x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fără declaraţii de interese pentru ziarişti

Fără declaraţii de interese pentru ziarişti

de Aniela Nine    |    09 Feb 2010   •   00:00

Amendamentul senatorului PD-L Iulian Urban, care prevedea introducerea obligativităţii depunerii de declaraţii de interese pentru ziarişti, a fost respins de Comisia senatorială juridică prin votul PSD şi PNL.

Prezent la dezbaterile din comisie, directorul CJI, Ioan Avădanei, a explicat că adoptarea unei astfel de prevederi nu face decât să pună "greutatea" pe ziarist, deşi răspunderea pentru ceea ce scrie un jurnalist este în solidar cu redacţia. "Răspunderea pentru ceea ce se comunică publicului revine redacţiei, deci persoanei juridice, răspunderea este solidară. Dacă cerem jurnalistului să-şi facă declaraţia de interese, asta nu rezolvă cu nimic problema patronului, care este probabil cel care îi dictează să scrie într-un fel sau altul.

Deci mutăm răspunderea asupra celui care la un moment dat poate fi silit să scrie într-un anume fel", a spus Avădanei. Ea a amintit că această problemă este autoreglementată de breaslă prin Codul deontologic, unde se prevede şi recomandarea ca instituţia media să facă publice online aceste declaraţii de interese ale ziariştilor.

URBAN, LUAT PESTE PICIOR
Propunerea senatorului Urban a fost ironizată de preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, care a spus că se aştepta din partea lui la un text de lege împotriva mogulilor, şi nu a ziariştilor. "Mă gândeam că PD-L, prin vocea domnului Băsescu, va da o lege împotriva mogulilor, dar văd că o dă împotriva jurnaliştilor", a comentat Greblă.

×
Subiecte în articol: politic