x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Federaţia Comunităţilor Evreieşti se dezice de acuzaţiile lui Ilan Laufer

Federaţia Comunităţilor Evreieşti se dezice de acuzaţiile lui Ilan Laufer

22 Noi 2018   •   14:39
Federaţia Comunităţilor Evreieşti se dezice de acuzaţiile lui Ilan Laufer

Conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a anunţat că s-a disociat de declaraţiile omului de afaceri Ilan Laufer, în care îl acuza pe preşedintele Klaus Iohannis de antisemitism.  

Potrivit unui comunicat, conducerea FCER-CM a luat la cunoştinţă declaraţia de presă a deputatului FCER-CM, domnul Silviu Vexler, care s-a disociat total de afirmaţiile domnului Ilan Laufer: "Este grav când arunci cuvinte fără să ai proprietatea lor, cu atât mai mult când ele sunt legate de antisemitism, un fapt grav".
Considerând temeinice afirmaţiile deputatului Silviu Vexler, ne asociem acestei luări de poziţie.
În continuare, Comitetul Director al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic (FCER-CM), în cadrul reuniunii sale din data de 22 noiembrie 2018, a analizat şi dezbătut afirmaţiile publice ale dlui. Ilan Laufer, prilejuite de respingerea nominalizării sale ca Ministru al Dezvoltării Regionale. 

“Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic respinge cu fermitate acuzaţiile de antisemitism la adresa Preşedintelui Klaus Werner Iohannis. 
Preşedintele României a dovedit, de-a lungul timpului, o înţelegere deosebită atât pentru tragedia Holocaustului, la originea căruia a fost antisemitismul, în formele sale cele mai feroce, cât şi pentru suferinţele supravieţuitorilor Holocaustului. Preşedintele Klaus Iohannis a militat permanent pentru combaterea antisemitismului şi negaţionismului şi recunoaşterea, în repetate rânduri, a contribuţiei minorităţii evreieşti la crearea şi dezvoltarea României moderne.
Cel mai recent exemplu al acestei atitudini este decorarea de către Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a unui număr de peste 40 de supravieţuitori ai Holocaustului, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului din România (9 octombrie 2018).
De altfel, meritele domnului Preşedinte Klaus Werner Iohannis în lupta pentru combaterea antisemitismului şi memoria Holocaustului au fost recunoscute şi de mari organizaţii evreieşti precum American Jewish Comitee, care i-a decernat, în anul 2017, distincţia "Lumina Popoarelor".
Totodată, FCER-CM nu poate fi de acord cu acuzaţii colective la adresa niciunei minorităţi. În ceea ce priveşte minoritatea germană din România, FCER-CM a avut şi are relaţii excelente de lucru şi de colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din România, cu reprezentantul acestei etnii, un partener de lungă durată al FCER-CM în promovarea democraţiei şi a luptei împotriva antisemitismului.
Subliniem în mod cu totul special că acuzaţiile de antisemitism şi invocarea atât a memoriei victimelor Holocaustului, cât şi a acestei tragedii a umanităţii nu pot şi nu trebuie să fie folosite într-un conflict politic. 
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic a luptat şi va lupta întotdeauna împotriva manifestărilor antisemite şi va lua orice măsuri sunt necesare pentru combaterea actelor reale de antisemitism, aceasta fiind una din misiunile sale fundamentale”, se arată în comunicat.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: ilan laufer klaus iohannis