x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană: Statul nereformat, principalul obstacol pentru România

Geoană: Statul nereformat, principalul obstacol pentru România

12 Mai 2009   •   00:00

Principalul obstacol pentru modernizarea accelerată a României este administraţia publică şi modul în care statul român funcţionează şi produce servicii de calitate, a declarat, astăzi, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, cu prilejul unei dezbateri organizate de Institutul ASPEN România, la Palatul Parlamentului, cu mediul de afaceri şi economic.

Mircea Geoană, preşedinte al Institutului ASPEN România, a pledat pentru necesitatea modernizării statului român, respectiv a administraţiei publice centrale şi locale şi a evidenţiat în acest context sprijinul Băncii Mondiale şi al altor instituţii internaţionale care poate 'ar trebui să facă un mai mare efort'.

'În această perioadă, ar trebui ca, după 20 de ani de la schimbarea sistemului politic şi atmosferei de societate, poate a sosit momentul să recunoaştem că principalul obstacol pentru modernizarea accelerată a României este administraţia şi modul în care statul român funcţionează şi produce servicii de calitate (...) Nu poţi deveni o naţiune modernă cu un stat nereformat, dar mai ales administraţia publică trebuie să fie motivată să deservească bunul public şi interesul public. Această criză (economică şi financiară internaţională - n.r.) ar trebui să fie şi un duş rece, un duş scoţian, din care să înţelegem că o astfel de criză ar putea să mai apară şi că harta geopolitică a lumii se modifică (...) Suntem într-o perioadă de imensă mutaţie comparabilă ca magnitudine cu căderea comunismului', a afirmat preşedintele ASPEN România, citat de Agerpres.

El a subliniat în cursul dezbaterii că actualul Guvern este preocupat de relansarea economică - a căror semne de revigorare au început să se vadă, aceasta fiind de fapt trecerea într-o a doua etapă succesoare celei de găsire a soluţiei de ieşire din criză.

'Într-un fel, Guvernul a fost până acum la figuri impuse. Este clar că la nivelul Guvernului României - şi acest lucru a început să se întâmple - trebuie să se intre într-o a doua etapă de pregătire a relansării economice', a spus Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului a reafirmat că în acest moment semnalele date de Banca Centrală Europeană, care reprezintă o încurajare pentru sectorul bancar românesc, ar trebui să constituie un semnal şi pentru repornirea creditării în economia românească. El acceptă că este firesc ca băncile să fie prudente, dar a arătat că principala preocupare a acestora ar trebui să fie legată de repornirea creditării reale, context în care un demers în acest sens al Băncii Naţionale a României şi al mediului economic ar fi extrem de util.

Geoană consideră, totodată, că actuala criză economică şi financiară ar trebui folosită şi ca o oportunitate de a repara 'anumite lucruri făcute prost în ultimii 20 de ani'. Între aceste aspecte, el a enumerat 'atitudinea de vătaf' pe care o arată statul uneori mediului economic şi chiar de 'hărţuială pentru firme', subliniind că dacă firmele mari se mai pot apăra, pentru cele mici şi mijlocii a supravieţui este mult mai dificil.

'Cred că un stat matur ar trebui să dedice mai mult timp şi energie pentru transformarea mediului de afaceri din România într-un mediu de afaceri mai prietenos, mai predictibil şi a unui mediu de afaceri european', a argumentat Mircea Geoană.

Preşedintele ASPEN România a subliniat necesitatea configurării unor zone economice ca priorităţi pentru viitoarele investiţii publice.

Mircea Geoană a subliniat că una dintre întrebările principale ale momentului este aceea 'cum va arăta peisajul economic românesc după încheierea crizei', reafirmând că efectele crizei economice şi financiare internaţionale în ţara noastră ar putea fi folosite şi ca o oportunitate'. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic geoană