x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fierbere in PNL

Fierbere in PNL

de Monica Iordache Apostol    |    21 Iul 2005   •   00:00
Fierbere in PNL

Liberalii sunt avertizati de catre Theodor Stolojan ca sunt intr-un declin serios de imagine. Surse neoficiale anunta ca deja 16 filiale ale partidului ar sustine organizarea unui Congres Extraordinar pentru schimbarea lui Tariceanu din fruntea partidului.

Liberalii sunt avertizati de catre Theodor Stolojan ca sunt intr-un declin serios de imagine. Surse neoficiale anunta ca deja 16 filiale ale partidului ar sustine organizarea unui Congres Extraordinar pentru schimbarea lui Tariceanu din fruntea partidului.

La numai o zi dupa anuntul de renuntare la demisie din partea presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, liberalii primesc un prim avertisment. Acesta a venit chiar din partea fostului presedinte liberal Theodor Stolojan, al carui nume a fost intens vehiculat ca inlocuitor al lui Tariceanu in fruntea Guvernului. "Ma intereseaza in acest moment doua lucruri: Alianta sa ramana puternica si unita, iar PNL sa nu alunece", a declarat ieri fostul lider liberal pentru televiziunea publica. "PNL sa se gandeasca ce trebuie sa faca de acum inainte pentru a opri aceasta alunecare in increderea populatiei. Am muncit foarte mult ca PNL sa devina o forta politica puternica in Romania", i-a atentionat el pe liberali, aducand aminte ca ultimele sondaje de opinie, precum cel dat publicitatii de GSS, cotau PNL cu aproape 20% la mai putin decat PD, in interiorul Aliantei.

CONGRES EXTRAORDINAR. Fierberea in PNL este maxima, mai ales dupa ce Tariceanu a renuntat pentru a doua oara la demisie. Ceea ce pana acum nu se recunostea decat pe la colturi, a fost recunoscut ieri de un alt fost presedinte liberal, Radu Campeanu. El a declarat ca in unele filiale se discuta despre declansarea unui congres extraordinar pentru schimbarea presedintelui Calin Popescu Tariceanu. El a refuzat sa spuna in ce filiale se discuta de schimbarea lui Tariceanu de la sefia PNL, mentionand doar ca "autorul" acestor discutii este fostul lider al partidului, Valeriu Stoica. "Sunt diversi, in teritoriu, care au aceste pareri, dar cei de la centru s-au pronuntat impotriva", a mai spus Campeanu, adaugand ca sustine pozitia lui Tariceanu privind retragerea demisiei, dar ca revenirile repetate ale acestuia afecteaza imaginea PNL.

PE LA COLTURI. Desi oficial zvonurile despre incercarile de schimbare a lui Tariceanu si din fruntea Executivului si din fruntea partidului sunt dezmintite, tot mai multi liberali isi acuza neoficial presedintele, ca este vinovat de declinul partidului si ca trebuie inlocuit cu Stolojan. Surse neoficiale spun ca sunt deja 16 filiale dispuse sa sprijine un Congres Extraordinar pentru schimbarea lui Tariceanu din fruntea partidului.

OFICIAL. Presedintele Comisiei de Arbitraj a PNL, Bogdan Olteanu, un apropiat al lui Tariceanu, a declarat ieri ca PNL dezaproba "provocarile" lui Valeriu Stoica. "Actiunile sale din aceste zile dovedesc ca Valeriu Stoica, precum Emil Constantinescu, este inchis intr-o lume a itelor politice, lume din care lipseste realitatea inundatiilor", a spus Olteanu, trecand la acuze mai dure si invinuindu-l ca aduce deservicii PNL prin ultimele sale declaratii. Olteanu i-a adus aminte lui Stoica de faptul ca, impingand PNL spre o alinata cu PSD, in 2000, a adus partidul la 6% in sondaje.

TARICEANU ACUZA
Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a iesit si el la atac la adresa lui Valeriu Stoica, spunand ca acesta s-a distins intotdeauna prin jocuri politice de culise si continua sa aiba tot felul de preocupari dincolo de agenda populatiei si a partidului. "O prima preocupare este constituirea formatiunii populare, care pe noi nu ne intereseaza. Cred ca o sa-i spuna mai multi colegi si ii spun si eu ca este liber sa o faca, dar in afara PNL", a declarat Tariceanu intr-o emisiune televizata. In privinta numirii lui Theodor Stolojan in functia de premier, Tariceanu a afirmat doar ca, "intotdeauna, cel mai bun prim-ministru este cel care nu a fost numit". Presedintele PNL a incercat si sa minimalizeze importanta actiunilor lui Stoica si dupa ce a iesit de la sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului in care si-a asumat in numele Guvernului raspunderea. Rugat sa comenteze propunerea lui Valeriu Stoica, potrivit caruia, el ar trebui sa isi dea demisia din functia de premier si sa ii lase locul lui Theodor Stolojan, Tariceanu a raspuns ca a vazut declaratia unui coleg din PNL care reprezinta un numeros grup care, e reprezentat de fapt de o singura persoana: "el insusi". Desi incearca sa linisteasca apele in PNL, liderul liberal nu a reusit sa se vada cu proprii parlamentari pentru a le explica motivele renuntarii la demisie si la alegeri anticipate. In schimb, l-a trimis pe ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, sa vorbeasca cu alesii PNL si sa le explice ca razgandirea va avea un efect pozitiv.

STOICA SE DISCULPA
Amenintat voalat de liberali cu o sanctiune, fostul presedintele PNL Valeriu Stoica a declarat ca nu vrea sa intre in nici o polemica cu alti lideri liberali sau ai Aliantei. "Nu vreau sa intru in nici o polemica in PNL sau in Alianta pentru ca asemenea polemici sunt incompatibile cu intreaga mea activitate politica, in care am urmarit un singur scop - unificarea dreptei", a spus Stoica. El a spus ca nu se teme de sanctiuni si ca nu ar fi prima data cant i se aplica asa ceva. "Am mai fost o data exclus din PNL. Nu cred ca cei care au luat acea decizie au fost foarte inspirati", a afirmat fostul presedinte liberal. "Œn acest moment exista o mare problema pe care Alianta o are la guvernare. Miza nu este una personala, ci a credibilitatii Aliantei in ansamblu", si-a justificat Stoica demersul.

SONDAJ
In randurile liberalilor a circulat ieri un sondaj, realizat de CURS, in care era inclusa o intrebare referitoare la persoana care ar trebui sa ocupe postul de premier. 57% dintre respondenti au raspuns ca Theodor Stolojan ar trebui sa fie prim-ministru, iar 20% l-au indicat pe Calin Popescu Tariceanu. Informatia fost facuta publica de deputatul liberal Cristian Boureanu, care a si solicitat declansarea unei dezbateri in PNL privind viitorul guvernarii si al formatiunii politice. "Exista un foarte recent sondaj CURS din care reiese ca Stolojan este preferat ca premier de 57% dintre romani, in timp ce Tariceanu este preferat de numai 20% dintre cei care au raspuns la intrebarile sondajului. Din cate stiu, acest sondaj a fost realizat inainte de ultimele oscilatii ale premierului referitoare la demisie", a mai spus Boureanu. Contactat de agentia Mediafax, directorul CURS, Sebastrian Lazaroiu, a confirmat existenta sondajului la care s-a referit Boureanu. Lazaroiu a spus insa ca raspunsul la intrebarea referitoare la optiunile romanilor in privinta premierului nu era unul pentru uzul public. Potrivit unor surse parlamentare, sondajul a fost realizat in perioada 10-17 iulie, la cererea PNL. Parlamentarii liberali s-au agitat ieri toata ziua din cauza unor foi volante care ar fi facut parte tot din sondajul CURS. Cifrele i-au pus pe ganduri pe liberali, intrucat, in cadrul Aliantei, PD era cotat cu aproape 20% mai multe optiuni de vot decat PD. Directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, nu a confirmat insa faptul ca asemenea rezultate ar fi facut parte din cercetarea sociologica efectuata de institutul pe care il conduce.

CONFIRMARE


"Sunt diversi, in teritoriu, care vor congres extraordinar, dar cei de la centru s-au pronuntat impotriva"
Radu Campeanu, senator PNL
×