x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Figurile noi din Guvernul Ponta III

Figurile noi din Guvernul Ponta III

de Agerpres    |    03 Mar 2014   •   20:25
Figurile noi din Guvernul Ponta III

Guvernul Ponta III, care va fi votat mâine în Parlament, are şi câteva figuri noi în spaţiul public, printre care şi un actor şi un sportiv.

Poate cea mai mare surpriză a nominalizărilor o reprezintă fosta atletă Gabriela Szabo, propusă pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului.

Gabriela Szabo s-a născut la 14 noiembrie 1975, la Bistriţa-Năsăud. Este absolventă a Universităţii de Sport şi Educaţie Fizică "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Este multiplă campioană olimpică, mondială şi europeană la atletism în probele de 1.500, 3.000 şi 5.000 de metri.

Prin succesele dobândite de-a lungul impresionantei sale cariere, dar şi prin maniera în care le-a obţinut, multipla campioană olimpică, mondială şi europeană s-a impus cu pregnanţă în galeria marilor atleţi ai lumi care au cules admiraţia şi respectul tuturor. În 1999 a fost declarată de IAAF cea mai bună atletă din acel an, iar de Asociaţia Internaţională a Presei Sportive cea mai bună sportivă a anului 1999. Este maestră emerită a sportului şi cetăţean de onoare a oraşelor Bistriţa, Cluj-Napoca şi Bucureşti. În anul 2000 a primit Ordinul naţional "Serviciul Credincios" în grad de comandor.

În anul 2005, şi-a anunţat retragerea din activitatea sportivă profesionistă. În vara lui 2006, la Internaţionalele României de Atletism, a fost organizată retragerea oficială a Gabrielei Szabo.

S-a implicat în numeroase programe care promovează virtuţile sportului. Astfel, ea conduce Asociaţia "Sport pentru Viaţă". Obiectivul acestei organizaţii este să determine cât mai mulţi oameni să participe la acţiunile dedicate sportului de masă. Din data de 19 august 2013 deţine şi titlul onorific de Ambasador al turismului Românesc alături de alte şapte personalităţi din viaţa culturală şi sportivă românească. Pe 5 aprilie 2013, Gabriela Szabo a pierdut alegerile pentru şefia Federaţiei Române de Atletism. Gabriela Szabo este din februarie 2013 consilier personal al ministrului Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu.

Actorul Bogdan Stanoevici a fost propus pentru funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.

Stanoevici s-a născut la 22 ianuarie 1958, la Bucureşti. A absolvit în 1982, I.A.T.C. "I. L. Caragiale". Între 1979 şi 1989, Bogdan Stanoevici a interpretat o serie de roluri principale în film şi în teatru şi era unul dintre cunoscuţii membri al grupului SONG. Dintre cele 13 lung metraje în care a jucat înainte de '89 amintim: "Eu, tu, şi... Ovidiu" (1978), "Destinaţia Mahmudia" (1981), "Trandafirul galben" (1982), "Să mori rănit din dragoste de viaţă" (1984), "Noi, cei din linia întâi" (1985), "Secretul lui Nemesis" (1987), "François Villon - Poetul vagabond" (1987). A jucat în piese de teatru şi a apărut în mai multe emisiuni la Televiziunea naţională.

În mai 1989 s-a stabilit prin căsătorie în Franţa, unde a mai jucat în filme ca: "La Ferme" de Mathieu Zeitindjioglou (2001), "Quicksand" de John Makenzie (2001), "Toronto R-V" de Andra Nicols (2004), "Tertium non datur" de Lucian Pintilie (2005).

A început cu scheciuri pentru televiziune, la Canal Plus, parodiind procesul lui Ceauşescu, la modă în 1990. A apărut în emisiuni de televiziune şi jucat pe scenele de teatru franceze. După 22 de ani, în februarie 2011, Bogdan Stanoevici a revenit in România, cu ocazia premierei filmului israelo-franco-român "Misiunea directorului de resurse umane" în regia lui Eran Riklis.

Aurelia Cristea a fost propusă ministru delegat pentru Dialog Social.

S-a născut la 24 aprilie 1968, sat Bucea, comuna Negreni, judeţul Cluj. A obţinut diploma de bacalaureat la Liceul Economic din Cluj-Napoca, în 1986, urmând cursurile Facultăţii de Management a Universităţii de Vest din Timişoara între 1998-2002, fiind licenţiată ca economist. A mai primit două diplome de Master, în 2005 la Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti, cu specializarea Siguranţă Naţională şi în 2008 la Universitatea Ecologică din Bucureşti, pe domeniul Management Financiar Bancar.

S-a înscris în Partidul Social Democrat, în 1999, unde ocupă funcţii în cadrul organizaţiei de tineret; după o retragere temporară din partid în perioada în care a activat la CSA, din 2010 revine în PSD Cluj, ocupând funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, iar la alegerile locale din 2012 câştigă poziţia de consilier judeţean la Cluj. La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 câştigă un loc în Camera Deputaţilor, reprezentând colegiul electoral nr. 3 Cluj, din partea Uniunii Social-Liberale. Este membră în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci.

Florin Nicolae Jianu a fost propus ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.

S-a născut la Slatina pe 30 decembrie 1976. A absolvit Colegiul Naţional Radu Greceanu Slatina, judeţul Olt, Promoţia 1995. După terminarea liceului, a absolvit Facultatea de Matematică, Universitatea Bucureşti, Promoţia 1999. Din aprilie 2008, este preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Jianu ocupă postul de ministru ca tehocrat, după ce Partidul Conservator a fost de acord să cedeze acest post care îi revenea.

Alexandru-Răzvan Cotovelea a fost propus pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

S-a născut la 3 iulie 1973. În perioada 1991-1997, a urmat cursurile Facultăţii de Energetică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, în 1999 obţinând o diploma de master în Energetică/Management - Probleme avansate de electroenergetică, la aceeaşi facultate. Este doctor în Ştiinţe Politice.

În perioada 15 mai 2012-1 februarie 2013, a ocupat funcţia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Europene, responsabil cu coordonarea activităţii Direcţiei generale coordonarea instrumentelor structurale şi a Direcţiei asistenţă Spaţiul Economic European.

Este lector universitar la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.

În 2005, pentru importante servicii aduse României în dezvoltarea şi gestionarea fondurilor europene, a primit titlul de Cavaler al Ordinului Naţional "Pentru Merit".

Ioana Petrescu a fost propusă ministru al Finanţelor Publice. Profesoară de economie la Facultatea de Politici Publice de la Universitatea Maryland. Este licenţiată în economie şi matematică la Colegiul Wellesley şi deţine un doctorat şi un masterat în economie de la Universitatea Harvard.

Înainte de a fi asistent la Universitatea din Maryland, a lucrat ca membru al National Review Institute la American Enterprise Institute din Washington, DC.

Domeniile sale de specialitate sunt finanţele publice, economia de dezvoltare şi economia de securitate naţională. Cercetările sale variază de la impozitarea în ţările în tranziţie şi în curs de dezvoltare, la economii subterane, antreprenoriat şi regulamente economice.

Este membru al Asociaţiei Americane de Economie, membru fondator al Asociaţiei privind Economia Securităţii Naţionale.

La 4 septembrie 2013, a fost numită în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru.

×
Subiecte în articol: guvernul ponta 3