x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Gata cu cearta, treceţi la treabă!"

"Gata cu cearta, treceţi la treabă!"

de Irina Cristea    |    Gabriela Antoniu    |    16 Dec 2009   •   00:00
"Gata cu cearta, treceţi la treabă!"
Sursa foto: Karina Knapek/JURNALUL NAŢIONAL

România trebuie să aspire la o guvernare a legilor şi să nu fie "o ţară unde politica şi legea depind de care parte obţine o majoritate de 50% plus 1", a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gittenstein.



Diplomatul american a mai spus că, după încheierea alegerilor prezidenţiale, este important ca politicienii din România să caute "reconciliere şi armonie". "Ca să fiu sincer, este timpul să înceapă să se facă ceva în loc doar să existe ceartă", a spus Gittenstein. Ambasadorul a enumerat şi cinci aspecte care condiţionează o reformă a sectorului public: un Guvern cu un buget modern, multianual şi cu forţă, o administraţie profesionistă, independentă, capabilă să ia decizii administrative ca urmare a unui regim obiectiv, un sistem judiciar independent, profesionist, dezinteresat şi un Parlament care permite acelor membri ai săi care au făcut ceva rău să fie pedepsiţi, mass-media nepărtinitoare şi o naţiune unde libertăţile civile sunt garantate, iar minorităţile sunt protejate de influenţele majorităţii.

Pe de altă parte, şi presa internaţională a comentat ieri decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de a-l declara pe Traian Băsescu învingător în alegerile prezidenţiale din România, în contextul în care contracandidatul său social-democrat Mircea Geoană îşi menţine acuzaţiile de fraudare a alegerilor şi a cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă.

Decizia Curţii Constituţionale ar urma să aducă o anumită stabilitate în România, după demiterea, la 13 octombrie, a Guvernului, printr-un vot de neîncredere al Parlamentului, comentează agenţia Associated Press, citată de Mediafax. O delegaţie de la Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană a sosit luni în România pentru a discuta condiţiile unui împrumut blocat din cauza crizei politice. Analişti citaţi de Reuters subliniază că victoria lui Băsescu va duce la crearea rapidă a unui nou Guvern, însă vechile animozităţi între principalii actori politici vor crea instabilitate pe termen mediu. Acest lucru a fost evident în declaraţia lui Mircea Geoană, care a recunoscut înfrângerea, dar şi-a menţinut acuzaţiile potrivit cărora scrutinul a fost fraudat.

Agenţia France Presse informează despre decizia CCR şi comentează că formarea unui nou Guvern este una dintre condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) pentru acordarea unei noi tranşe a împrumutului de 20 miliarde de euro, de care Bucureştiul are mare nevoie, pe fondul recesiunii severe. Economia românească ar urma să se contracte cu 8% în 2009, potrivit AFP. Ştirea privind decizia CCR este preluată şi de BBC care arată că observatori electorali de la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa au declarat că votul a îndeplinit în general standardele, dar au cerut autorităţilor să investigheze informaţiile cu privire la nereguli.

Renumărarea voturilor anulate de la alegerile prezidenţiale din România a consolidat poziţia lui Traian Băsescu, însă acuzaţiile opoziţiei de fraudare masivă a votului persistă, subliniază Irish Times, în ediţia electronică. Geoană şi aliaţii PSD au solicitat crearea unei comisii parlamentare speciale pentru investigarea scrutinului. Prima sarcină a lui Băsescu va fi să numească un prim-ministru şi să obţină sprijin pentru formarea unui nou Guvern, după ce Cabinetul lui Emil Boc a fost demis la 13 octombrie, apreciază agenţia Bloomberg. Preşedintele reales, care a încercat de două ori fără succes în noiembrie să obţină sprijinul parlamentar pentru formarea unui nou Guvern, doreşte susţinerea Partidului naţional Liberal pentru a reuşi într-o a treia încercare. În cazul în care şi de această dată va eşua, ar putea avea loc alegeri anticipate, ţara urmând să fie lipsită de Guvern până în aprilie.

Agenţia China Nouă (Xinhua) a anunţat, de asemenea, decizia Curţii Constituţionale de validare a alegerilor prezidenţiale din România, subliniind caracterul unanim al hotărârii, precum şi faptul că aceasta este definitivă.

Postul de televiziune Euronews remarcă, la rândul său, solicitarea PSD de creare a unei comisii de anchete parlamentare care să analizeze desfăşurarea scrutinului. Curtea Constituţională a respins cererea de anulare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România, confirmând realegerea lui Traian Băsescu pentru un nou mandat, scrie şi Swissinfo.ch, care adaugă că Mircea Geoană şi PSD au emis acuzaţii de "fraude masive" împotriva lui Băsescu şi a PD-L.

×
Subiecte în articol: politic