x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gabriela Firea: Ludovic Orban confundă bugetul naţional cu propriile buzunare

Gabriela Firea: Ludovic Orban confundă bugetul naţional cu propriile buzunare

23 Dec 2019   •   13:17
Gabriela Firea: Ludovic Orban confundă bugetul naţional cu propriile buzunare
Sursa foto: Lucian Alecu

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, l-a acuzat pe prim-ministrul Ludovic Orban că ar confunda bugetul naţional "cu propriile buzunare", menţionând că solicitările municipalităţii bucureştene privind suplimentarea fondurilor vizează achitarea unor facturi.

Precizările au fost făcute după ce Orban a declarat, duminică seara, că solicitarea primarului general al Capitalei privind alocarea a 667 milioane de lei i se pare lipsită de bun-simţ, în condiţiile în care peste 1.500 de localităţi din ţară se confruntau cu probleme financiare.

"Chestiunea cu bogăţia este relativă. Depinde la ce te referi şi cu ce te compari. A fi bogat sau sărac, în opinia domnului Orban, cred că dovedeşte încă o dată faptul că nu stăpâneşte problemele economice, bugetare, deşi a mai lucrat în Guvern ca ministru al Transporturilor, a lucrat şi în primărie ca viceprimar. Îmi pare foarte rău că domnia sa confundă bugetul naţional cu propriile buzunare şi, eventual, cu bugetul său personal. Primăria Capitalei nu a făcut altceva decât să solicite ce este de drept a primi pentru a achita toate facturile necesare bucureştenilor. Eu nu am cerut bani pentru mine personal, astfel încât domnul Orban să personalizeze declaraţiile şi să se refere la mine ca la o persoană particulară", a spus Firea, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.

Ea a precizat că a comunicat cu prim-ministrul Orban în scris, deoarece acesta nu a acceptat să aibă o întâlnire la Guvern sau într-un platou tv. Firea a reiterat că bucureştenii contribuie cu 25% la PIB naţional, iar Primăria Capitalei primeşte 0,6% din PIB.

"Am văzut că se ascunde domnul premier în spatele comunelor. Exact cum făcea domnul Dragnea. De asta şi spun că pentru bucureşteni domnul Orban = domnul Dragnea. Îmi pare rău că gândeşte cu sentimente negative, chiar duşmănoase, la adresa bucureştenilor. Suntem într-un oraş în care oficial sunt 2 milioane de persoane, dar în realitate (...) suntem 4 milioane de cetăţeni şi este nevoie imensă de modernizare. (...) Termia mănâncă, practic, jumătate din bugetul PMB. Regret aceste declaraţii ale domnului Orban, pentru că arată că nu stăpâneşte domeniul, nu cunoaşte şi nici nu vrea să se informeze şi, pur şi simplu, face declaraţii politice, într-o chestiune care trebuie să fie strict tehnică. Eu încă mai aştept să ne întâlnim, că aşa ar fi normal", a susţinut ea.

Pe de altă parte, Gabriela Firea a precizat că a bucurat-o declaraţia preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, după ce acesta i-a cerut lui Orban să nu o mai "jignească" şi i-a transmis că bun-simţ este să aloci banii publici transparent, "în funcţie de nevoile reale ale comunităţilor locale".

"M-a bucurat declaraţia domnului preşedinte Ciolacu de aseară, în care l-a taxat prea elegant, după gustul meu, pe domnul Orban, care a vorbit foarte urât despre mine şi m-a jignit încă o dată şi arată ce fel de bărbat politic este. Iar domnul Marcel Ciolacu, în calitate de preşedinte al partidului, a luat apărarea atât primarului general, cât şi doamnei Gabriela Firea, ca să spun aşa, colegei sale. Şi a exprimat nişte principii economice pe care ar trebui să le înveţe şi domnul premier Orban. Nu mai zic nimic de mandolină, fiindcă şi mie îmi place, şi îmi retrag acea expresie. Eram prea supărată. Şi mie îmi place, ocazional, şi nu la birou, cum făcea domnia sa la Ministerul Transporturilor şi la primărie. Deci nu la birou. Îmi place şi mie să cânt, dar acasă", a spus Firea.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: gabriela firea buget