x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gorghiu: Declarația lui Kovesi privind dosarele ANRP - destul de gravă; aș vrea detalii

Gorghiu: Declarația lui Kovesi privind dosarele ANRP - destul de gravă; aș vrea detalii

16 Mar 2016   •   22:59
Gorghiu: Declarația lui Kovesi privind dosarele ANRP - destul de gravă; aș vrea detalii

Copreședintele PNL Alina Gorghiu se declară îngrijorată cu privire la afirmația procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, referitoare la faptul că mai multe dosare ANRP erau la DNA când a preluat șefia Direcției, însă erau nelucrate.

Gorghiu subliniază că această declarație a procurorului șef este destul de gravă, motiv pentru care trebuie să existe explicații.

"Pentru mine este o mare îngrijorare această declarație. Nu în sine declarația doamnei Kovesi, ci faptul că realitatea ar putea să stea așa. Dacă se întâmplă acest lucru în domeniul restituirilor fiți absolut convins că se întâmplă în foarte multe spețe de corupției atunci poate nu ar fi rău să existe mai multă transparență din partea acestor instituții și dacă au greșit cei care au fost înainte la conducerea instituției respective, să ni se spună și nouă. Este o instituție care funcționează din bani publici, o instituție care are sprijinul populației din România și se bucură de o mare credibilitate și aș vrea să știu și eu ca lider de partid dacă într-adevăr există tipul acesta de comportament într-o instituție ca DNA — să ții niște dosare doar pentru că nu ai vrut să le lucrezi. Este o declarație destul de gravă și aș vrea să aud de la șeful acestei instituții detalii. (...) O justificare trebuie să existe", a spus liderul PNL, miercuri, la Digi 24.

Alina Gorghiu afirmă că nu este normal ca dosarele să nu fie lucrate zeci de ani.

"Fiecare trebuie să-și facă ordine în propria grădină și dacă lucrurile chiar stau așa și mă întreb — nu știu dacă chiar neapărat pe retrocedări — dar gândiți-vă că sunt foarte multe dosare care dospesc ani de zile, aici este semnul meu de întrebare. (...) Nu mi se pare normal să ții un dosar la sertar 5-10 ani de zile în nelucrare și să-l scoți ulterior pe un birou și să te apuci de audieri la 10-12-14 ani distanță, pentru că atunci sunt multiple semne de întrebare și suspiciuni", a susținut copreședintele PNL.

Ea a mai susținut că punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești este deficitară.

Gorghiu a afirmat și că declarația ministrului de Justiție, Raluca Prună, cu privire la OUG privind interceptările a fost una nefericită și a criticat reacțiile politicienilor în acest caz.

"Declarația este una nefericită. A alătura ideea de drepturi și libertăți sintagmei de lux mi se pare o alăturare nefericită. (...) Cred că răspunsul a fost de o vulgaritate exagerată", a spus liderul PNL.

Laura Codruța Kovesi a declarat miercuri la Adevărul live că la momentul în care a preluat conducerea DNA dosarele ANRP se aflau la Direcție, arătând că timp de foarte mulți ani nu a umblat nimeni în ele.

"A fost un caz cu un vicepreședinte al ANRP, dacă nu mă înșel Baciu, care a fost instrumentat de către DNA. Cu această ocazie, au fost ridicate mai multe dosare de retrocedare și care se găseau la DNA. Aș putea să vă spun că nu a umblat nimeni în acele dosare timp de foarte mulți ani", a spus Kovesi.

Ea a arătat că în aceste dosare se vehiculau sume enorme drept mită, multe multe proprietăți fiind supraevaluate, motiv pentru care statul a pierdut foarte mulți bani.

"Noi, în toate aceste dosare, am dispus măsuri asiguratorii pentru a încerca să recuperăm aceste prejudicii. Mai avem în prezent de verificat peste 200 de dosare de retrocedări. Aceste fapte au fost comise după înființarea ANRP și până în anul 2011-2012", a mai spus Kovesi.

×
Subiecte în articol: alina gorghiu