x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gabriel Oprea: "MAI trebuie scos de sub influenţa politică"

Gabriel Oprea: "MAI trebuie scos de sub influenţa politică"

01 Oct 2009   •   00:00

Deputatul Gabriel Oprea, fost ministru de Interne în primele zile ale Guvernului Boc, a declarat, joi, pentru Mediafax, că MAI a fost în ultimul an prea mult ţinta unor presiuni politice, influenţa politicului afectând activitatea cadrelor ministerului.

Oprea a afirmat că actuala criză politică legată de subiecte care vizează Ministerul Administraţiei şi Internelor, ca şi faptul că ministerul a fost, în ultimul an, ţinta şi miza pentru negociere politică şi pentru presiuni politice,  a condus la o situaţie de nesiguranţă în rândul cadrelor şi la o demotivare a specialiştilor ministerului.

Fostul ministru a apreciat că teme precum fraudarea alegerilor şi executarea de operaţiuni informative ilegale şi neconstituţionale, prezente în discursuri şi declaraţii, umbresc munca profesioniştilor din MAI şi discreditează un minister care a contribuit decisiv la integrarea în UE şi la libera circulaţie a românilor în spaţiul european.

"Cred că insistenţa pe acest subiect, fără dovezi, deteriorează credibilitatea României pe plan extern şi pune Executivul într-o situaţie delicată în procesele de negociere internaţională", a adăugat el.

Oprea a adăugat că în MAI nu trebuie să se facă politică de grup sau politică personală a unui ministru, pentru ca ministerul să poată îndeplini principalele obiective: creşterea siguranţei cetăţeanului, transparentizarea administraţiei publice şi aderarea României la spaţiul Schengen în 2011.

"Am deranjat, prin aceste idei, pentru ele mi-a fost retras sprijinul politic. Am spus atunci că nu vreau să plimb mapa sau să fiu un ministru marionetă. Nu am acceptat să fiu un ministru care acţionează la comandă politică sau căruia îi dictează grupuriile de interese", a declarat Oprea, care a adăugat că demisia sa din funcţia de ministru al Internelor nu a dus la stabilitate politică şi nici nu a oprit politizarea funcţiei ministeriale, prin declaraţii iresponsabile.

×