x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fostul căpitan Băsescu, luat de valuri în vizita de la Viena

Fostul căpitan Băsescu, luat de valuri în vizita de la Viena

de Lavinia Dimancea    |    25 Mar 2009   •   00:00

Vizita de o zi a preşedintelui Băsescu la Viena s-a soldat cu ironii şi critici în presa austriacă. Jurnaliştii austrieci scriu că şeful statului român s-a chinuit să facă atmosferă la Viena, deşi în România situaţia economică nu-i deloc roz.



Cotidianul Die Presse consideră neîntemeiat optimismul afişat de şeful statului român în vizita de luni din Austria faţă de criza economică care a lovit România. Pornind de la declaraţiile "sigure de sine" ale acestuia conform cărora "România nu are nevoie de un pachet de salvare" nici din partea FMI, şi nici din partea UE, publicaţia comentează într-un articol intitulat "Fără panică pe Titanic?", că Băsescu, fost căpitan al flotei comerciale române, "nu se sperie de ape învolburate" şi că "afişează o atitudine relaxată faţă de furtunile provocate de criza economică".

Die Presse susţine însă că optimismul şefului statului român nu se explică pentru că România, deşi nu se află în pragul naufragiului, "s-a lovit deja de aisberg". "Din copilul-minune, cu rate de creştere incredibile, a devenit copilul-problemă, care în scurt timp nu va mai avea capacitatea să îşi finanţeze deficitul extern. În timp ce Băsescu se chinuieşte să facă atmosferă în Austria, cel mai mare investitor străin din România, delegaţia FMI de la Bucureşti, pregăteşte raportul necesar pentru acordarea celor 19 miliarde de euro - acei bani de care, după cum spune Băsescu, România nici nu prea are nevoie", comentează ironic publicaţia austriacă, încheind prin a consemna că ţara noastră "este dependentă de capital străin ca un pacient de la
terapie intensivă de perfuziile sale".

OPTIMISM VS CRIZĂ
Cotidianul Wiener Zeitung observă la rându-i optimismul preşedintelui Băsescu transmis la Viena, asta în condiţiile în care România "a fost lovită din plin de criza economică, având nevoie de aproape 20 de miliarde de la UE şi FMI". "Băsescu a subliniat însă luni la Viena că ţara sa nu se află aproape de colaps, iar împrumutul extern este numai o măsură preventivă. Băncile din România ar fi solide, iar Traian Băsescu a cerut ca în următoarea perioadă actorii de pe piaţă să acţioneze precaut", susţine publicaţia austriacă. Agenţia de presă APA preia şi ea declaraţiile lui Băsescu prin care acesta dă asigurări că România nu se confruntă cu o criză bancară, iar "împrumuturile externe sunt o centură de siguranţă, nu un colac de salvare".

×
Subiecte în articol: basescu politic romania