x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană se retrage, Băse nu se sinchiseşte

Geoană se retrage, Băse nu se sinchiseşte

de Lavinia Dimancea    |    08 Iun 2009   •   00:00

Ieri, în miezul zilei euroalegerilor, Mircea Geoană a anunţat că se retrage din CSAT în semn de protest faţă de fo­lo­sirea Armatei de preşedintele Traian Băsescu în scopuri electorale de promovare a PD-L.



Liderul PSD a continuat astfel războiul electo­ral cu Băsescu în plin proces de vo­tare, la o zi după ce şeful statului se în­tâl­ni­se în Afganistan cu militarii români şi la alte două de la vizita în Irak.

"Acţiunile elec­torale ale preşedintelui Traian Băsescu, prin care fo­lo­seşte Armata Română în scopul politicianist de pro­mo­va­re a PD-L pentru ale­ge­rile europarlamen­ta­re, sunt inacceptabile. Nu ad­mit folosirea imaginii pozitive şi a în­crederii populaţiei în Armata Română în scop electoral, partizan. De aceea, am hotărât ca, începând de astăzi, 7 iunie 2009, să mă retrag din funcţia de vicepreşedinte şi membru al CSAT", a anunţat Geoană, în jurul prân­zu­lui, prin intermediul unui comunicat de presă, renunţând la o funcţie pentru care s-a zbătut în timpul negocierilor cu PD-L şi pe care a reuşit să o in­clu­dă în protocolul de func­ţi­o­nare al Coaliţiei, dar şi în timp ce ordonanţa de ur­gen­ţă prin care a devenit vice al CSAT se află pe masa de lucru a Curţii Constituţionale, la sesizarea PNL.

Până la a avea însă un răspuns de la CCR, liderul social-democraţilor îşi justifică decizia de a se re­trage din CSAT acuzându-l pe şeful statului că este "pri­mul politician care foloseşte sacrificiul şi eroismul soldaţilor români pentru scopuri electo­ra­le" şi că a anunţat retragerea trupelor româneşti din Irak la o dată specifică fără să se consulte cu CSAT şi cu Parlamentul. Pentru a nu mai participa la şedinţele Consiliului, Geoană va solicita modificarea protoco­lului PSD-PD-L şi adoptarea tuturor  măsurilor legale.

UN GEST ELECTORAL
Administraţia Prezidenţială a refuzat să comen­te­ze imediat anunţul lui Geoană, precizând că va oferi o reacţie după încheierea procesului electoral. "Ex­clus", a întărit ulterior şeful statului, întrebat de jurnalişti dacă doreşte să comenteze declaraţia liderului PSD.

În schimb, democrat-liberala, Roberta Anastase, a ex­pli­cat pentru Mediafax că dacă Geoană vrea să "sca­pe" de calitatea de membru CSAT, atunci acesta trebuie să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Senatului, iar Theodor Stolojan a precizat că protocolul nu poate fi renegociat.

Mai mult, secretarul Senatului, Orest Onofrei (PD-L), consideră că Geoană nu se poa­te retrage, pentru că funcţia de vicepre­şe­din­te al CSAT aparţine preşedintelui Senatului şi nu unei persoane, gestul acestuia având un caracter "pur electoral". Libera­lul Radu Stroe crede însă că Geoană şi-a anunţat retragerea din Consiliu întrucât are informaţii că Ordonanţa ar putea fi declarată neconstituţională de CCR.

×
Subiecte în articol: politic geoană