x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Falimentul Dreptei

Falimentul Dreptei

de Lavinia Dimancea    |    28 Sep 2008   •   00:00
Falimentul Dreptei

CONGRES ● ALIANŢA PSD+PC ŞI-A LANSAT PREMIERUL
Mircea Geoană a fost desemnat ieri, în cadrul Congresului Extraordinar al Alianţei PSD+PC, candidat la funcţia de prim-ministru. Liderii celor două partide au atacat dur partidele de dreapta, aruncându-le în “garajul ideologic”.



CONGRES ● ALIANŢA PSD+PC ŞI-A LANSAT PREMIERUL
Mircea Geoană a fost desemnat ieri, în cadrul Congresului Extraordinar al Alianţei PSD+PC, candidat la funcţia de prim-ministru. Liderii celor două partide au atacat dur partidele de dreapta, aruncându-le în “garajul ideologic”.

În faţa a mii de oameni adunaţi la Romexpo, Mircea Geoană a fost nominalizat, la cererea maestrului de ceremonii Miron Mitrea, făcută pe acorduri muzicale, candidat la postul de premier cu unanimitate de voturi. “Nu am să vă dezamăgesc”, şi-a început discursul liderul PSD, anunţând că se angajează într-o luptă contra “zodiei dreptei”, o dreaptă “care a irosit şi secătuit resursele ţării” şi care a avut drept crez “după noi potopul”. În ovaţiunile sălii, Geoană l-a etichetat pe premierul Tăriceanu drept un simplu “accident”, explicând că acesta nu ar fi ajuns prim-ministru “nici poimarţi dacă nu începea Traian Băsescu să plângă şi nu se ducea Stolojan la tratament”. Declarându-se convins că Alianţa PSD+PC va învinge la alegerile parlamentare de la 30 noiembrie, Geoană a arătat că social-democraţii şi conservatorii vor veni în faţa românilor cu “mai binele pentru mai mulţi”, în detrimentul “oligarhiei celor puţini”. Liderul PC, Daniela Popa, a acuzat la rândul său actuala guvernare, spunând că aceasta “oscilează între haos şi scandal” şi că Alianţa PSD+PC are toate argumentele pentru a câştiga alegerile. Şi Adrian Năstase a criticat dur dreapta, precizând că “partidul de dreapta prezidenţial” şi cel liberal “sunt depăşite de vreme şi că trebuie să intre în garajul ideologic pentru o reparaţie capitală”. “Este falimentară ideologia de dreapta. (...) Problema lor este că nu mai au piese de schimb potrivite... Dreapta are nevoie de o schimbare a softului, a tezelor”, a apreciat ironic Năstase.

LANSARE CU BUSUIOC.
După discursurile liderilor, cu acelaşi Miron Mitrea la butoane, evenimentul s-a transformat în ceremonie de lansare a candidaţilor Alianţei pentru parlamentare. Tonul a fost dat de Costel Busuioc, care a interpretat o arie din repertoriul său. Rând pe rând, au urcat pe scenă cei peste 450 de candidaţi care, la final, au primit de la Ion Iliescu şi câteva sfaturi: să nu-şi facă o campanie independentă de partid, să nu ducă o campanie “opulentă şi stridentă”, pentru că aceasta nu garantează succesul, să nu creadă că alegerile se câştigă la tv, ci în mijlocul oamenilor şi să nu se considere “superprimari” şi să promită ceea ce nu pot face ca parlamentari. Acuzând că “motorul democraţiei româneşti nu îl constituie drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, ci interesele economice de grup”, Iliescu le-a spus în final: “Puterea ameţeşte minţile multora. Un social-democrat trebuie să îşi păstreze simţul măsurii. PSD nu poate fi un partid al demagogilor, al celor interesaţi de acumularea de averi”.

VIITORII MINIŞTRI

În discursul rostit în faţa delegaţilor PSD şi PC, Mircea Geoană a arătat că liderul conservatorilor Daniela Popa va fi "mâna dreaptă" a viitorului guvern al Alianţei şi, deşi nu a făcut nominalizări în privinţa viitorilor miniştri, a sugerat o posibilă componenţă a cabinetului său. În acest sens, Geoană le-a mulţumit celor care au contribuit la elaborarea programului de guvernare, numindu-i pe Ilie Sârbu, Marian Sârbu, Liviu Dragnea, Constantin Niţă, Dan Nica, Miron Mitrea, Ion Toma, Ecaterina Andronescu, Rodica Nassar, Florian Popa, Cristian Diaconescu, Titus Corlăţean, Adrian Severin şi Victor Ponta. Numele multora dintre aceştia au fost deja vehiculate ca posibili miniştri într-un Guvern al Alianţei PSD+PC.

Discursul liderului PSD, Mircea Geoană

Discursul liderului PC, Daniela Popa

Discursul preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu

Discursul preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase

×
Subiecte în articol: politic geoană