere din partid a parlamentarilor care nu au votat moţiunea a fost pusă aşadar la sertar.

Â

SOLUŢIA. Primul care a spus, in Comitetul Executiv Naţional, că Ion Iliescu nu trebuie exclus a fost liderul Grupului de la Cluj, Ioan Rus, un mai vechi rival al senatorului. Propunerea a venit in faţa unui prezidiu cu un scaun gol, destinat lui Iliescu, alături de Geoană, Corlăţean şi Constantin Niţă, in dreptul căruia a fost păstrat cartonul cu numele senatorului, deşi acesta anunţase că nu vine. După Rus, au urmat şi alţii cu aceeaşi obiecţie contra excluderii. Asta in timp ce in afara sălii se purtau ultimele lămuriri şi se dădeau cele din urmă explicaţii. Liviu Dragnea şi Vasile Dăncu, la o ţigară, Viorel Hrebenciuc cu alţi căţiva, pe hol. După aproape patru ore de discuţii, Mircea Geoană a anunţat soluţia de compromis: pănă la alegerile pentru Parlamentul European, va fi instituit un moratoriu pe subiectul moţiunii de cenzură, perioadă in care Ion Iliescu "va avea răgaz să reflecteze dacă doreşte să fie parte a ehipei de conducere a partidului şi dacă se simte aproape de această echipă sau nu".

Â

Dacă senatorul şi oricine altcineva vor continua să iasă cu atacuri, a avertizat Geoană, "se vor situa automat in afara partidului". "Cine se simte bine in echipă este binevenit. Cine nu se simte bine in echipă este binevenit să plece", a spus liderul PSD, care a făcut şi o mărturisire cu privire la relaţia sa cu Iliescu: "Eu mă raportez la domnul Iliescu cum mă raportez la taică-miu".

Geoană le-a mai transmis, sămbătă, membrilor CExN, că, in cazul in care decizia luată, ca oricine va mai ieşi din linia partidului să fie sancţionat, nu va fi respectată, inseamnă că "nu se mai poate lucra", el arătănd că in această situaţie işi va depune mandatul şi va pleca acasă.

Â

Sancţionarea celor patru parlamentari, Răzvan Theodorescu, Ion Solcanu, Alin Teodorescu şi Dan Mihalache, cu retragerea sprijinului politic şi declanşarea procedurii de excludere din partid, rămăne in picioare. Deşi au existat voci care au susţinut că se va renunţa la aceasta, Mircea Geoană a anunţat că rămăne valabilă. Intrebat cine a mai votat impotriva moţiunii, liderul PSD a arătat că "este greu de spus in afara celor care au declarat", dar a nominalizat-o pe Corina Creţu, apropiată a lui Ion Iliescu, la categoria celor care au refuzat să vină la vot.

×
Subiecte în articol: politic iliescu ion