x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Exclus din PSD, Mircea Geoană contraatacă: "Adio tovarăşi, pe curând prieteni!"

Exclus din PSD, Mircea Geoană contraatacă: "Adio tovarăşi, pe curând prieteni!"

de Aniela Nine    |    22 Noi 2011   •   21:00
Exclus din PSD, Mircea Geoană contraatacă: "Adio tovarăşi, pe curând prieteni!"

Dupa trei ore de discutii de multe ori pe tonalitati ridicate, liderii PSD reuniti in Comitetul Executiv au decis: Mircea Geoana a fost exclus din PSD, in favoare acestei decizii votand 50 de lideri ai partidului, in timp ce cinci s-au abtinut si trei au votat impotriva. La finalul executiei, Mircea Geoana s-a declarat si trist dar si eliberat. Geoana a acuzat "executia" planificata de Victor Ponta si a avut cuvinte dure pentru viitorul partidului condus de Ponta, vazut ca "marioneta" lui Iliescu. "A fost vorba de o decizie anuntata, Ponta si-a pus demisia pe masa, santajand colegii. De doua saptamani Ponta si acolitii sai bat campii cu privire la asa zise acuze care imi sunt aduse. Abia azi au fost in stare sa produca un document, dupa mascarada de la comisia de integritate. (…) PSD, cat timp e condus din umbra de Iliescu si Nastase, nu are sanse de reformare. Au pus in fruntea partidului o marioneta care are, la o varsta atat de frageda, apucaturi tiranice si o lipsa de ca­racter. (…) Domnul Iliescu este in acest moment o piaza rea pentru acest partid. Nu poate sa uite ranchiuna la adresa mea si a liderilor care l-au urmat. Iliescu nu l-a vrut pe Nas­ta­se si Basescu a ajuns presedinte", a acuzat Geoana. Despre viitorul sau politic, Geoana a spus ca va avea un viitor alaturi de unii dintre colegii sai din PSD. "Nu ma despart de partid. Nu ma despart de votantii mei. Raman fidel ideilor mele politice, dar nu pot sa fiu in compania unor oameni care sa nu aiba minimul respect sa spuna pentru ce esti acuzat. Este o dezonoare pentru cei care au intrat intr-o astfel de conjuratie. (…) Am nevoie de cateva zile sa ma li­nis­tesc.(..) Cu o parte dintre acesti co­legi ai mei am sa ma intalnesc intr-o forma sau alta in politica", a spus Geoana. In plus, Mircea Geoana a vorbit si despre nevoia unui Congres in partid, care sa schimbe actuala conducere. "S-a vorbit despre Congres, vreau sa spun ca mai devreme de alegerile de anul viitor un astfel de Congres, care sa inlature aceasta echipa, va avea loc, si va reusi sa inlature si ranchiuna unui domn Ion Iliescu", le-a transmis Geoana deja fostilor colegi de partid.

In finalul declaratiei de ramas bun, Geoana a avut un mesaj de impact si pentru liderii PSD din sala care votasera excluderea sa : "Pot sa le spun celor din sala de executie : Adio tovarasi, pe curand prieteni!".

Excluderea lui Micea Geoana nu a fost ceva ce mi-am dorit, a replicat presedintele PSD, Victor Ponta, adaugand ca a fost o hotarare grea, pe care ar fi vrut sa nu o ia, dar ca este vorba despre o despartire "pentru moment". Intrebat de ce temporara, Ponta a raspuns ca orice fel de politician care doreste inlaturarea actualei puteri poate fi aliat al PSD.

Potrivit lui Ponta, este o pro­blema de reabilitare a lui Geoana in ochii colegilor care au muncit pentru ca acesta sa devina presedinte al Romaniei. "Eu sper ca Geoana nu va astepta sa ramana presedintele Se­natului cu ajutorul celor de la pu­tere. As fi foarte dezamagit daca ar face acest lucru. Eu i-am cerut sa predea functia si atributiile de presedinte al Senatului lui Chelaru, insa a refuzat", a spus Ponta. Referitor la acuzatia lui Geoana ca ar fi marioneta lui Iliescu si Nastase, Ponta a raspuns: "Nu cred ca merit asemenea epitete si in niciun caz nu cred ca merit asa ceva".

In schimb, Ion Iliescu a comentat ca presedintele Senatului a fost de o obraznicie fara seaman in sedinta CExN a partidului. Iliescu a facut referire la faptul ca Geoana, potri­vit unor surse, i-ar fi reprosat ca il sustine pe Ponta. "Geoana a intrat in partid fara sa stie ce este acela un partid. Nu a invatat nimic. El a contribuit la pier­de­rea alegerilor din 2004. In 2009 tot par­tidul a fost cel care l-a ajutat, iar el isi permite sa duca la pierderea unor ale­geri. N-a explicat nici pana in ziua de astazi motivatia mersului lui in acea noapte la Vantu. Dupa toate as­tea, el nu a invatat nimic. A pierdut ale­gerile, a pierdut in partid si n-a tras invatamintele necesare", a de­cla­rat presedintele de onoare al PSD.

Intrebat despre posibilitatea plecarii din partid si a altor membri care sa-l urmeze pe Geoana, Iliescu a raspuns: "Cei care pleaca isi merita soarta daca o fac. Eu nu cred insa ca vor pleca. El este cel care isi face iluzii ca va fi urmat". Ion Iliescu a mai spus, raspunzand unei intrebari referitoare la viitorul politic al lui Mircea Geoana, ca "viitorul lui il priveste".

De altfel surse din PSD citate de Mediafax au relatat ca discutiile din timpul sedintei au fost tensionate, confirmate si de Mircea Geoana care a afirmat ca nu a mai auzit vreodata atatea invective. Potrivit surselor citate, Ponta i-ar fi cerut mai intai lui Geoana sa cedeze presedintia Sena­tului vicepresedintelui PSD Ioan Chelaru. Mircea Geoana a refuzat propunerea, explicand ca PSD va pierde, la votul din plen, functia de presedinte al Senatului daca el va fi inlocuit sau revocat. "Chelaru va conduce sedintele Se­natului de cate ori voi putea", a spus Geoana, referindu-se la faptul ca, de obicei, Chelaru conduce sedintele in lipsa sa.

Apoi, Mircea Geoana le-a reprosat lui Iliescu si Nastase ca il gireaza pe Ponta in demersul acestuia de a-l exclude din partid. "Adrian, acum vad ca il girezi pe Victor, dar la Congres (din 2010 – n.r.) ti-a fost frica sa te bagi cu Ponta", i-a spus Geoana lui Nastase. La finalul discutiilor, Ponta i-ar fi cerut lui Mircea Geaona sa pa­ra­seasca sala, pentru a se putea trece la vot. Geoana a refuzat sa paraseasca sedinta, solicitand vot deschis si spunandu-le membrilor CExN ca doreste sa se uite in ochii prietenilor sai atunci cand acestia se vor pronunta in privinta exlcuderii sale din partid.

Prin excluderea din PSD, Mircea Geoana pierde automat functia de sef al Senatului. Grupul PSD din Senat s-a intrunit aseara de urgenta pentru a elabora cererea de revocare din functia de presedinte a lui Mircea Geoana. Cererea grupului PSD va fi depusa azi la Biroul Permanent al Senatului, din momentul introdu­cerii ei pe ordinea de zi a plenului procedura de revocare a lui Geoana devenind fapt. Partidele de la putere si-au anuntat deja intentia de a nomi­naliza candidati la sefia Senatului dupa revocarea lui Geoana.

Variantele lui Hrebenciuc pentru Senat
Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a re­cu­noscut aseara la Realitatea tv ca, in sedinta CEx, lui Mircea Geoana i s-a oferit sansa de a nu fi exclus din partid, propunan­du-i-se sa renunte la sefia Senatului si sa-si de­le­ge atributiile de presedinte al acestui for vicepresedintelui Ioan Chelaru. Hreben­ciuc a spus insa ca Geoana nu a avut "acea sclipire" sa accepte aceasta sansa si a fost refuzat. Cat priveste soarta sefiei Senatului dupa excluderea lui Geoana, Hreben­ciuc a enumerat cinci variante: menti­ne­rea lui Mircea Geoana in aceasta functie, inlocuirea lui cu Titus Corlatean sau re­ve­ni­rea postului fie PDL, fie UDMR, fie UNPR. Hrebenciuc a spus insa ca, prin ne­go­cieri cu grupurile din Senat, PSD ar pu­tea sa pastreze postul, dar pentru Titus Corlatean. Intrebat pe ce partid ar putea conta la negocieri pentru ca postul sa revina lui Corlatean, Hreben­ciuc a raspus ca pe UNPR, deoa­re­ce membrii acestuia provin din PSD si prie­te­nul la nevoie se cunoaste. Hrebenciuc a admis totodata ca momentan, prin excluderea lui Geoana, PSD nu a a avut nimic de castigat, dar a adau­gat ca in perspectiva ale­ge­rilor viitoare, social-democratii au castigat ceva: indepartarea si descurajarea "sovaielnicilor" care nu pot fi alaturi de partid in bataliile electorale care vor urma. Hrebenciuc a conside­rat neserioase intentiile lui Geoana care ar urma sa-si faca un partid intitulat PDS. Liderul PSD, Victor Ponta si-a exprimat speranta ca Geoana nu va ramane pre­se­dinte al Senatului cu sprijinul puterii si a recunoscut si el ca Geoana nu ar fi fost exclus din partid daca accepta delegarea atributiilor. (G.Antoniu)

Acuzat ca a produs haos
RTV a difuzat mai multe inregis­trari din timpul sedintei CEx a PSD in care s-a votat excluderea lui Mircea Geoana din partid. Senatorul Daniel Savu i-a re­pro­sat lui Geoana ca a produs haos in PSD si i-a cerut ca macar "acum, in ceasul al doisprezecelea" sa explice de ce vrea sa candideze la Presedintie. Senatorul i-a zis fostului lider al PSD si de ce a sustinut inlocuirea sa de la Senat. "Nu mai am incredere in tine". "Sa stii ca nu ai sustinere in teritoriu. Te-am sustinut cat am putut...", a precizat Savu.

Liviu Dragnea, facut nesimtit
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a acuzat faptul ca Geoana a vorbit de "nesim­tirea" din PSD. "N-am crezut ca o sa ajung in situatia ca in Co­mi­te­tul Executiv sa fiu facut ne­sim­tit de dl. Geoana", a spus Dragnea, potrivit RTV. Drag­nea a mai ara­tat ca nu a crezut nici faptul ca o sa auda vreodata ca "unii dintre noi am facut pan­to­fii". "Eu nu i-am facut pantofii domnului Geoana, dar am stat langa el in momente gre­le ale partidului", a spus secretarul general al PSD, adaugand ca il doare foarte tare ca este "amenintat" de cineva din interiorul partidului.

Baiat de Gara de Nord, nu de sectorul 5
Marian Vanghelie a acuzat in sedinta CEx modul in care este tratat Mircea Geoana, iar Ponta i-a replicat sa nu-l ia cu sme­cherii. "Daca propui sa facem Congres, acum supun la vot. Marian, hai sa fim seriosi, nu ma lua cu smecherii, ca eu sunt de la Gara de Nord, nu din Sectorul 5", a spus Ponta, potrivit inregis­trarilor difuzate de RTV.

"Speram sa iesim fara un vot "
Adrian Nastase, potrivit acelorasi inregistrari, a spus ca venise la se­din­ta CEx cu hotararea de a nu participa la vot pentru a nu se interpreta ca "vreun fel de resentiment" il poate conduce la o anumita optiune. "Consideram ca vrem sa stam impreuna. Am facut toti greseli...", a spus Nas­ta­se. El a aratat ca acum insa a avut sentimentul pe care l-a avut si in 2005, cand Geoana l-a luat prin surprindere si l-a anuntat, cu o zi inainte de Congres, ca el va candida impotriva lui Ion Iliescu. "Speram ca astazi sa iesim din aceasta intalnire fara un vot. (...) Ma mira faptul ca Mircea nu a inteles miza discutiilor din aceasta perioada", a spus Nastase.

×
Subiecte în articol: excludere mircea geoana