x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fostul ministru al Apărării, Teodor Atanasiu, urmărit penal de DNA

Fostul ministru al Apărării, Teodor Atanasiu, urmărit penal de DNA

de Mediafax    |    16 Aug 2012   •   17:04
Fostul ministru al Apărării, Teodor Atanasiu, urmărit penal de DNA

Presedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, si Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apararii, Corneliu Dobritoiu, sunt urmariti penal de catre DNA Cluj, alaturi de alte patru persoane, pentru infractiuni la legea referendumului, informeaza DNA.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, joi, de DNA, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj au inceput urmarirea penala fata de Teodor Atanasiu - deputat, presedinte al organizatiei judetene PNL Alba, pentru folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase de natura electorala partidului politic din care face parte, prevazuta in art. 13 din Legea 78/2000, pentru promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului, prevazuta in art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apararii, Corneliu Dobritoiu, este urmarit penal pentru trafic de influenta, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului, prevazute in art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Totodata, s-a inceput urmarirea penala fata de Bogdan Cristian Magurean, reprezentant al unei societati comerciale de paza si protectie, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: cumparare de influenta, complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului prevazuta in art. 26 Cod penal raportat la art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 si asociere pentru savarsirea de infractiuni, Gheorghe Grosu, Radu Stelian Rus si Nicusor stefan Hanzi, in sarcina carora s-au retinut urmatoarele infractiuni: complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului, prevazuta in art. 26 Cod penal raportat la art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii afirma ca exista indicii cu privire la faptul ca, in cursul lunii iulie 2012, invinuitul Teodor Atanasiu, in intelegere cu invinuitul Dumitru Samson, a initiat o actiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania si Banat la referendumul din 29 iulie 2012 prin sensibilizarea acestuia cu recompense in bani si alte foloase materiale.

"Concret, s-a stabilit ca, in cursul diminetii de 29 iulie 2012, in intelegere cu Atanasiu, Samson a apelat la sprijinul invinuitului Bogdan Cristian Magurean(cunoscut interlop din Cluj-Napoca, cu relatii in diverse clanuri interlope) pentru ca, in schimbul unor sume de bani, sa actioneze in ziua referendumului pe doua paliere: pe de o parte sa mobilizeze alegatorii sa se deplaseze la vot (in special persoane cu un nivel scazut de educatie), iar, pe de alta parte, sa pregateasca in toate marile localitati de pe raza judetelor Alba, Cluj, Salaj, Bistrita-Nasaud, Arad, Timis grupuri de interlopi care sa fie pregatiti sa intervina, la nevoie, in locatiile unde se solicita sprijin. Magurean Bogdan a actionat in sensul celor stabilite, in conditiile in care i s-a pus la dispozitie un spatiu din sediul organizatiei PNL Cluj-Napoca, iar Samson Dumitru l-a pus in legatura cu mai multi lideri locali ai PNL pentru a le acorda sprijinul in acelasi scop. Magurean Bogdan, prin intermediul altor persoane, a mobilizat votantii de pe raza acestor judete, carora le-a transmis promisiunile facute de invinuitul Samson Dumitru, constand in bani si alte foloase materiale", se arata in comunicatul DNA.

Conform sursei citate, toate aceste promisiuni de foloase materiale au fost indeplinite la sfarsitul zilei de 29 iulie 2012 si in zilele urmatoare, banii fiind transmisi lui Magurean de Samson, iar, pe de alta parte, Atanasiu, prin intermediar, a remis o suma de bani invinuitului Gheorghe Grosu.

De asemenea, s-a stabilit ca, in schimbul sprijinului acordat, invinuitul Samson i-a promis invinuitului Magurean ca va utiliza influenta de care se bucura la nivelul ministerelor si ii va influenta pe functionari sa acorde contracte firmei de paza si protectie reprezentate de Magurean.

Invinuitilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

×
Subiecte în articol: penal urmarit teodor atanasiu dna