x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană, premierul din Kiseleff nr. 10

Geoană, premierul din Kiseleff nr. 10

de Lavinia Dimancea    |    14 Iul 2007   •   00:00
Geoană, premierul din Kiseleff nr. 10
Sursa foto: Bogdan Baraghin/

PSD se comportă ca un partid la putere şi nu ca unul de opoziţie, iar Mircea Geoană ca un veritabil prim-ministru: pregăteşte proiectul de buget pe 2008, propune sesiune extraordinară şi invită partidele la incheierea unui pact naţional pe educaţie.

Din opoziţie - consultări pe educaţie şi buget marca PSD

PSD se comportă ca un partid la putere şi nu ca unul de opoziţie, iar Mircea Geoană ca un veritabil prim-ministru: pregăteşte proiectul de buget pe 2008, propune sesiune extraordinară şi invită partidele la incheierea unui pact naţional pe educaţie.



Mircea Geoană işi ia in serios rolul de premier din umbră şi incearcă să impună agenda politică a momentului ca şi cănd ar fi adevăratul şef al Executivului. Ieri, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, liderul PSD le-a cerut vicepreşedinţilor şi şefilor de departamente să intocmească pănă la finele lunii august un proiect de buget alternativ care să fie supus dezbaterii Parlamentului in toamnă. "Sarcina transmisă vicepreşedinţilor este să vină cu un proiect propriu, social-democrat care să respecte proiectul nostru politic «Romănia socială» şi care să răspundă problemelor sociale şI economice", a explicat Geoană. El a criticat faptul că, pănă acum, dezbaterea bugetului in Parlament a reprezentat o simplă formalitate in care guvernele care s-au succedat prezentau o variantă de buget, aceasta fiind adoptată de parlamentari "mai mult sau mai puţin negociată".

PACT. Pe acelaşi ton al liderului de la putere, Geoană a invitat partidele parlamentare la incheierea unui pact naţional pe educaţie. Asta deşi cu o zi in urmă ideea fusese lansată de preşedintele Băsescu. Insă şeful PSD se vrea el promotorul acestei iniţiative. "Apelul nostru către celelalte partide parlamentare este ca săptămăna viitoare să organizăm o intălnire intre conducerile partidelor şi responsabilii de domeniu in vederea incheierii unui pact politic privind educaţia in care pe un ciclu lung de timp să putem să avem un cadru politic agreat ca, indiferent cine vine la guvernare, să avem predictibilitate şi o ţintă comună", a spus Geoană. Şi ca lista să fie completă "premierul" Geoană a abordat şi subiectul pensiilor. Indignat de atitudinea şefului statului, el a avertizat că, in cazul in care preşedintele nu va promulga legea pensiilor in termenul prevăzut de Constituţie, PSD va solicita convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru adoptarea legii social-democrate. PNL a anunţat că va susţine această propunere.

RĂSPUNS In replică, şeful statului a declarat ieri că "ar fi un spectacol unic" ca Mircea Geoană să mai cheme o dată Parlamentul. "Să mai facă ce? Să mai dea o lege şi să am două legi la promulgare? Ei trebuie să inţeleagă că voi promulga această lege cănd sunt sursele de finanţare prezentate, pentru că eu vreau să fac public acest lucru şi pensionarii să fie liniştiţi că nu este o păcăleală, cum au fost altele", a declarat Băsescu.

EUROPENE. In şedinţa de ieri pesediştii au validat lista in ordine alfabetică a candidaţilor pentru PE, intre cele 45 de nume regăsindu-se Cristian Diaconescu, Victor Ponta, Titus Corlăţean, Vasile Puşcaş şi Adrian Severin. Ordinea finală va fi stabilită insă la Consiliul Naţional din septembrie, pănă atunci urmănd să fie efectuat un sondaj de opinie care să-i indice pe ocupanţii locurilor eligibile. Şef al campaniei a fost propus vicepreşedintele Liviu Dragnea.

Uninominalul, la dublu


PSD va susţine, potrivit lui Geoană, varinta de vot uninominal mixt la Camera Deputaţilor, in timp ce votul uninominal pur ar rămăne valabil doar pentru Senat. Astfel, deputaţii ar urma să fie aleşi jumătate pe baza unui vot direct, iar cealaltă jumătate, pe baza unui vot pe listă de partid, ca in prezent. Liderul PSD a susţinut că, dacă pănă la inceputul lunii septembrie discuţiile din Comisia de cod electoral nu vor duce la un acord politic, PSD va iniţia procedurile pentru declanşarea unui referendum, in care alegătorii să decidă ce sistem de vot doresc.Preşedintele Băsescu acriticat ieri compromisul la care s-a ajuns in comisia electorală - votul mixt cu compensare - considerănd că in felul acesta "doar jumătate din parlamentari merg pe vot uninominal, iar cealaltă jumătate poate ascunde toate hahalerele din partide". (O.S.)

Impăcare imortalizată pe telefoane

Momentul de telenovelă al şedinţei de ieri a fost impăcarea dintre Marian Vanghelie şi Vasile Dăncu. Liderul filialei Bucureşti a PSD a renunţat să mai ceară sancţionarea clujeanului şi a lui Victor Ponta in urma medierii conflictului de către Mircea Geoană. Mai mult, liderul PSD le-a dat chiar un avertisment celor doi pentru declaraţiile conflictuale de pănă acum. Cert este că Vanghelie şi Dăncu s-au scuzat şi şi-au străns măinile in faţa colegilor, unii dintre aceştia imortalizănd momentul cu telefoanele personale.

×
Subiecte în articol: politic psd geoană