x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Feţe căzute în Modrogan

Feţe căzute în Modrogan

de Aniela Nine    |    01 Dec 2008   •   00:00
Feţe căzute în Modrogan

Modrogan 1, sediul PD-L. 40 de minute înainte de exit-poll-uri. În curte, numai puştii de la tineret se agită, bătând tropăit pavajul în ritmul muzicii date la maximum... Ei cu ei, noi cu voi...



Steagurile portocalii flutură în ritm susţinut ori de câte ori câte o televiziune face direct de la locul faptei. În lipsa mai-marilor partidului, baricadaţi la numai 30 de metri distanţă în sediul de campanie, copiii portocalii sunt singurele semne ale vieţii pedeliste.

Jumătate de oră înainte de exit-poll-uri. Mai-marii partidului se înfiinţează în şir indian pe aleea care vine de la celălalt sediu. Boc, cu geaca portocalie de rigoare pe el, deschide coloana. Urmează costumele lui Blaga, Stoica şi Flutur. Cinci minute mai târziu, şi Videanu, mai sport ca niciodată. Într-o încercare de zâmbet, dă asigurări că lucrurile stau bine şi situaţia e rotundă. Cu Pogea asigurându-i spatele, se refugiază la etaj după ceilalţi.

Momentul adevărului. Cinci minute înainte de exit-poll-uri, echipa pedelistă se aranjează pe scări în tabloul de familie. Boc e flancat de Videanu şi Stolojan, în rândul doi se înghesuie Boureanu, Stoica, Negoiţă. Element de culoare, blonda Udrea se poziţionează în extrema dreaptă. Feţe aproape împietrite, zâmbete forţate. Cifrele curg pe plasma uriaşă din dreapta. PSD ia Senatul. Zâmbetele încep să pâlpâie, mai ceva ca luminiţele din bradul de Crăciun. Singurul împietrit în fericirea oficială e Stolojan. Rămâne aşa şi după ce Camera Deputaţilor ia şi ea drumul Senatului tot către Kiseleff.

Pe plasmă, fericirea din Kiseleff e maximă. Geoană vorbeşte, şi vorbeşte, şi încă vorbeşte. Boc nu mai poate aştepta. După câteva priviri aruncate pe hârtiuţa cu idei, anunţă că PD-L a obţinut cel mai bun scor din istoria sa şi pentru asta mul­ţumeşte tuturor pentru elanul arătat în campanie. Televiziunile ignoră speech-ul lui Boc şi continuă să transmită discursu­rile Kiseleffului. Boc continuă însă să prezinte concluziile alegerilor: cea mai importantă – nici un partid nu a obţinut 50% plus 1 din voturi, astfel încât să poată "pretinde" primul-ministru şi să formeze Guvernul. Pe loc secund poziţionează interpretarea rezultatului: dacă nimeni nu a câştigat alegerile, atunci se poate spune că învingătoare e dreapta din România. "În această seară au câştigat politicile de dreapta şi au fost respinse politicile de stânga. Pe noi asta ne obligă să facem demersurile necesare ca politicile de dreapta să se impună în viitorul Guvern", spune Boc. Anunţă aşteptarea rezultatelor oficiale, mulţumeşte echipei, face stânga împrejur şi se refugiază iar în sediu, cu toată echipa pe urme. Singura care nu mai rezistă altor discuţii şi rupe rândurile către poartă e Udrea.

CUM A CÂŞTIGAT... DREAPTA
Direcţia consultărilor anunţată de Boc e conturată ferm de Stolojan jumătate de oră mai târziu: "Votul oamenilor ne-a spus că trebuie să facem o alianţă la gu­ver­nare. Dreapta a câştigat. Vom merge că­tre liberali, discutăm cu ei, dreapta e prima alianţă posibilă. Mâine, vom vorbi probabil şi cu preşedintele Băsescu şi după rezultatele finale mergem la consultări". Unul câte unul, democrat-libe­ralii se retrag înspre celălalt sediu. "Umblă vorba de soroc, verde înnourat/ Că noi n-am avut noroc, verde înnourat..." În curtea din Modrogan boxele sună a jale...

×
Subiecte în articol: politic dreapta