x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fina lui Prigoană, şefă la AVAS

Fina lui Prigoană, şefă la AVAS

de Eliza Popa    |    04 Ian 2010   •   00:00

După ce şi-a impus fiul drept candidat la un fotoliu de deputat în Colegiul 1 din Bucureşti, Silviu Prigoană e pe cale să îşi căpătuiască şi fina. Cristina Chiriac, vicepreşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, este în cărţi pentru a fi numită în funcţia de preşedinte.

Rând pe rând, membrii clanului Prigoană acced în funcţii bine plătite în aparatul de stat. După ce juniorul Honorius Prigoană a fost desemnat drept candidatul PD-L pentru alegerile parlamentare parţiale care vor avea loc la 17 ianuarie, un alt apropiat al deputatului gunoier e pe punctul de a avea o promovare spectaculoasă.

Premierul Emil Boc intenţionează să o numească pe Cristina I. Chriac în funcţia de preşedinte al AVAS. În urmă cu două luni, Chiriac a fost avansată din funcţia de director al Direcţiei de Administrare Societăţi Comerciale din cadrul AVAS în postul de vicepreşedinte al instituţiei. Decizia a fost luată tot de premierul Emil Boc, care acum pregăteşte o nouă promovare pentru Chiriac. Funcţia de preşedinte al AVAS îi va aduce venituri similare celor din sistemul bancar. În plus, ca vicepreşedinte al AVAS, Chiriac a devenit reprezentantul statului în nouă consilii de administraţie retribuite corespunzător.

CARIERĂ CONTROVERSATĂ
În iunie 2009, Corpul de Control al Guvernului încheia raportul de control încrucişat la AVAS şi Institutul Naţional al Lemnului SA. Raportul urma a fi trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu o serie de propuneri. Între acestea consemnăm: "AVAS, prin Direcţia Generală Administrare Portofoliu, condusă în perioada supusă controlului de director general Gabriel Dumitraşcu, şi Direcţia Administrare Societăţi Comerciale, condusă de directorul Cristina Chiriac, nu şi-a îndeplinit atribuţiile prevăzute de art. 5 din OUG nr. 79/2008 şi ROF al AVAS, constatându-se deficienţe în organizarea şi funcţionarea activităţii de monitorizare a INL de personalul cu atribuţii din cadrul acestor direcţii".

Totodată, Corpul de control solicită "stabilirea gradului de vinovăţie şi sancţionarea disciplinară corespunzătoare de către conducerea AVAS a personalului cu atribuţii specifice şi a directorilor celor două direcţii, DGAP şi DASC, pentru managementul defectuos în monitorizarea Consiliului de Administraţie al Institutului Naţional al Lemnului pentru perioada supusă controlului".

Un alt control al aceleiaşi instituţii, care privea activitatea Regiei Autonome "Multiproduct", aflată în supravegherea AVAS, stabilea, prin nota încheiată în 22.05.2009, deficienţe ale activităţii directoarei DASC, Cristina Chiriac, care "nu a propus Consiliului Director al AVAS măsuri concrete pentru restructurarea Regiei".

În pofida acestor neajunsuri profesionale, directoarea Cristina Chiriac avea să fie înaintată anul trecut în funcţia de vicepreşedinte al AVAS.
Potrivit declaraţiei de avere, Chiriac deţine două terenuri la Cernica şi Costineşti, două apartamente, două case şi o casă de vacanţă, bijuterii, obiecte de artă şi tablouri în valoare de 27.000 de euro şi mai multe depozite bancare.

×
Subiecte în articol: observator