x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană rupe PSD în două

Geoană rupe PSD în două

de Lavinia Dimancea    |    09 Noi 2011   •   21:00
Geoană rupe PSD în două

Inlocuirea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului scindeaza PSD. Lideri de la centru si presedinti de organizatii judetene au iesit ieri la rampa pentru a arata de partea cui se situeaza in acest scandal: de partea lui Ponta sau de partea lui Geoana. Asta dupa ce, cu o zi inainte, Ion Iliescu si Adrian Nastase anuntasera incetarea demersurilor de inlocuire a lui Geoana, ceea ce l-a facut pe Ponta sa ameninte ca-si va demisia si ca va convoca Congresul. Lovitura cea mai mare pentru liderul PSD a venit ieri din propriul fief, de la Gorj.

Liderul organizatiei, Florin Carciumaru, a declarat ca el nu este de acord cu inlocuirea lui Geoana si a catalogat decizia BPN drept una 'pripita'. 'Stiu ca domnul Victor Ponta face parte din organizatia noastra, dar noi, ca presedinti de organizatii, venim cu un mesaj din teritoriu, iar mesajul este ca trebuie sa ne pastram functia de presedinte al Senatului. Nu trebuie sa dam cu piciorul la functia pe care o avem. Asa cum spuneau domnii Iliescu si Nastase, trebuie sa mai analizam, iar discutia sa fie reluata in Comitetul Executiv', a declarat Carciumaru pentru Jurnalul National. Seful de la Braila, Gheorghe Bunea Stancu, critica si el faptul ca 'PSD reuseste, ca intotdeauna, in momente importante ale vremii, sa ia decizii care aduc dezbinare'.

'Vorbim de Congres, de Comitet Executiv... Noi trebuie sa stim un lucru. Orice post castigat este un post castigat. Orice post pierdut este un post pierdut', a comentat pentru Jurnalul National Bunea Stancu. Impotriva lui Ponta s-au rasculat si pesedistii de la Dolj, care l-au mandat pe liderul filialei, Ion Prioteasa, membru in BPN, sa il sustina pe Geoana si sa nu voteze nici schimbarea acestuia de la Senat, nici excluderea din partid, altfel vor demisiona din partid. 'Ion Diaconescu, intrebat daca il sprijina pe Mircea Ciumara, a spus: «Sigur ca-l sprijinim, il sprijinim sa fie ministru pana va cadea. Asa si noi cu Geoana. Il sprijinim pana va cadea»', a comentat pentru Jurnalul National si seful PSD, Dumitru Buzatu.

In tabara lui Victor Ponta, ieri si-a facut intrarea Viorel Hrebenciuc, de la Bacau. Aflat de ceva vreme intr-un con de umbra, marele combinator al PSD a dat special un comunicat de presa in care a precizat ca trebuie dus pana la capat demersul de inlocuire a lui Geoana si ca acesta trebuie sanctionat. Bagata urgent in sedinta, conducerea PSD Bacau a emis si ea ulterior un comunicat prin care spune ca Victor Ponta 'reprezinta pozitia oficiala a PSD', iar decizia de schimbare a lui Geoana trebuie respectata de toata lumea, inclusiv de Nastase si Iliescu.

La randu-i, presedintele PSD Brasov, Constantin Nita, s-a pozitionat de partea lui Ponta, explicand ca filiala pe care o conduce va respecta disciplina de partid, iar decizia BPN trebuie respectata. De aceeasi parere a fost si secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, sef al organizatiei Teleroman, in timp ce senatorul Ilie Sarbu a anuntat transant ca este exclus ca PSD sa renunte la inlocuirea lui Geoana. Miron Mitrea a comentat si el ca trebuie dusa pana la capat procedura cu Geoana, iar faptul ca Ponta a amenintat cu Congresul poate fi interpretat ca a vrut sa spuna 'ori imi dati sa conduc partidul cum vreau si gasim o linie de comanda, ori mergem la Congres'.

Duminica, Mircea Geoana este asteptat la sedinta Comisiei de Integritate, unde urmeaza sa se ia o hotarare privind sanctionarea acestuia. Geoana a refuzat ieri sa spuna daca se va prezenta in fata Comisiei, dar a trimis o scrisoare prin care cere convocarea Comitetului Executiv pentru transarea situatiei legate de inlocuirea sa. Ieri, la plenul Senatului, nici un senator PSD nu a mai cerut introducerea pe ordinea de zi a cererii de inlocuire a lui Geoana.

×