x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană şi Băsescu mulg aceeaşi oaie

Geoană şi Băsescu mulg aceeaşi oaie

de Lavinia Dimancea    |    04 Mai 2009   •   00:00
Geoană şi Băsescu mulg aceeaşi oaie
Sursa foto: /Agerpres

Prezidenţiabilii Traian Băsescu şi Mircea Geoană s-au întrecut ieri la mâncat caş de oaie şi băut pălincă. Deşi mai este până la startul campaniei electorale pentru Cotroceni, cei doi politicieni au ţinut ieri să fie prezenţi la serbarea câmpenească Sâmbra Oilor din Ţara Oaşului pentru a-şi face niţică reclamă.



Traian Băsescu a venit la Huta Certeze, la cea mai mare serbare câmpenească legată de ocupaţia tradiţională a păstori­tului ce simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut, însoţit de soţia sa, Maria. Mircea Geoană, cu un alai de miniştri de la Bucureşti.

Amândoi au dat asigurări că nu vor să politizeze sărbătoarea, dar nu au scăpat prilejul de a-şi face campanie, lăudându-i pe oamenii din zonă, aşteptaţi să vină şi ei la vot în toamnă la prezidenţiale şi în iunie la europarlamentare şi promiţându-le că vor ieşi cu bine din criză.

"Sunteţi oameni harnici, oameni curaţi, se vede curăţenia când mergi prin zonă. Pe lângă pădure, nu vezi gunoaie aruncate, vezi case curate, gospodării curate, oameni frumos îmbrăcaţi. Sunteţi o parte din România sănătoasă. Eu vă mulţumesc şi împreună cu voi o să trecem şi dificultăţile economice care au lovit nu doar România, ci şi toată lumea. Am convingerea că din această criză vom ieşi cu bine. Vă asigur că voi fi alături de fiecare dintre dumneavoastră pentru că aceas­tă criză să fie trecută cu bine", le-a spus Bă­ses­cu celor aproximativ 10.000 de oameni pre­zenţi la sărbătoare, asigurându-i de respectul său şi mărturisindu-le că vrea să petreacă cu ei. Ceea ce s-a şi întâmplat, pentru că şeful statului a dansat, aşa cum îi stă obiceiul, după care a trecut la tradiţionala plimbare prin mul­ţime, mergând pe la corturile amplasate în zonă.

A vizitat un cort al PNL, unde s-a încins la un păhărel de pălincă cu tinerii liberali, deşi anterior refuzase pe motiv că este presa în zonă, şi a stat de vorbă cu producătorii de pă­lincă, care i-au cerut să rezolve problema acci­ze­lor la tradiţionala băutură. "Da, e o problemă", le-a răspuns sec Băsescu. La cortul Asocia­ţiei Produ­cătorilor de Pălincă din Nord-Vest, şeful sta­tu­lui împreună cu soţia au băut din nou pă­lincă şi au mâncat caş de oaie şi au încheiat ospăţul la cortul PD-L, unde au luat prânzul, mâncând sarmale cu păsat şi bucate tradiţionale.


NU S-A LĂSAT MAI PREJOS
Mircea Geoană a făcut şi el la fel şi a luat prânzul la cortul partidului său, cel al PSD. Asta după ce, la rându-i, îşi ţinuse speech-ul laudativ, spunând că "formula magică" pe care a găsit-o la localnici, aceea că "prin tradiţie, credinţă şi speranţa ca prin muncă te poţi realiza în ţara ta", e ceea ce îi va scoate pe români din criză.

"Eu vin de mulţi ani la Sâmbra Oilor şi la mine este deja o tradiţie. Eu vin în fiecare an, deci coincidenţa este din sensul celălalt (n.r. - coincidenţa că el şi Traian Băsescu se află în acelaşi loc)", s-a fălit Geoană în faţa celor prezenţi, adăugând că şeful statului, "atunci când i-a dat clopul oşenesc pe scenă", i-a predat într-un fel ştafeta şi el i-a dat clopul lui Ioan Mircea Paşcu pentru a-i reprezenta bine pe localnici în Parlamentul European.

Mai mult, liderul PSD a îndemnat asistenţa să "se lupte să aducă banii europeni acasă", spunând că nu este normal ca roşiile şi brânza să fie aduse din import, el făcând astfel referire la îndemnul lui Băsescu de a mânca brânză cu roşii. Şi ca Băsescu să nu fie mai cu moţ în ale degustării, Geoană a vizitat stâna de la Huta Certeze, unde s-a înfruptat din caş de oaie şi carne de miel cu colac şi s-a întreţinut cu pălincă.


CRITICI DIN CAPITALĂ
În timp ce cei doi se aflau la serbare, la Bucureşti, un alt prezidenţiabil, liberalul Crin Antonescu, s-a ocărât că "principalii capi ai actualei coaliţii de guvernare, domnul Băsescu, domnul Geoană, se veselesc la Sâmbra Oilor". "Ţara arde şi baba se piaptănă", a spus Antonescu, acuzând-o totodată pe Elena Udrea, ministrul Turismului, că "învaţă să încalece cai la mare", pe Monica Ridzi, şeful de la Tineret şi Sport, că "joacă fotbal" şi pe pesedistul Marian Vanghelie că "teoretizează principiul micului, al berii şi al manelei".

×
Subiecte în articol: basescu politic geoană