x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Forumul Crans Montana: Migraţia nu este o ameninţare pentru ţările Uniunii Europene

Forumul Crans Montana: Migraţia nu este o ameninţare pentru ţările Uniunii Europene

de Agerpres    |    20 Feb 2014   •   20:33
Forumul Crans Montana: Migraţia nu este o ameninţare pentru ţările Uniunii Europene

Migraţia nu este o ameninţare pentru ţările care primesc cetăţeni din alte ţări, ci, dimpotrivă, este un avantaj pentru amândouă părţile, a fost una dintre concluziile principale ale Forumului Crans Montana "Diaspora şi Dezvoltarea", conferinţă la nivel înalt organizată joi la Bruxelles sub patronajul ministrului delegat pentru românii de Pretutindeni, Cristian David, şi a Ministerului Afacerilor Externe.

Astfel, în pofida unor campanii de presă negative, în realitate migraţia a adus un plus de 1% la Produsul Intern Brut al celor 15 vechi state membre ale Uniunii Europene, au conchis participanţii. De asemenea, migranţii sunt de fapt contributori neţi la fondurile sociale, nu consumatori.

Mesajul pe care ministrul Cristian David a dorit să-l aducă a vizat conştientizarea atât a mediului politic cât şi a celui economic, dar şi a societăţii civile asupra contribuţiei pozitive pe care o au comunităţile de migranţi în societăţile noi în care vin să trăiască şi să muncească.

"Eu nu am decât o aşteptare pozitivă - ca această conştientizare să transfere o imagine pozitivă şi asupra comunităţilor româneşti din Italia sau Spania, depăşind retorica politică şi aducând în discuţie cifre, date şi situaţii concrete care să pună într-o lumină favorabilă prezenţa comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării", a subliniat Cristian David.

Întrebat în legătură cu instabilitatea politică de la Bucureşti, ministrul a apreciat că este nevoie de continuitate. "Este absolută nevoie de continuitate, pentru că avem o datorie şi o obligaţie faţă de comunităţile româneşti din afara graniţelor de a le asigura o imagine favorabilă şi o protecţie, de ce nu, a imaginii de grup, a imaginii colective. Este şi obligaţia noastră ca prin toate mijloacele să conştientizăm factorii decizionali, fie că sunt la nivel politic, central sau factori din administraţia locală, să vadă rolul şi contribuţia pozitivă ale comunităţilor româneşti în societăţile în care românii au ales să muncească şi să trăiască", a argumentat David.

×
Subiecte în articol: imigranti romani cristian david