x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Finanţarea gazoductului Iaşi-Ungheni este asigurată. Până în 2018 România va asigura atât consumul intern, cât şi pe cel din Moldova

Ponta: Finanţarea gazoductului Iaşi-Ungheni este asigurată. Până în 2018 România va asigura atât consumul intern, cât şi pe cel din Moldova

27 Aug 2013   •   13:03
Ponta: Finanţarea gazoductului Iaşi-Ungheni este asigurată. Până în 2018 România va asigura atât consumul intern, cât şi pe cel din Moldova
Sursa foto: guv.ro

Până în anul 2018 România va produce suficient gaz pentru a asigura consumul intern şi pe cel al Republicii Moldova, a declarat premierul român Victor Ponta la inaugurarea lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni, care a avut loc în comuna Zagarancea, raionul Ungheni, informează agerpres.ro.

"Până în 2018 România va avea producţie de gaze naturale pentru consumul nostru şi pentru Moldova. Când vorbim de energia electrică, când vorbim de gaze, când facem strategia noastră o facem împreună cu Moldova", a declarat Ponta, răspunzând la întrebarea unei jurnaliste din Republica Moldova dacă nu consideră că acest gazoduct ar putea supăra Kremlinul şi ar putea majora preţul la gaz.

"Când începem un proiect nu mă gândesc cine se supără, dar cine beneficiază. Dacă vor beneficia oamenii din Republica Moldova este foarte bine. Şi România va beneficia de acest lucru, nu este un cadou", a răspuns Victor Ponta.

El a apreciat de asemenea că Rusia nu are de ce se să fie deranjată de construcţia acestui gazoduct, menţionând că şi România şi Republica Moldova au relaţii foarte bune cu "marele vecin".

"Nu cred că se supără nimeni, sau dacă se supără ... îi împăcăm", a spus Victor Ponta, ale cărui declaraţii au fost aplaudate de locuitorii prezenţi la ceremonie.

Şi omologul său de la Chişinău, Iurie Leancă, a opinat că Rusia nu se va supăra, deoarece ştie de aspiraţiile europene ale ţării sale şi recunoaşte dreptul Republicii Moldova de a-şi alege direcţia politicii externe.

"Tot ce am făcut în ultimii patru ani a fost nu împotriva cuiva, ci a fost pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru Republica Moldova, ca să avem un stat european şi funcţional în care cetăţenii au încredere. Proiectul de astăzi se încadrează într-o manieră firească în politicile interne şi externe ale Republicii Moldova care sunt cunoscute şi la est şi la vest, şi care au drept scop integrarea europeană", a declarat Leancă.

Ponta a adăugat că finanţarea gazoductului Iaşi-Unghen este asigurată integral.

"Banii sunt deja pentru acest gazoduct pentru ambele părţi ale Prutului. Vreau însă să spun încă o dată că nu e doar contribuţia bugetului României - sigur, în mare parte este din bugetul României - dar este şi o contribuţie importantă din bugetul Uniunii Europene, contribuţie deja aprobată. Deci pentru gazoduct banii sunt. Aţi văzut că firma care a câştigat (licitaţia - n.r.) are încredere că primeşte banii, iar eu am încredere că ei termină în decembrie, cum au zis", a afirmat Victor Ponta.

Lucrările de construcţie la gazoductul Iaşi - Ungheni, care va interconecta România şi Republica Moldova, au fost inaugurate azi în partea stângă a Prutului, în prezenţa premierilor Victor Ponta şi Iurie Leancă şi a comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger.

Conducta de gaz va avea o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României, un diametru de 508 centimetri şi va fi îngropată la o adâncime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova.

Pentru ca această conductă să poată fi utilizată la capacitate maximă, Republica Moldova urmează să construiască o magistrală Ungheni-Străşeni, care va permite alimentarea cu gaz de la conducta Iaşi-Ungheni şi asigurarea consumului anual de gaze. Pentru aceasta sunt necesare investiţii de cel puţin 60 de milioane de euro, iar autorităţile de la Chişinău au declarat că acest proiect ar putea fi realizat în decurs de 4-5 ani.

Chişinăul speră că România va putea să-i livreze Republicii Moldova gaz la un preţ mai mic decât cel importat din Rusia, al cărui preţ este de aproximativ 400 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Construcţia gazoductului reversibil Iaşi-Ungheni a fost agreată şi inclusă în Protocolul de colaborare moldo-român din 24 mai 2010 şi în Memorandumul dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri al României din 25 octombrie 2010.

La 17 iulie 2012, fostul premier Vlad Filat şi omologul său român Victor Ponta au semnat o declaraţie comună privind cooperarea bilaterală în domeniul securităţii energetice, inclusiv realizarea gazoductului Iaşi-Ungheni şi a liniilor electrice de înaltă tensiune Suceava-Bălţi şi Iaşi-Ungheni.

×