x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică George Padure: "Vlas, notorietate mai mare ca Vanghelie"

George Padure: "Vlas, notorietate mai mare ca Vanghelie"

22 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
CRITICI - In opinia lui George Padure, cei care sunt buni nu se inscriu sa candideze Fost primar al Sectorului 1, George Padure este acum membru al PSD Bucuresti. El este nemultumit de desemnarea lui Marian Vanghelie drept candidatul PSD la Primaria Capitalei, despre care spune ca Ioana Maria Vlas il intrece in notorietate.
GABRIELA ANTONIU

PESIMIST. George Padure este de parere ca e prea tarziu sa se mai schimbe ceva si ca vom asista la "Vangheliada"

Jurnalul National: Domnule George Padure, de ce v-ati exprimat rezerve fata de candidatura lui Marian Vanghelie la functia de primar general?
George Padure: Nu! Eu nu am ceva cu Marian Vanghelie sau candidatura lui, ci cu modul in care aceasta "selectie" a fost facuta, in timp ce in PSD se vorbeste de reforma, innoire si modernizare. Intr-adevar, aceasta schimbare probabil ca nu este insusita de toate organizatiile partidului, unele conduceri fiind mai rigide. In rest, oricaruia dintre candidatii aflati in competitie nu ii doresc decat succes, mai ales ca doresc si eu - ca fiecare - sa gasim un primar bun pentru Bucuresti, unul care sa stie bine ce ii trebuie acestui oras si ce sa faca. Si aici nu vorbim de praf sau gropi, vorbim de managementul Capitalei Romaniei.

Analistii vorbesc ca totul se datoreaza unei lupte pentru putere in sanul PSD. Cum comentati?
Am spus mereu ca eu nu fac politica, dar asta nu inseamna ca nu ma pot exprima. Este foarte urat ceea ce vedem cu totii si chiar ingrijorator. Pe de alta parte, mi se pare ca exista si o doza de murdarie, de lipsa de caracter, specifica si "normala"!!?? - dupa cum mi se spune - in politica. Zilnic, auzi inca unul cu inca un exemplu despre care nu credeai asa ceva in urma cu o luna. Poate ca tocmai acesta este motivul pentru care nu imi place politica. Cred, are a face cu marimea partidului, cu toate ca nu este atat de important numarul membrilor, cat numarul valorilor lui. Am spus mereu ca valoarea unui om politic nu este data de discurs, ci de realizarile lui. La fel, valoarea unui partid nu este data de numarul de membri, ci de numarul de voturi, acesta fiind direct proportional cu numarul celor care isi regasesc interesele in politica respectivului partid.

Dar despre lupta intre generatii, ce parere aveti?
La fel de proasta! Nu este normal sa ajungem sa ne omoram tatii, la fel cum nu este normal sa nu avem grija de copii. Cam asa se traduce ceea ce spun unii ca "cei in varsta ar trebui sa se retraga" fara sa vada ca fiecare are un electorat si o experienta, si atunci cand vorbim de Victor Ponta, si atunci cand vorbim de Ion Iliescu. Totodata, Solcanu, Vacaroiu, Cozmanca si altii au fiecare, la randul lor, experienta si electoratul lui. Cat ma priveste, eu ii vad pe Ion Iliescu si Adrian Nastase la conducerea acestui partid, fara ei PSD devenind o mare familie, dar cu parinti vitregi. Important este insa ca si ei doi sa inteleaga acest lucru, lasand orgoliile la o parte. Intr-adevar, se spune ca constientizam valoarea unui om atunci cand nu il mai avem. In rest, ceea ce vedem, comportamentul ulterior al unora, are a face cu spiritul de "gasca" si cu lipsa bunului-simt. Si, indiferent de caracteristicile politicii, cei care fac politica avand bun-simt, pe termen lung, castiga.

Incercarea de a pacali electoratul

Daca ne intoarcem la candidatura domnului Vanghelie, constatam ca si Ion Iliescu si-a dat acceptul, in primul rand, avand in vedere notorietatea lui. Si atunci?
Si atunci, nu cred pentru ca ar deveni duplicitar si inconsecvent! Nu am sesizat ceea ce spuneti. Domnul Iliescu, probabil, nu avea la acest moment cum sa se pronunte. Nu trebuie sa uitam ca dansul inca nu este presedintele partidului. Oricum, sper - pentru dansul - ca nu se regaseste in aceasta candidatura atat de controversata, pentru ca ar fi jenant, cel putin, asa cum il cunoastem. Am auzit intr-adevar ca dl Dan Ioan Popescu a declarat ca "Vanghelie face parte din noua imagine a PSD". (Sic!) Este pacat ca, in stilul politicienilor damboviteni, o parte a organizatiei PSD Bucuresti incearca - si cred in demersul lor - ca vom pacali electoratul, dandu-le "unul de al lor", indiferent cum. Impresia gresita a acestor politicieni despre bucuresteni tradeaza micimea gandirii lor si aroganta comportamentala, care, la vot, va fi sanctionata. Nu asta doreste electoratul, ci un profesionist, indepartat de interese politice, pe care sa il simta apropiat lor si capabil sa le rezolve problemele pe care le au cand ies din casa. Din pacate, nu il regasim inca in cei care si-au anuntat candidatura si probabil va trebui sa mai asteptam inca un mandat. Cat priveste notorietatea, Ioana Maria Vlas o are mai mare.

"Sa fi trait Caragiale…"

Totusi, ce-i reprosati lui Marian Vanghelie? Nu-i agreati candidatura...
Marian Vanghelie, pentru tipul electoratului din Sectorul 5, este candidatul adecvat. Pentru Capitala Romaniei, mi s-ar fi parut la fel, cu conditia sa fi trait si Caragiale in vremurile noastre. In rest, el indeplineste "o sarcina" si nu trebuie sa ii reprosez eu, pentru ca o face singur in momentele sale de sinceritate. In ceea ce ma priveste, atat ca bucurestean, cat si ca membru PSD, nu ma regasesc in el si nu ma pot lasa reprezentat de el, motiv pentru care - ca multi pe care i-am mai auzit in ultimele zile - nu ma voi prezenta la vot, mai ales ca nu votul meu conteaza.

De ce nu v-ati inscris si dvs. sa candidati?
Chestia asta cu inscrisul nu mi se pare normala, mai ales ca mi se pare o coada prea mare. Nu ati vazut ca este coada la noi, cine, unde sa candideze? Chiar in conditii de competitie, consider ca nu asa trebuie sa fie construita politica de cadre a unui partid si nu cred ca am o conceptie gresita. Mai ales ca nu facem "piruete" in fata unei comisii. Iar daca asta trebuie sa facem, de aici incepe tot necazul care, incet-incet, atinge interesele celor care te-au ales. Totodata, eu nu traiesc din politica si, mai mult, cred pana in adancul fiintei mele ca cei buni, cei cu valoare nu "se inscriu". Veti vedea ca, personal, nu ma inscriu la nimic, cu riscul ca raman neinscris. Si, in final, nu uitati ca nu a fost vorba de nici o competetie, ci de "prietenii" care vor tine probabil doar pana pe 3 aprilie. Haideti sa vorbim dupa aceasta data!

Sa intelegem ca desemnarea lui Vanghelie nu are la baza alt criteriu decat prietenia? Intre cine si cine?
Se spune ca "cine se aseamana se aduna". De regula, cei care fac "aluatul" se murdaresc cu totii, urmand ca ori toti, ori nici unul sa trebuiasca sau nu sa se spele pe maini. Datorita prieteniilor de care vorbeam, existente in organizatia Bucuresti, la indemnul si sub controlul "bucatarului-sef", cei mai multi - de care soarta aluatului depinde - au hotarat de aceasta data sa nu se spele pe maini. Numai ca si aluatul se taie daca nu te speli pe maini. Iertati-mi explicatia metaforica, dar sunt prea multi ca sa ii numesc. Din acest motiv spuneam ca este nevoie de reforma comportamentelor si nu a partidului. Poate ca tocmai datorita faptului ca nu m-au facut sa am ce pierde, neparticipand la "aluat", imi permit sa o spun fara nici un fel de menajamente. Totodata, in situatia PSD, vorbim de viitorul Romaniei, nu a lui Dan Ioan Popescu sau Vanghelie.

"Nu voi candida independent"

Exista posibilitatea sa va razganditi si sa candidati ca independent la Primaria Capitalei, dandu-va demisia din PSD?
Nu voi candida ca independent. Politicienii au avut grija sa ii elimine prin lege mai ales pe cei care nu iau semnaturile din cartea de telefon. Atunci cand aceasta obligatie era mai "de bun-simt", am dovedit ca pot castiga in fata PSD de doua ori, o data cu Dociu si o data cu Oprescu, fara sa am un partid in spate.

Cine credeti ca ar fi fost mai potrivit sa candideze din partea PSD?
Fiecare campanie are tipologia ei, data de mai multi factori. Un candidat detasat, care nu era perceput "lipit" de partid, cu puternice cunostinte de administratie, cu notorietate prin faptele pozitive care i-ar fi fost recunoscute, era castigator, mai ales in fata lui Videanu. Acum insa este prea tarziu, suntem obligati sa asistam la "Vangheliada". Interesant este ca singurul care nu are nimic de pierdut este Marian Vanghelie.
×
Subiecte în articol: politic politica psd vanghelie ales