x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fostul secretar executiv al OTPD, achitat de judecători

Fostul secretar executiv al OTPD, achitat de judecători

de Gabriela Mladin    |    25 Sep 2012   •   10:41
Fostul secretar executiv al OTPD, achitat de judecători

Fostul secretar executiv al Organizatiei de Tineret a PDL si lider al organizatiei de tineret din Gorrj, Dan Gavrilescu, a fost achitat intr-un dosar de coruptie de catre judecatorii Tribunalului Sibiu. Gavrilescu a fost judecat in calitate de director comercial al Complexului Energetic Turceni, alaturi de alti patru directori si sefi de birouri ai institutiei. Toti au fost achitati de magistratii sibieni, dupa cinci ani amanari. Sentinta a fost data de prima instanta si nu este definitiva, ea putand fi atacata cu apel.

Faptul ca fostul lider al PDL Gorj, Dan Gavrielescu, s-a afisat la bratul fiicei presedintelui Traian Basescu nu are nicio legatura cu decizia judecatorilor de la Tribunalul Sibiu, care au decis ca tot lotul de la Turceni, trimis in judecata pentru fapte de coruptie, sa fie achitat. Dupa cinci ani de judecata, doar in prima instata, acelasi tribunal care a schimbat incadrarile juridice in dosarul “Vulpe-Mantog' din infractiuni grave in fapte mai putin grave, au hotarat sa-i scoata nevinovati pe sefii de la Turceni, carora li se reprosa faptul ca au prejudiciat statul cu 5 milioane de euro.

Rechizitoriu!

In februarie 2007, DNA Targu-Jiu a dispus trimiterea in judecata a lui Nicolae Simionescu, director general al Complexului Energetic Turceni, Dan Gavrilescu, director commercial, Gabriel Bigu, director economic, Vasile Boca, sef Birou Juridic si Ovidiu Balacescu, sef Achizitii pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals intellectual, initiere sau constituirea a unui grup infractional organizat, ori de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui astfel de grup.

Grupul infractional

Din probele administrate a reiesit ca, in cursul anului 2005, inculpatii au atribuit prin incredintare direct, contracte de transport carbune cu autovehicule de mare tonaj catre trei societati comerciale, respectiv SC ELMEROM CONSTRUCT SRL Tg. Jiu, SC A si RAL& MARA SRL Drobeta Turnu Severin si SC C.F.R. S.S.V.M. SA Bucuresti, societati ai caror administratori sau asociati se aflau in stransa legatura cu persoane influente si cu putere de decizie in cadrul unitatilor miniere din judetul Gorj. Mai exact, societatile erau detinute de rude ale liderului de sindicat, Marin Condescu si ale fostului lider al PDL Gorj, acum aflat in puscarie, Ionel Mantog.

Pentru a crea o aparenta de legalitate incheierii contractelor cu cele trei societati prestatoare, inculpatii au falsificat acte in care au atestat fapte si imprejurari nereale. Au indus in eroare Consiliul de administratie al Complexului Energetic Turceni, ascunzand faptul ca cele trei societati nu aveau capacitatea tehnica si economica de a efectua transportul carbunelui cu autovehicule si nu desfasurasera anterior alte activitati. In aceste conditii, Complexul Energetic Turceni SA a acceptat subcontractarea serviciului de transport carbune catre alte societati comerciale, dar la preturi mult mai mici.

Prejudiciu de 5 milioane de euro

Din probele administrate a mai reiesit ca, desi la data de 13.01.2006, inculpatii au semnat o nota de negociere cu C.F.R. MARFA SA, in urma careia au obtinut tarife avantajoase pentru societate, ei au refuzat incheierea contractului de transport carbune pe calea ferata cu aceasta societate sub pretextul organizarii unei licitatii deschise pentru achizitionarea acestui serviciu, in conditiile in care aceasta procedura nu era prevazuta de lege.

Astfel, procurorii au retinut ca cei cinci prin actiuni organizate, coordonate si planificate au initiat si constituit un grup infractional in scopul comiterii de infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie, grup in care au fost atrase si alte persoane cu functii de executie sau conducere din cadrul Complexului Energetic Turceni. Prin faptele lor, prejudiciul adus Complexului Energetic Turceni, in 2007, a fost de aproximativ 5 milioane de euro. Asta au sustinut procurorii anticoruptie, in baza unei expertize intocmite de specialisti.

Cu apel!

Judecatorii Tribunalului Sibiu au decis insa achitarea tuturor inculpatilor pentru diverse motive. Daca pentru unul dintre ei nu exista fapta, pentru altul nu exista prejudiciul sau, pentru doi dintre ei, ca nu ar exista infractiunea. Astfel, magistratii au desfiintat tot rechizitoriul procurorilor DNA din Targu-Jiu, iar in acest sens i-a ajutat si o expertiza, prin care s-a stabilit ca nu exista niciun fel de prejudiciu.

Decizia a fost data luni 24 septembrie la Tribunalul Sibiu si poate fi atacata cu apel in 10 zile.

La un an dupa ce fusese trimis in judecata, Dan Gavrilescu a fost ales secretar executiv al OTPD, propunerea venind din partea Elenei Basescu, aleasa si ea secretar general. EBA l-a recomandat atunci delegatilor ca fiind un tanar ambitios, muncitor si corect. In alegerile europarlamentare in care EBA a candidat, Mantog si Gavrilescu s-au implicat activ. Anul trecut, din cauza problemelor penale, Gavrilescu s-a suspendat din PDL pana la clarificarea acestora.

×
Subiecte în articol: judecator secretar PDL achitat