x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană ameninţă PD-L

Geoană ameninţă PD-L

de Lavinia Dimancea    |    06 Apr 2009   •   00:00
Geoană ameninţă PD-L
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Nominalizat drept candidatul PSD la Preşedinţia României, Mircea Geoană şi-a radicalizat discursul. Liderul social-democrat nu exclude ca PSD să iasă de la guvernare şi îl acuză pe Traian Băsescu de intervenţie brutală în treburile Executivului.



Dacă în urmă cu două săptămâni, în momentul în care senatori ai PSD susţineau ieşirea partidului de la guvernare, Geoană spunea moale că este vorba de "o adiere de nemulţumire", acum prezidenţiabilul are tonul schimbat.

El îl atacă dur pe preşedintele Traian Băsescu şi nu res­pinge ideea ca PSD să iasă din Executiv, asta în condiţiile în care constată că "atunci când apare domnul Băsescu în ecuaţie lucrurile se agravează, pentru că e clar că are o anumită influenţă asupra părţii pedeliste a Guvernului, care uneori dezechilibrează puţin atmosfera din Guvern".

"Asupra coaliţiei umbra lui nu prea există, pentru că coaliţia este între două partide. Asupra Guvernului este clar că influenţează de o manieră brutală şi uneori decisivă deciziile primului-ministru şi ale părţii PD-L din Guvern. Este bine? Cred că nu, dar până la urmă nu e treaba mea, nu-i partidul pe care îl conduc. Încearcă să influenţeze deciziile Guvernului? Da. Se substituie de foarte multe ori la ceea ce ar trebui să facă Guvernul, cum sunt consultările cu partenerii sociali? Da. Dacă domnul Boc e confortabil cu situaţia aceasta, nu-i problema mea, e problema domnului Boc", a acuzat Geoană într-o emisiune la TVR.

Întrebat ce fac în acest timp miniştrii PSD, liderul social-democraţilor a răspuns că aceştia "îşi văd de treabă" atât timp cât sunt consideraţi parteneri egali, dar că lucrurile se pot schimba. "În clipa în care vom vedea şi vom considera că acest parteneriat (n.r. - Parteneriatul pentru România dintre PSD şi PD-L) nu este onest şi se încearcă uşor-uşor încălecarea unui partid mare ca PSD, atunci evident va trebui să ne mai gândim", a avertizat Mircea Geoană.

O ALTĂ MAJORITATE
De altfel, şeful PSD spune despre ieşirea de la guvernare a social-democraţilor  că: "În viaţă nu trebuie să spui niciodată «niciodată»". "Atâta vreme cât vom fi în măsură să ne aplicăm programul de guvernare, atâta vreme cât vom fi respectaţi în acest parteneriat, vom merge înainte. În condiţiile în care angajamentul solemn iniţial nu este respectat, atunci fiecare partid este liber să se uite la propriul său destin", a declarat Geoană, adăugând totuşi că o eventuală ieşire a PSD de la guvernare ar fi "varianta cea mai proastă pentru România".

Despre ceea ce s-ar putea întâmpla după prezidenţiale din punct de vedere al guvernării, Geoană nu s-a arătat foarte sigur. În cazul în care Traian Băsescu ar obţine un nou mandat, liderul PSD a spus că nu ştie dacă acesta va menţine sau nu PSD la guvernare şi că este decizia viitorului preşedinte. Dacă ar câştiga el alegerile, Geoană ar păstra formula PD-L - PSD, dar nu exclude nici formarea unei alte majorităţi. "Până la urmă, viaţa democratică permite toate opţiunile", a arătat Mircea Geoană. 

×
Subiecte în articol: politic psd geoană