x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană, probleme, mă?

Geoană, probleme, mă?

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    Dana Piciu    |    04 Oct 2007   •   00:00
Geoană, probleme, mă?
Sursa foto: Dan Marinescu/

Adio, visuri de mărire! Tăriceanu a scăpat viu din urnă. In PSD se numără acum bilele. Geoană are toate motivele să se teamă pentru ale sale.
In ciuda mobilizării la vot a iniţiatorilor, Parlamentul a respins ieri cu 220 de voturi "pentru", 152 "impotrivă" şi două anulate moţiunea de cenzură a PSD. Ca urmare, Guvernul Tăriceanu II rămăne in funcţie, liberalii işi văd de guvernare. Rămăne insă de răspuns la intrebarea ce se va intămpla cu statutul lui Mircea Geoană in partid, el fiind artizanul moţiunii de cenzură.
• Ion Iliescu recunoaşte că a votat impotrivă la moţiunea de cenzură • Ion Iliescu: Sanţionarea parlamentarilor PSD este o ruşine • Doi deputaţi PSD cer excluderea lui Ion Iliescu din partid

In ciuda mobilizării la vot a iniţiatorilor, Parlamentul a respins ieri cu 220 de voturi pentru, 152 impotrivă şi două anulate moţiunea de cenzură a PSD. Ca urmare, Guvernul Tăriceanu II rămăne in funcţie, liberalii işi văd de guvernare.

Holul plenului Parlamentului a trăit ieri un moment istoric, ca noi toţi ceilalţi: posibilitatea ca Guvernul Romăniei să cadă. Ca orice hol care se respectă a fost plin de zvonuri, făcături, prietenii peste mănă, parlamentari plictisiţi, miniştri preocupaţi şi ziarişti in sevrajul informatic specific meseriei.

NU PICĂ GUVERNUL. Moţiunea pică, guvernul merge mai departe. A fost primul semnal incă dinainte de inceperea şedinţei. Remeş, primul venit dintre miniştri, poza dezinvolt cu ţigara in mănă, cu aerul său de ardelean greoi şi prosper, cu cămaşa stănd să-i plesnească pe sub burtica proeminentă şi mustăcioară sub nas. A fost protagonistul unei şedinţe foto şi nu i-a displăcut, toate bliţurile lansăndu-se către el şi pentru că era singurul ministru prezent, dar şi pentru că stătea de pază lăngă liftul cu care urma să vină şeful său, Tăriceanu. A apărut apoi Olteanu, şi el tropăind in aşteptarea liderului de la liberali. Din cel mai păzit lift al Parlamentului a coborăt insă Iorgulescu de la Cultură, după care şi-au făcut apariţia Nicolăescu de la Sănătate, cu nelipsita-i geantă de contabil, insoţit de Ovidiu Silaghi, iar din alt sens de mers a apărut şi Meleşcanu. Radu Stroe s-a pupat pe obraji cu o fostă ziaristă mult mai inaltă decăt el. Nu s-a ridicat pe vărfuri, s-a lăsat ea mai jos. Tăriceanu s-a lăsat aşteptat, dar spiciul lui a ajuns inainte. A trecut şi Mircea Geoană zămbind diplomatic la toată lumea. Colegii săi de partid şuşoteau că dimineaţă, in lift, a venit căntănd. A apărut totuşi şi premierul cu faţa-i "de moţiune", adică aceea de pe care nu poţi "citi" nimic, dar a refuzat conversaţia cu presa. Vrea după moţiune. In schimb, simpaticul Ludovic Orban, pe care, dacă nu il caută camerele tv, le caută el pe ele, a spus că e optimist, că moţiunea nu trece, in timp ce Vosganian trece ca văntul şi chiar stărneşte puţin curent. Culmea a fost că pesediştii, ca şi democraţii işi tot dădeau cu părerea că moţiunea nu trece. Nicolae Văcăroiu in persoană a zis in particular că "are un feeling" că moţiunea de cenzură nu va trece, pentru ca, la căteva minute, in declaraţie oficială, să spună că trece şi să confirme faptul că PSD s-a inţeles cu PD pentru guvern de uniune naţională. Incet-incet s-au perindat toţi miniştrii pe hol in trecere către sala de şedinţă. A apărut şi Vadim Tudor, măndru, flancat de garda sa de peremişti, după ce Cristian Diaconescu incepuse să citească moţiunea.

BA PICĂ. La o oră după inceperea şedinţei, holul şi-a făcut datoria şi a primit noi informaţii neconfirmate. Cade guvernul, moţiunea trece. La limită, dar trece. Geoană a negociat din greu cu PD, iar liberalii i-au dat "cu flit", spuneau zvonurile. Mai mult, s-a auzit chiar că Vadim a fost convins să susţină moţiunea, nu se ştie ce i s-a promis. Moment in care Orban se infrăţea de zor cu pesedişti, pupa măini de social-democrate şi se ţinea de găt cu Liviu Dragnea, social-democrat şi el, care s-a şuşotit tot timpul cu colegii constănţeni din PSD, dar şi cu democratul Vasile Blaga. De altfel, el a stat pe hol aproape tot timpul căt s-a dezbătut moţiunea băgăndu-se in seamă cu toată lumea. Salvarea a venit de la Viorel Hrebenciuc, care stătea liniştit la bufet, pufăind din ţigară, bănd cafea şi urmărindu-l la televizor pe şeful său de partid, Mircea Geoană, care tocmai infiera din plen guvernul. Telefonul ii stătea alături ca un bun prieten. Putea suna oricănd, aşa că mai erau speranţe. Mai tărziu, Vadim a spulberat definitiv toate zvonurile, spunănd că PRM nu susţine moţiunea, pentru că liderului său ii este mai drag Tăriceanu decăt Băsescu. Olteanu şi senatorul PSD Şerban Nicolae s-au retras şi ei intr-un tÃşte-Ã -tÃşte in biroul primului. Negocierile au fost relansate, politicienii s-au relaxat să găndească problema. La fel de relaxat părea şi Tăriceanu, care incerca să se ducă la toaletă, cu presa avidă de vorbe după el. "Veniţi cu mine?", a intrebat el năuc cănd a văzut că ziariştii şi cameramanii nu-l slăbesc. S-a dus singur, evident, iar la intoarcere, ceva mai liniştit, a refuzat perseverent să facă conversaţie. Aproape de finalul dezbaterilor, după colţ, căţiva PSD-işti ascultau ultimele sfaturi date de Titus Corlăţean. Curios, s-a apropiat şi Adrian Năstase, iar la scurt timp a apărut şi Geoană, care s-a aşezat chiar lăngă fostul premier. Cănd bliţurile au vrut să imortalizeze momentul, Năstase s-a indepărtat discret. Pentru că se sesizase presa sau pentru că venise Geoană? Cert e că şi ieri s-a negociat la greu. Intre PSD şi PNL, pe de o parte, şi PSD şi PD, pe de altă parte. Dacă la inceputul şedinţei se mai făceau şi desfăceau guverne postmoţiune, pe măsură ce se apropia votul se intărea insă ideea că guvernul Tăriceanu va scăpa de demitere. "Ce naiba aţi făcut ieri (n.r. - marţi) de n-aţi ajuns la nici o inţelegere?", a fost chestionat liberalul Dan Radu Ruşanu de un pesedist. Răspunsul, primit la ureche, ar fi fost, se pare, confirmarea din gura lui Ruşanu insuşi că lucrurile s-au aranjat intre PNL şi PSD. Pică moţiunea!

ATMOSFERĂ. Şi in plen a dominat relaxarea. O sală apatică, care rareori a rezonat la spiciurile vorbitorilor. O sală in care parlamentarii au mişunat in permanenţă incoace şi incolo, inăuntru şi afară sau s-au refugiat in lectura ziarelor şi in butonarea laptop-urilor. In căteva cuvinte, o sală care părea a şti dinainte rezultatul şi care işi cedase rolul de "loc al deciziilor" coridoarelor sau birourilor unde se purtau ultimele negocieri... Cam aşa a arătat ieri sala in care s-a dezbătut moţiunea de cenzură a PSD. De altfel, in contextul in care parlamentarii PRM, PC şi o parte din cei ai minorităţilor naţionale, altele decăt cea maghiară, au anunţat că nu işi vor exprima votul la moţiune, "incleştarea" finală şi rezultatul votului s-au tranşat intre cei care au semnat şi susţinut moţiunea - PSD, PD şi PLD şi, respectiv, cei ale căror fotolii minsteriale au fost ameninţate: PNL şi UDMR.

"NOBLESSE OBLIGE". De altfel, premierul Tăriceanu nici măcar nu a aşteptat terminarea votului şi anunţarea rezultatului, preferănd să se refugieze in sediul PNL pentru acest moment. Senatorul PSD Adrian Păunescu a criticat insă plecarea lui Tăriceanu din Parlament inainte de anunţarea rezultatului votului. "Imi exprim regretul că premierul Tăriceanu, in pofida votului care il invredniceşte să rămănă, a preferat să plece", a spus senatorul PSD. Păunescu a mai spus că Tăriceanu trebuia să dea dovadă de "nobleţe cu adevărat liberală" şi să rămănă pănă la sfărşitul şedinţei.

MĂNDRIA LUI TĂRICEANU. Căderea serii a adus şi primele declaraţii oficiale ale premierului Tăriceanu. De la sediul PNL, bineinţeles. El şi-a exprimat măndria că este la conducerea PNL, care a dovedit că nu face un compromis politic pe seama interesului naţional, că nu este mirat de faptul că PD a votat moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, susţinănd că PD este tot un partid de stănga, de "oportunişti", desprins din FSN, că işi doreşte "din toată inima" un dialog cu toate partidele politice pe tema bugetului de stat pe 2008 şi că nu va recurge la remaniere sau restructurare guvernamentală decăt dacă va constata că un membru al Executivului nu işi indeplineşte atribuţiile. "Aşa cum am mai spus, restructurări sau remanieri nu se anunţă inainte, ele se fac", a spus Tăriceanu. După aceste declaraţii, el a rămas in continuare in sediul PNL la o şedinţă a conducerii PNL. Anunţată pe tema consecinţelor politice ale moţiunii de cenzură, şedinţa s-a dovedit a fi una mobilizatoare. "La muncă" ar fi fost indemnul lui Tăriceanu.

REACŢII DUPĂ VOT. "Laşitatea unor parlamentari a permis ca Guvernul să supravieţuiască. Aceştia sunt răspăndiţi in mai multe partide: cei care s-au temut fie de anticipate, fie de o altă configuraţie politică", a acuzat liderul PSD, Mircea Geoană, după anunţarea rezultatului votului. Potrivit acestuia, nici declaraţiile preşedintelui Băsescu şi nici informaţiile apărute in presă nu au fost de ajutor, pentru că "au dat senzaţia că ar putea duce la un guvern exclusiv de dreapta. "Situaţia mea este foarte bună, mulţumesc de intrebare", a răspuns ironic Geoană cănd a fost intrebat care va fi situaţia lui in partid acum. La răndul său, Nicolae Văcăroiu l-a acuzat pe Emil Boc că prin declaraţiile pe care le-a făcut in timpul dezbaterilor, respectiv că nu a existat nici o inţelegere PD-PSD, a influenţat rezultatul moţiunii. In schimb, liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat că rezultatul obţinut de PSD este "foarte bun", in condiţiile in care acest partid a avut doar 138 de semnături, iar moţiunea a fost votată de 220 de parlamentari. "Inseamnă că am mai luat 82 de voturi, dar insuficiente ca să treacă moţiunea", a spus Hrebenciuc. Liderul PD, Emil Boc, a susţinut la răndul său că problema neadoptării moţiunii se află in tabăra PSD. "Se pare că unele interese ale unor parlamentari PSD au fost mai puternice decăt interesele creionării unei stabilităţi politice in Romănia", a spus Boc.

Preşedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat că, pentru Partidul Conservator, "căderea moţiunii are pe deplin semnificaţia unui eşec politic major al preşedintelui Traian Băsescu". "Ţinănd cont că cea mai mare parte din eforturile şi activitatea preşedintelui, incă de la inceputul acestui an, s-a concentrat pe dărămarea Guvernului, nu pot să nu observ că Traian Băsescu a eşuat din nou cu un alt distructiv proiect personal", a subliniat liderul PC.

"Dacă Geoană a vrut să-i pună la dispoziţia lui Traian Băsescu, in mod direct, instrumentul de a constitui statul de tip dictatorial, această manevră nu i-a reuşit", a fost de părere şi vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş. Potrivit acestuia, Guvernul Tăriceanu ar trebui să inţeleagă că votul dat nu a fost in favoarea sa, ci pentru a se normaliza viaţa politică. Bolcaş a reiterat că PRM va susţine un guvern de uniune naţională. Deputatul UDMR Kelemen Hunor a apreciat că, prin respingerea moţiunii de cenzură, Parlamentul nu i-a dat posibilitatea preşedintelui Traian Băsescu să meargă spre alegeri anticipate, subliniind insă necesitatea ca PNL şi Uniunea să incerce să obţină susţinerea unei majorităţi parlamentare, prioritară fiind adoptarea bugetului pe 2008. Preşedintele PLD, Theodor Stolojan, a spus insă că rezultatul moţiunii de cenzură este "neşansa Romăniei", iar liberal-democraţii işi vor vedea de treabă şi vor avea discuţii cu aliatul lor, PD, pentru colaborarea parlamentară viitoare.

Vot sub supraveghere şi aspirină

Momentul votului a generat o mişcare de forţe din partea celor direct interesaţi in adoptarea moţiunii. Astfel, PD şi PSD şi-au trimis propriile camere de luat vederi in plen, pentru a inregistra felul in care reprezentanţii lor şi-au exercitat votul. Cei doi cameramani PD+PSD s-au poziţionat iniţial in spatele sălii, umăr la umăr cu cameramanii televiziunilor, pentru ca ulterior operatorul PSD să găsească un unghi mai bun de supraveghere, o lojă din laterala sălii. Inainte insă de vot, nemulţumit că un aranjament floral foarte mare părea să ascundă privirii celor din sală urnele de vot, pesedistul Constantin Niţă a protestat vehement şi a acuzat interese in poziţionarea ghiveciului cu pricina. Intervenţia preşedintelui de şedinţă Bogdan Olteanu, care a dat asigurări că urnele sunt aşezate exact unde trebuie, nu a fost insă suficientă şi doar mutarea cu căţiva centimetri a aranjamentului floral a liniştit spiritele. Odată depăşit momentul, s-a trecut la vot. Deşi declarat vot secret, parlamentarii fie au arătat sălii bilele, aşa cum fusese ordinul de la partid, fie le-au aruncat de la distanţă, fie au votat cu spatele către sală, aşa cum a făcut Ion Iliescu. Momentul desigilării urnelor şi "inventarierii" bilelor albe şi negre a avut şi o surpriză: in urna albă s-a găsit o bilă neagră invelită intr-o hărtie albă şi, rătăcită, printre bile, şi o pastilă de algocalmin. Dacă algocalminul a fost aruncat, bila neagră "sub acoperire" a fost contabilizată la vot.

Sancţiuni la PSD şi PD

Potrivit procesului-verbal de constatare a rezultatului votului, la şedinţă au fost prezenţi 433 de parlamentari din 462. Asta inseamnă că 59 nu au votat. Parlamentarii PRM şi-au inregistrat prezenţa, dar nu au votat. Potrivit Hotnews, şapte senatori şi 15 deputaţi din PSD ar fi votat impotriva moţiunii de cenzură dar situaţia exactă şi sancţiunile vor fi cunoscute după vizionarea casetei cu inregistrarea votului. Dintre senatori, Ion Solcanu şi Răzvan Theodorescu au declarat oficial că vor vota impotriva moţiunii. "Cu privire la votul parlamentarilor PSD, suntem in faza de a evalua cu atenţie modul in care s-a votat şi, dacă va fi cazul, vor fi luate deciziile statutare care se vor impune", a declarat Mircea Geoană. Nicolae Văcăroiu a afirmat insă că au absentat doar cinci senatori, majoritatea bolnavi. Au fost absenţi: Antonie Iorgovan, Radu Filipescu, Octav Cozmăncă - aflaţi in concedii medicale, dar şi Corina Creţu (europarlamentar) şi Gabriela Creţu. După votul la moţiune, Mircea Geoană i-a convocat in şedinţă pe liderii PSD (Ion Iliescu a absentat) şi au hotărăt convocarea in această dimineaţă a Biroului Permanent Naţional. Deşi unii dintre colegi, precum Viorel Hrebenciuc, au incercat să-l tempereze, Geoană este decis să ii sancţioneze pe parlamentarii pesedişti care nu au votat moţiunea de cenzură, anunţănd că in şedinţa de azi vor fi luate "decizii de natură disciplinară şi sancţiuni pentru cei care nu au respectat disciplina votului şi deciziile politice ale partidului".

Al doilea esec. Lideri ai partidului apreciau ieri că, după eşecul la moţiune, tensiunile in PSD vor creşte, situaţia lui Mircea Geoană, promotor al moţiunii, nefiind deloc una uşoară. Geoană se află la a doua infrăngere după cea de la referendumul privind demiterea preşedintelui Băsescu, iar in ultima vreme a fost discutată in interiorul partidului o posibilă schimbare a sa din funcţie.

Şi la PD se lasă cu sancţiuni. Potrivit lui Emil Boc, cu două excepţii, respectiv Liviu Nistoran, care a votat impotrivă, şi Radu Ţărle, care a lipsit, toţi parlamentarii PD au votat pentru moţiune. Cei doi, care vor fi puşi in discuţia BPN al PD, riscă excluderea din partid. Deşi prezent, senatorul PD Maria Petre nu a votat. "29 de defecţiuni au fost in interiorul PSD", a acuzat Boc.
  • Lavinia Dimancea
×