x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Execuție chirurgicală la Bruxelles în cazul Rovanei Plumb

Execuție chirurgicală la Bruxelles în cazul Rovanei Plumb

de Ion Alexandru    |    01 Oct 2019   •   09:11
Execuție chirurgicală la Bruxelles în cazul Rovanei Plumb

Comisia JURI din Parlamentul European a respins, ieri, pentru a doua oară candidatura Rovanei Plumb pentru a prelua portofoliul de comisar european pe Transporturi. Asta, în ciuda faptului că pretinsul conflict de interese, generat de creditul de 800.000 de lei luat în campania electorală, a fost stins. Rovana Plumb informându-i în scris pe membrii comisiei că, în schimbul datoriei, a cedat creditorului două apartamente pe care le deține în România. Printr-o scrisoare a Comisiei JURI, președintele Parlamentului European a fost informat că Plumb “nu îndeplinește criteriile prevăzute de regulament pentru a prelua funcția”, fără să menționeze care ar fi problema și nici nu trasează o cale de urmat.

 

Este război românesc, deschis pe frontul Comisiei Europene, victima fiind, în acest moment, Rovana Plumb. După ce Comisia JURI a respins, pentru a doua oară, candidatura sa pentru Comisia de Transporturi, Plumb le-a transmis parlamentarilor din PPE o scrisoare în care îi acuză că au aplicat chirurgical un plan de blocare a sa, iar în spatele acestei situații s-ar afla inclusiv președintele Klaus Iohannis, dar și fostul premier Dacian Cioloș. “Decizia de astăzi este una profund incorectă, contrară Regulamentului Parlamentului European și una eminamente politică. (…) Este evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică. Majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze și să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere și să ofere soluții, așa cum îi cerea Regulamentul. Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României”, arată Rovana Plumb în scrisoarea respectivă.

 

Candidatul român aduce acuzații grave

Candidatul român respins mai arată că atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de Opoziția din România, în frunte cu Klaus Iohannis. Asta, deoarece cu o oră înainte de luarea acestei decizii, a transmis că vrea consultări la Cotroceni pentru nominalizarea unui nou comisar european din partea României. “De asemenea, trebuie menționat lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, împotriva României. Președinta Comisiei JURI, membră a Grupului Renew Europe, s-a conformat pur și simplu unei linii politice ostile candidaturii românești pentru funcția de comisar european. De asemenea, un rol important l-a avut și europarlamentarul Siegfried Mureșan. căruia i s-a propus, ca și altora, funcția de comisar european, în cazul respingerii candidaturii mele”, mai arată Rovana Plumb.

 

Siegfried Mureșan “se încălzește” pe margine

Nu este pentru prima dată când, de la nivelul grupului socialiștilor se reclamă faptul că se încearcă blocarea candidaturii, din partea României, a unui PSD-ist și că se trag “sfori” importante pentru ca să fie desemnat europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan. Asta, în ciuda faptului că, în negcocierile din Parlamentul European, s-a stabilit, la începutul anului 2019, ca România să propună un candidat femeie pentru a se respecta paritatea între femei și bărbați în viitoarea Comisie Europeană. Mai mult, având în vedere faptul că în Comisia JURI s-a respins inclusiv candidatura maghiarului Laszlo Trocsanyi, să se încerce o rocadă între România și Ungaria cu privire la portofoliile atribuite, astfel încât din partea României să fie desemnat un candidat bărbat.

 

 

Tăriceanu cere amânarea nominalizării până după votul moțiunii de cenzură

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, îi solicită premierului Viorica Dăncilă să “se abțină de la orice propunere de comisar european din partea României până după votul moțiunii de cenzură, care va fi depusă mâine (astăzi-n.red.)”. Asta, deoarece, în opinia sa, “cel mai probabil, nu va mai fi în situația de a face vreo propunere”. Solicitarea vine în condițiile în care .audierea tuturor comisarilor propuși va avea loc în intervalul 30 septembrie - 8 octombrie, potrivit programului afișat pe site-ul Parlamentului European.

 

×