x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gabriela Firea, considerată cea mai potrivită pentru funcția de primar general. Ea este urmată de… „Petrov”

Gabriela Firea, considerată cea mai potrivită pentru funcția de primar general. Ea este urmată de… „Petrov”

de Ion Alexandru    |    18 Feb 2020   •   08:18
Gabriela Firea, considerată cea mai potrivită pentru funcția de primar general. Ea este urmată de… „Petrov”

O cercetare sociologică realizată de CURS, în perioada 23 ianuarie – 6 februarie 2020 o plasează pe Gabriela Firea ca fiind cel mai potrivit politician pentru ocuparea funcției de primar general al Capitalei. Surpriza acestui sondaj o reprezintă locul al doilea în preferințele bucureștenilor, ocupat de… Traian Băsescu, zis „Petrov”, declarat, anul trecut, colaborator al Securității, ca poliție politică, de CNSAS, verdict confirmat de Curtea de Apel București. Candidatul independent Nicușor Dan se plasează abia pe poziția a treia, în timp ce actualul ministru liberal al Muncii, Violeta Alexandru, le inspiră locuitorilor Capitalei cea mai scăzută încredere pentru a ocupa fotoliul de edil general.

 

40 la sută dintre bucureșteni o consideră pe Gabriela Firea ca fiind cel mai potrivit politician pentru funcția de primar general al Capitalei, poziție pe care o ocupă de la alegerile locale din anul 2016, arată o cercetare sociologică a CURS. Sondajul nu se referă la intenția de vot, ci la încrederea pe care anumite personaje politice o inspiră potențialilor alegători. Din această perspectivă, cercetarea sociologică vine cu o surpriză de proporții. După două mandate dezastruoase ca primar general și două de președinte al României, Traian Băsescu este considerat ca fiind cel mai potrivit om politic să conducă Bucureștiul de către 29 la sută dintre respondenți.

Băsescu, care speră să scape de verdictul de colaborator al Securității ca poliție politică dat în cazul său de CNSAS, a lăsat, în ultimele săptămâni, să se înțeleagă că ar putea candida la Primăria Capitalei, aruncând chiar și o aroganță potrivit căreia ar lua un scor mai mare decât candidații PNL și USR la un loc. În prezent, Traian Băsescu ocupă un post de europarlamentar din partea PMP și, pe data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a menținut verdictul CNSAS, iar hotărârea poate fi atacată cu recus la Înalta Curte. Recurs care, până în acest moment, nu a fost declarat.

 

Candidata liberală Alexandru are doar 6 procente

A treia poziție în topul încrederii bucureștenilor pentru funcția de primar general este ocupată de candidatul independent Nicușor Dan, cu 26 de procente. Acesta a realizat, în luna ianuarie, propriul sondaj de opinie, din care ar rezulta că el ar fi cea mai bună opțiunea de a învinge candidatul PSD la alegerile locale din Capitală, dacă ar fi susținut de toate partidele „de dreapta”. Cercetarea lui Nicușor Dan arăta, totodată, că Gabriela Firea, în situația în care Opoziția va merge cu mai mulți candidați, are prima șansă să câștige un al doilea mandat de primar general.

Revenind la sondajul CURS, pe poziția a patra în topul încrederii bucureștenilor se află fostul jurnalist Rareș Bogdan, cu 23 la sută, aflat la un procent distanță de candidatul partidului lui Dacian Cioloș, PLUS, Vlad Voiculescu.

Cercetarea sociologică l-a măsurat inclusiv pe liderul Pro România, Victor Ponta, acesta fiind creditat ca politician care poate ocupa funcția de primar general de 19 la sută dintre respondenți. Pe ultimul loc se află actualul ministru demis al Muncii, Violeta Alexandru, cu 6 la sută. Violeta Alexandru se află, conform unor surse, pe lista scurtă a lui Ludovic Orban pentru calitatea de candidat al PNL pentru Primăria Capitalei.

 

Surpriză de proporții desprinsă din răspunsurile alegătorilor bucureșteni cu privire la politicianul care ar trebui să conducă Bucureștiul. Actualul primar general, pe primul loc. Pe al doilea, un fost președinte

×