x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Funcţionarii vor să blocheze alegerile

Funcţionarii vor să blocheze alegerile

de Eugenia Mihalcea    |    31 Oct 2008   •   00:00

Profesorii au hotărât să intre în grevă generală de luni, funcţionarii publici sunt decişi să închidă toate instituţiile statului, începând cu 13 noiembrie, şi să blocheze alegerile.

Negocierile care au avut loc ieri între dascăli şi ministrul Educaţiei, Anton Anton, au eşuat
Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Toate negocierile care au avut loc ieri, atât între dascăli şi ministrul Educaţiei, Anton Anton, cât şi cele între funcţionarii publici şi ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, au eşuat. În acelaşi timp, reprezentanţii marilor confederaţii sindicale – BNS şi Cartel Alfa – au precizat că sunt dispuşi la dialog şi nu vor iniţia proteste pentru majorări salariale cu 50% pentru toţi sindicaliştii. Membrii Alianţei Sed Lex au precizat că nu renunţă la greva generală de la 13 noiembrie. Preşedintele Alianţei, Vasile Marica, a declarat, la finalul întâlnirii cu Varujan Vosganian, că au cerut majorări salariale de 50%, dar reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu au înaintat nici un procent. “Greva generală a funcţionarilor publici de la 13 noiembrie, când se închid toate instituţiile statului, ar putea anula alegerile”, a spus Marica.

GREVĂ GENERALĂ
Pe de altă parte, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a decis ieri ca la 10 noiembrie să organizeze o grevă de avertisment de două ore, între 12:00 şi 14:00, iar la 18 noiembrie să intre în grevă generală pe termen nelimitat. Preşedintele Federaţiei Sindicale “Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că dascălii afiliaţi “Spiru Haret” vor intra în grevă de avertisment de luni, 3 noiembrie. Pe de altă parte, membrii Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) vor hotărî abia astăzi când intră în grevă. Nu este, de altfel, prima dată când sindicatele din educaţie nu se pun de acord asupra zilei în care începe greva generală. Neînţelegerile dintre federaţii ar putea duce la situaţii în care, într-o şcoală, unii profesori ar putea fi în grevă, în timp ce alţii ar fi în continuare la ore.

TĂRICEANU, PĂRĂT LA PARLAMENTUL EUROPEAN
Liderii celor patru federaţii din educaţie – Alma Mater, “Spiru Haret”, FEN şi FSLI – au avut ieri-dimineaţă o rundă de discuţii cu ministrul Educaţiei, Anton Anton. Sindicaliştii au precizat însă că nu au de ce negocia legea de majorare cu 50% a salariilor cadrelor didactice. În schimb, ei au precizat că vor depune o plângere la Parlamentul European împotriva Guvernului Tăriceanu, pentru amânarea legii de majorare a salariilor cadrelor didactice. “Premierul a minţit când a spus că avem sporuri şi normă didactică de 14 ore. Nu e adevărat, nu avem sporuri, iar norma didactică este de 40 de ore şi nu suntem milogii societăţii să trăim din impozitele muncitorilor, aşa cum spune Tăriceanu”, a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea. Preşedintele Federaţiei “Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, a spus că sindicaliştii vor ca ministrul Educaţiei să îşi retragă semnătura de pe proiectul de act normativ, care a dus la amânarea legii de majorare a salariilor cadrelor didactice. Ministrul Educaţiei a spus că nu ridică semnătura pentru că a semnat responsabil.

Pe de altă parte, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri la Bacău că nu grevele sunt soluţia pentru rezolvarea problemelor în acest moment. El a spus că şeful statului şi-a pierdut calitatea de mediator. “O astfel de atitudine nu mi se pare caracteristică pentru un mediator, e un jucător politic care vrea să joace în favoarea PD-L în preajma campaniei electorale”, a spus Tăriceanu.

×
Subiecte în articol: politic