x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană, în plină luptă cu partidul, a suspendat şedinţa în care urma să-şi piardă scaunul. Ponta îl ameninţă cu excluderea din partid

Geoană, în plină luptă cu partidul, a suspendat şedinţa în care urma să-şi piardă scaunul. Ponta îl ameninţă cu excluderea din partid

de Aniela Nine    |    06 Noi 2011   •   21:00
Geoană, în plină luptă cu partidul, a suspendat şedinţa în care urma să-şi piardă scaunul. Ponta îl ameninţă cu excluderea din partid

UPDATE 18:53 - Mircea Geoana este amenintat cu excluderea din partid. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ca prin refuzul de a accepta decizia BPN de inlocuire de la presedintia Senatului, Mircea Geoana s-a situat clar in afara partidului. "Mircea Geoana a aratat astazi foarte clar ca nu mai este in PSD, nerespectand nici decizia grupului PSD din Senat, nici decizia Biroului Permanent. Prin nerespectarea lor, Geoana s-a situat foarte clar in afara partidului. Un al doilea element pozitiv a ceea ce s-a intamplat astazi in plenul Senatului este ca s-a vazut foarte clar care sunt in realitatea sustinatorii lui Geoana: Serban Mihailescu de la UNPR si Cristian Radulescu de la PDL", a declarat Ponta pentru Mediafax.

In plus, liderul PSD va face marti o sesizare catre Comisia de Integritate Morala si Arbitraj a partidului in cazul lui Geoana. Potrivit unor surse din partid, pentru ca nu a respectat o hotarare a Biroului Permanent, Goana risca, potrivit Statutului, excluderea din partid.

UPDATE 18:13 - Plenul Senatului a fost suspendat de presedintele Mircea Geoana, care a constatat lipsa de cvorum, cauzata de faptul ca senatori PDL si UNPR au plecat din plen, in timpul unei pauze de consultari solicitate de PDL.

UPDATE 17:23 - Conducerea PSD a cerut inlocuirea lui Geoana in plenul Senatului, camera legislativa condusa de fostul presedinte al social-democratilor.

Imediat dupa acest anunt, secretarul general al PDL, Ioan Oltean a anuntat ca functia ocupata de Geoana ar trebui sa revina partidului aflat la guvernare.

UPDATE 16:55 - Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca decizia BPN al PSD in privinta sa este "pripita si nejustificata", ca aceasta face rau partidului si este determinata de "interese meschine".

Mircea Geoana a apreciat ca decizia conducerii PSD reprezinta "o greseala strategica", pentru ca aceasta va duce la pierderea de catre social-democrati a pozitiei de presedinte al Senatului. "Va fi oferita pe tava" Puterii, a spus Geoana.

Biroul Permanent al PSD a decis in unanimitate inlocuirea lui Mircea Geaona de la conducerea Senatului cu un alt senator al partidului, cel mai vehiculat fiind numele lui Titus Corlatean.

PSD a decis sa-l inlocuiasca pe Geoana si nu sa-i ceara acestuia sa renunte la functie sau sa ceara revocarea lui tocmai pentru a putea pastra functia de presedinte al Senatului pentru grupul PSD, bazandu-se in acest sens pe o portita prevazuta in decizia CCR din 2005 privind Regulamentul Senatului.

Astfel, surse din conducerea PSD au explicat pentru Jurnalul National ca in decizia CCR 601 din 2005 se stipuleaza ca singura caz in care grupul parlamnetar care a dat presedintele Senatului poate pastra functia este ca presedintele Senatului sa fie inlocuit cu un membru al aceluiasi partid. "De asemenea, Curtea Constitutionala retine ca reglementarea revocarii presedintelui Senatului nu poate contraveni principiului configuratiei politice, care, potrivit art. 64 alin. (5) din Constitutie, sta la baza alcatuirii Biroului permanent. Din textul constitutional mentionat rezulta, fara echivoc, ca prin configuratia politica a fiecarei Camere se intelege compunerea acesteia rezultata din alegeri, pe baza proportiei pe care grupurile parlamentare o detin in totalul membrilor Camerei respective. In virtutea configuratiei politice izvorate din vointa corpului electoral se desemneaza si presedintele Senatului si presedintele Camerei Deputatilor. Votul acordat presedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decat in cazul in care grupul care l-a propus cere revocarea politica a acestuia sau, in cazul unei revocari ca sanctiune, cand acest grup sau o alta componenta a Camerei solicita inlocuirea din functie a presedintelui pentru savarsirea unor fapte care atrag raspunderea sa juridica. Aceasta inlocuire se poate face numai cu o persoana din acelasi grup parlamentar, care nu-si poate pierde dreptul la functia de presedinte, dobandit in virtutea rezultatelor obtinute in alegeri, respectandu-se principiul configuratiei politice", se arata in decizia 601/2005 a CCR. Singura problema aici ar putea fi faptele care ii vor fi imputate lui Geoana de catre partid, care, potrivit deciziei CCR, trebuie " sa atraga raspunderea sa juridica".

La ora acesata presedintele PSD se afla la grupul senatorial al PSD pentru a le prezenta senatorilor partidului decizia luata de conducerea formatiunii. "Senatorii nu se vor putea impotrivi, ei trebuie sa sustina decizia partidului. Si oricum, Geaoan nu mai are sustinatori in grup", au explicat pentru Jurnalul National sursele citate, care au adaugat ca partidul a decis ca procedura de schimbare a lui Geaona sa se deruleze foarte repede, chiar in sedinta de plen din aceasta zi urmand ca PSD sa anunte inlocuirea lui Geoana.

×
Subiecte în articol: mircea geoana presedintie senat