x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Executivul îşi va asuma răspunderea pe mai multe legi

Executivul îşi va asuma răspunderea pe mai multe legi

09 Dec 2019   •   21:52
Executivul îşi va asuma răspunderea pe mai multe legi
Sursa foto: gov.ro

Guvernul se reuneşte marţi în şedinţă, pe ordinea de zi fiind proiectele pentru care urmează să îşi asume răspunderea într-o primă etapă - modificările la legile justiţiei, abrogarea OUG 51/2019, legea plafoanelor bugetare-, dar şi prezentarea, într-o primă lectură, a proiectului privind OUG 114, pentru care Executivul îşiva asuma răspunderea în a doua etapă.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat luni că Guvernul va sesiza marţi Parlamentul cu privire la angajarea răspunderii pentru trei proiecte de lege: cele referitoare la legile justiţiei, la abrogarea Ordonanţei de urgenţă 51/2019 şi legea plafoanelor bugetare.

"PNL a decis în şedinţa Biroului Executiv ca marţi Guvernul să sesizeze Parlamentul cu privire la angajarea răspunderii pe trei proiecte de lege: legile justiţiei, partea referitoare la prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor, creşterea numărului judecătorilor în completele inferioare de la doi la trei şi partea legată de vechimea pentru accederea în Institutul Naţional al Magistraturii. De asemenea, va mai fi abrogarea Ordonanţei 51, cea legată de scoaterea transportului şcolar din sfera serviciilor de interes public, în felul acesta Guvernul rezolvând prima parte din transportul gratuit al elevilor, şi anume, includerea transportului şcolar ca serviciu public. (...) A treia lege pe care Guvenul sesizează Parlamentul pentru asumarea răspunderii este cea legată de plafoanele bugetare, astfel încât până la finalul anului să putem veni în cadrul legal cu bugetul de stat pe anul 2020", a spus Turcan, la Palatul Parlamentului.

Vicepremierul a mai anunţat că tot în şedinţa de marţi Guvernul va discuta despre elaborarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să se permită tuturor spitatelor din România să desfăşoare programe de rezidenţiat. Turcan a menţionat că va avea loc şi prezentarea, în primă lectură, a proiectului cu privire la abrogarea unor prevederi din OUG 114, pentru care Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea.

Potrivit agendei şedinţei de marţi remisă AGERPRES de Guvern, vor mai fi discutate şi supuse votului proiectele de lege pentru aprobarea Acordului-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (proiectul privind modernizarea infrastructurii judiciare în România) şi privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020.

Se mai află pe ordinea de zi a şedinţei de guvern proiectul de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei voluntare a României, pentru anul 2019, către Forumul privind Administrarea Fiscală, proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea aplicării Regulamentului (UE) 2018/302 al Parlamentului European privind prevenirea geoblocării nejustificate şi a altor forme de discriminare bazate pe cetăţenia sau naţionalitatea, domiciliul sau sediul clienţilor pe piaţa internă şi Raportul privind implementarea Programului Naţional de Reformă 2019 şi a Recomandărilor Specifice de Ţară 2019.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: executiv