x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică George Maior, chemat la baştină

George Maior, chemat la baştină

de Adrian Ilie    |    04 Sep 2018   •   08:21
George Maior, chemat la baştină
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, sprijină iniţiativa PSD privind demersurile necesare pentru rechemarea în ţară a ambasadorului român la Washington, George Maior. Acordul ALDE era important în condiţiile în care portofoliul Externelor este deţinut de către acest partid, prin ministrul Teodor Meleşcanu, care deja i-a cerut lui Maior să-şi explice unele declaraţii făcute în legătură cu scrisoarea trimisă autorităţilor de la Bucureşti de fostul primar al New York-ului, Rudolph Giuliani.

„Cred că, în contextul în care ambasadorul României în Statele Unite se implică în jocuri politice pe scena politică americană, luând partea unora în defavoarea altora, face o mare greşeală şi acest lucru este inadmisibil pentru un ambasador. Aşa cum noi avem pretenţia ca ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti să nu intervină în disputele de politică internă, acelaşi lucru trebuie să-l facă şi ambasadorul României la Washington. Probabil că domnul Maior a rămas cu anumite sechele de pe vremea când era director la SRI şi făcea jocurile politice şi nu se poate abţine nici acolo”, a declarat Tăriceanu. Acesta a spus că Maior nu mai poate reprezenta România deoarece a luat partea adversarilor preşedintelui Trump, ales democratic în funcţie. „Dacă Ministerul de Externe vrea să-l folosească în alte misiuni...ceea ce mie mi s-ar părea nepotrivit după asemenea gafe uriaşe”, a comentat preşedintele ALDE precizând că nu a avut până acum o discuţie pe acest subiect în legătură cu ministrul Teodor Meleşcanu. Sâmbătă, Liviu Dragnea a anunţat că parlamentarii PSD i-au cerut premierului Viorica Dăncilă să demareze procedurile de rechemare în ţară a lui George Maior. Scandalul a izbucnit după ce, recent, George Maior a apreciat că scrisoarea trimisă de Giuliani privind influenţa nefastă a protocoalelor încheiate între SRI şi instituţii din sistemul judiciar reprezintă „expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”.

Diaconescu intervine

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, susţine că solicitarea anunţată de către Dragnea este în afara regulilor diplomaţiei, întrucât ambasadorii nu trebuie să fie dependenţi de decizii luate în şedinţe de partid. „Ar însemna că ambasadorii noştri trebuie să ştie faptul că misiunea lor începe şi se sfârşeşte atunci când politicul decide, ca şi cum ei ar reprezenta partide politice în exterior şi nu România, ceea ce este o aberaţie grosolană...”, a argumentat Cristian Diaconescu.

×
Subiecte în articol: George Maior