x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gardienii vor supraveghea și lucrările științifice

Gardienii vor supraveghea și lucrările științifice

de Georgiana Ionita    |    25 Aug 2016   •   18:40
Gardienii vor supraveghea și lucrările științifice

Guvernul a aprobat ieri reguli noi privind lucrările scrise în penitenciare. De la 31 august, atestarea caracterului ştiinţific poate fi făcută doar de către Consiliul Naţional al Cercetarii Ştiinţifice. Indiferent de numărul de lucrări scrise, un deţinut va beneficia de o reducere a pedepsei cu doar 20 de zile.

Începand cu 31 august 2016, detinuții care doresc să beneficieze de o reducere a pedepsei prin scrierea unor lucrări științifice sau realizarea de invenții vor fi nevoiți să desfășoare activitatea de creație sub supravegherea unei persoane din cadrul penitenciarului, într-un timp prestabilit, iar publicarea lucrării se va face pe cheltuiala autorului, doar la editurile recunoscute la nivel academic. Potrivit noilor reglementări, caracterul științific al unei lucrări scrie în spatele gratiilor trebuie validat de către Consiliul Național al Cercetării Științifice. “Persoanele care execută măsuri privative de libertate şi scriu lucrări ştiinţifice sau realizează invenţii în perioada de detenţie pot beneficia de o reducere a pedepsei cu maxim 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice publicate pe durata executării pedepsei şi numai în baza confirmării caracterului ştiinţific al lucrării respective", a explicat ieri purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

Probleme cu editurile

Editurile științifice nu au mai fost acredidate însă din 2012, ceea ce face dificilă evaluarea lucrărilor ştiinţifice ale deținuților de către experți, susţine ministrul Educaţiei. "Discuţiile (privind evaluarea cărţilor scrise de deţinuţi în penitenciare - n.r.) au fost înaintea numirii mele. De aceea, aşteptăm decizia ministrului Justiţiei. Dar Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice vor lucra la o reacreditare a editurilor ştiinţifice, care nu a mai fost făcută din 2012”, a precizat ministrul Educației, Mircea Dumitru, pentru news.ro.

Latifundiarul din Pipera a reușit performanța de a elabora capodopera științifică “Becali și Steaua” în doar şapte ore, fără să se folosească de vreun material de documentație.

×