x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Functia doboara gradul

Functia doboara gradul

de Tiberiu Kiss    |    12 Aug 2005   •   00:00
Functia doboara gradul

Junele prefect al judetului Timis, liberalul Ovidiu Draganescu, s-a remarcat, de la instalarea in functie si pana acum, prin zelul cu care i-a inlocuit pe sefii institutiilor publice locale cu parteneri politici trecuti cu bine si de ultima tinerete.

Daca functia de prefect n-ar fi existat, atunci, cu siguranta, Ovidiu Virgil Draganescu ar fi inventat-o! Reales, in urma cu mai bine de doua saptamani, pentru un nou mandat in fruntea liberalilor timiseni, prefectul Draganescu a prins aripioare si ceva curaj, calitate despre care citise doar in Playboy. "Micul Print", asa cum il alinta fetele de la Casa de Asigurari de Sanatate Timis, sau "Micul Arogant", cum ii spun, pe la colturi, liberalii banateni, e pus pe treburi mari si vrea, cu orice chip, sa intre in istorie. Cum a inteles mai-marele judetului Timis sa faca reforma si mai ales cu cine, cititi si va cruciti...

SA RADEM CU STAN... pentru ca altfel s-ar supara noul sef al Directiei Finantelor Publice Timis, ec. Dumitru Popovici. Si daca se smiorcaie nea Mitica, atunci bubuie si duduie prefectul Ovidiu Draganescu, care nu accepta nici un fel de critici la adresa neamurilor sale. Mai ales ca rubedenia are si sprijinul neconditionat al liberalului Dan Radu Rusanu. Fara doar si poate, Dumitru Popovici a fost unul dintre cei 15.000 de specialisti ai CDR-ului si a avut, in manutele alea doua, destinele Finantelor banatene si in perioada 1996-2000. Ca specialist liberal al CDR, Mitica Popovici a fost implicat in megascandalul privatizarilor de la "Unitm" si "SCT Banatul". Dupa ce a plecat pe usa din dos a institutiei, in carca cu mai multe plangeri penale, nea Mitica a aterizat la conducerea Bancii "Romexterra"-Timis, unde era cat pe-aci sa o sfecleasca din cauza unui credit acordat societatii bucurestene "Mig Air Condition", in conditii numai de el stiute, astfel incat institutiei bancare nu i-a mai lipsit mult sa ramana fara depozitul de garantii de la BNR. Neimportant! Draganescu l-a luat de bun si, in virtutea mult-trambitatei intineriri a structurilor functionarilor publici, l-a pus pe nea Mitica Popovici, in varsta de 56 de anisori, in fruntea Finantelor timisene. Inca din prima zi de lucru, fostul specialist al CDR-ului a refuzat vehement sa lucreze cu Gheorghe Daia, care, in urma cu nici doua luni, a castigat concursul pentru postul de adjunct al DGFP Timis. Mai-marele Finantelor banatene vrea sa traga la rame cu Octavian Cret, un alt brontozaur intr-ale economiei, de altfel, un tovaras democrat din aceeasi generatie de aur a CDR-ului.

MESERIA, BRATARA DE AUR... se pare ca asta a spus, inainte de a sustine examenul, adjunctul Inspectoratului Teriorial de Munca Timis, Stefan Titu, o alta tanara speranta a liberalilor banateni, care, de curand, a implinit numai 62 de primaveri. Venit din sistemul CEC, doar cu numele prefectului Draganescu, intr-un plic sigilat, fara nici un fel de greturi sau palpitatii, peste noapte, "tanarul" liberal a fost introdus, cu forcepsul, in randul functionarilor publici. Ce l-a indemnat si ce l-a motivat pe "junele" Titu sa umble noaptea, ca o cucuvea, pe trenuri spre Bucuresti, pentru a prinde o astfel de functie, a spus-o chiar pila mai-marelui liberalilor banateni: "Vreau sa ies din campul muncii cu o pensie mai mare"! Scurt si la obiect! Sinceritatea viitorului pensionar e de premiat, cu un carnet CEC, in valoare de 5.000 de euro, la purtator!!! Chiar si dupa ce a castigat concursul, la care a participat de unul singur, adjunctul ITM Timis nu s-a dezis de pragmatica gandire liberala. Chiar vreti sa stiti care au fost primele cuvinte ale "juniorului", imediat dupa ce a pasit in institutie, inarmat cu o decizie a ministrului Muncii? "Eu nu sunt om de etajul al doilea!" Si asta pentru ca, din constructie, biroul celor doi directori adjuncti ai ITM Timis au fost prevazute undeva la etajele superioare ale cladirii. Fara comentarii.

MINTE SANATOASA... intr-un corp sanatos, iata o sintagma latina care, cu certitudine, a stat la baza propunerii si numirii in functia de inspector-sef scolar a unui alt "june" liberal, Ioan Tomoni, adus la carma profesorilor banateni tocmai din celalalt capat al judetului Timis. Si, nu in ultimul rand, din indepartatul Jurasic. Nici nu a fost bine instalat in functia de sef al Inspectoratului Scolar Timis, ca in capul prefectului Ovidiu Draganescu au inceput sa se sparga o gramada de oale, sub forma unor petitii si scrisori anonime, majoritatea reclamand faptul ca Tomoni este depasit de situatie si ca ar fi... o mai veche cunostinta de-a lui Bachus. Floare la ureche! Nimeni nu le-a verificat, nici macar Corpul de control al Prefecturii Timis, intrucat s-a ajuns la concluzia ca, chipurile, anonimele sunt fabricate de dusmanul... democrat! Asta da, logica!!!

BILANT TRAGIC... cam asta ar fi, in cateva cuvinte, starea natiunii banatene. Integrarea in absolut a unor functionari publici, pe criterii preferentiale si lipsite de orice logica elementara, nu face altceva decat sa confirme faptul ca liberalii sunt pe cale de disparitie, din moment ce toti "specialistii" promovati, cel putin in Timis, au depasit de mult a treia tinerete. Cum ramane cu tinerii? Tanar este numai prefectul Draganescu, dar si fetele care graviteaza in jurul domniei-sale, indiferent ca e zi sau noapte, primavara sau vara! Si ca sa nu fim acuzati ca avem ceva cu "specialistii" liberali, va vom spune ca, intr-un final, prefectului Draganescu i s-a ridicat ceata de pe ochisori, sustinand-o la functia de comisar-sef regional al Garzii de Mediu pe tanara Dana Minca. O miscare inteligenta! Salvatoare! Si ar mai fi multe de spus. De exemplu, sustinerea si numirea in functia de sef al Serviciului de Inmatriculari, Examinari si Permise a subcomisarului Dan Jurca, institutie aflata in subordinea prefectului Draganescu, ofiter despre care presa a scris ca se afla in atentia PNA pentru fals, uz de fals si luare de mita. Nici asta nu a cantarit prea mult in luarea unei decizii. A contat doar faptul ca sotia subcomisarului Dan Jurca este... liberala!!! Asta ca sa nu mai vorbim de functiile impartite la nivelul IPJ Timis, unde concursurile, spun unii observatori fini ai fenomenului, s-au transformat in... licitatii cu strigare!!!

REPLICA
"In Timis, sefii institutiilor publice nu au fost numiti pe criterii politice. Fiecare partid din cadrul Aliantei PNL-PD si-a facut propunerile. Evident, cele doua partide au cautat ca aceia pe care i-au propus sa fie cei mai buni specialisti, care au experienta in domeniile respective" - Ovidiu Draganescu prefectul judetului Timis

Neintelegere la Finante

Pentru ca tot suntem la capitolul "grupuri de interese liberale", o sintagma care l-a aruncat in decor pana si pe premierul Calin Popescu Tariceanu, trebuie explicat si de ce mai-marele Finantelor timisene, Dumitru Popovici, nu vrea sa lucreze cu adjunctul sau, pe parte de control fiscal, Gheorghe Daia, in locul caruia il prefera pe Octavian Cret. Motivul este unul de ordin economico-financiar, ca sa vorbim in termeni de specialitate, asa cum ii place sa auda lui nea Mitica Popovici. Pe scurt, concursul pentru sef Serviciu Control Fiscal a fost castigat de Gheorghe Daia cu 75 de puncte din 100. La aceeasi examinare, Octavian Cret a acumulat 32 de puncte. Asta, in prima faza, intrucat a facut contestatie pentru ca, cu o asemenea nota, nu putea intra la examenul oral. Dupa reevaluare, dl Cret a fost tras definitiv pe dreapta, cu 22 puncte. Adica, pe o scara de la 1 la 10, nea Tavi Cret a luat nota 2!!! Repetent!!! in ciuda acestei note, prin mijloace specifice, intr-o noapte de saptamana trecuta, s-a creat o noua functie de director adjunct executiv la Finantele timisene, special pentru "tanarul" Octavian Cret. Cu alte cuvinte, un post de director de... nota 2!!!

LUCRARI PUBLICE. Si totusi de ce atata bataie de cap? Simplu: sotia dlui Cret si fratele dlui Popovici, de altfel si el seful unui serviciu prin DGFP Timis, sunt actionari, cu cate 20%, la o celebra firma de constructii din Timisoara. Firma care a prins o gramada de lucrari publice si care, inca din 2003, se zbate sa scape de intocmirea unui act de control, care ar produce un cutremur in administratia publica locala. Ce performanta sa aduci bitum cald tocmai de la Bacau! Oare s-o fi racit pana la Timisoara? O multime de intrebari pentru Mitica Popovici. Care trebuie sa spuna si de ce a dat dosarul SC Sobranie SRL, spre cercetare, dlui Tavi Cret, imediat dupa ce o alta functionara a Finantelor a cerut, in scris, sa i se permita sa se abtina de la efectuarea controlului? Totusi, acolo este vorba de un prejudiciu de cel putin 250 miliarde de lei vechi, gaura de stat de natura petroliera si marfa provenita de la portile unei celebre rafinarii. Acum ar fi de inteles de ce rezultatul controlului o sa fie direct proportional cu nota pe care a luat-o dl Cret la examen. Si intr-un caz, si in celalalt...
×
Subiecte în articol: politic popovici timiş functia draganescu cret