x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană, învins de Ion Iliescu

Geoană, învins de Ion Iliescu

de Lavinia Dimancea    |    04 Feb 2008   •   00:00
Geoană, învins de Ion Iliescu
Sursa foto: Christian Silva/


Sub presiunea lui Ion Iliescu, liderul PSD, Mircea Geoană, a fost nevoit să accepte că nu poate interzice o posibilă candidatură a lui Adrian Năstase la şefia Consiliului Naţional al partidului. Forul a fost convocat în ultima săptămână a lunii februarie.

DECIZIE - PSD convoacă prea amânatul Consiliu Naţional


Sub presiunea lui Ion Iliescu, liderul PSD, Mircea Geoană, a fost nevoit să accepte că nu poate interzice o posibilă candidatură a lui Adrian Năstase la şefia Consiliului Naţional al partidului. Forul a fost convocat în ultima săptămână a lunii februarie.

 

 
Abandonând tradiţionalul aer de munte, liderii PSD s-au reunit sâmbătă, departe de ochii presei, la o pensiune din Topoloveni, judeţul Argeş, într-o reuniune informală, în care au avut de tranşat problema convocării Consiliului Naţional şi oportunitatea candidaturii lui Adrian Năstase la şefia acestui for. După ore întregi de discuţii, două lucruri au fost convenite de mai-marii pesedişti: organizarea Consiliului Naţional la data de 22 februarie şi o discuţie Geoană-Năstase în perioada următoare. Un lucru care pare însă să nu fi fost acceptat de toată lumea este organizarea alegerilor la acest Consiliu, deşi Ion Iliescu, susţinător al lui Năstase, a insistat pe ideea că trebuie respectat Statutul şi, fiind prima dată convocat după congresul din decembrie 2006, Consiliul are de ales preşedintele forului şi trezorierul partidului. Vicepreşedintele Rodica Nassar nu este de acord şi spune că nu e nevoie de alegeri, întrucât nu există nici un motiv ca Dan Mircea Popescu, actualul şef al Consiliului, să fie schimbat din funcţie. De partea cealaltă, vicepreşedintele Cristian Diaconescu invocă statutul partidului, care “obligă” PSD să facă aceste alegeri. În plus, vicepreşedintele Ion Stan susţine că deciziile informale luate la Topoloveni vizează ca pe agenda Consiliului să fie cuprinse atât alegerea preşedintelui şi a trezorierului, cât şi oferta electorală şi strategia pentru alegerile locale, urmând ca acestea să fie oficializate astăzi de Biroul Permanent Naţional al partidului.

 

PRO Şi CONTRA. În legătură cu candidatura lui Adrian Năstase, punct inclus pe “ordinea de zi” a reuniunii, Iliescu a spus clar că nimănui nu i se poate îngrădi dreptul de a intra în competiţie. Mircea Geoană, Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc au avertizat însă că o revenire a fostului premier ar costa PSD, în prag de alegeri, pentru că acesta nu şi-a rezolvat încă problemele cu justiţia, în timp ce alţi vechi rivali, precum Liviu Dragnea sau clujeanul Ioan Rus, s-au ferit de data aceasta să se mai pronunţe împotriva lui Năstase. “În urma intervenţiei lui Ion Iliescu s-a ajuns la concluzia că oricine poate candida, astfel că cei care s-au declarat împotriva candidaturii lui Năstase, ca Dan Nica, Aura Vasile, Ilie Sârbu, au înţeles că statutar nu poţi să interzici nimănui să candideze la o funcţie în partid”, ne-au declarat surse participante la întâlnire. Încolţit cu această idee, Geoană, deloc încântat de revenirea lui Năstase, a decis să aibă o întrevedere cu fostul premier, pentru a discuta posibila candidatură a acestuia. Până ieri la prânz, liderul PSD nu îl contactase însă pe fostul premier. “Nu m-a sunat până acum. Nu ştiu care ar fi obiectul discuţiei, însă nu pot să refuz o invitaţie dacă ea va fi exprimată”, ne-a declarat Năstase.

 

×
Subiecte în articol: politic nastase