x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Gusa ramane in PD daca se lasa de naravuri"

"Gusa ramane in PD daca se lasa de naravuri"

04 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
Presedintele Traian Basescu transeaza criza din PD: fraiele sunt la Blaga, Videanu, Boc, iar Gusa va ramane in partid daca se va lasa de naravuri. Jurnalul National va prezinta preview-ul unui amplu interviu care va fi publicat luni. Jurnalul National va prezenta luni in exclusivitate un interviu cu presedintele Traian Basescu, in care acesta transeaza criza din PD: fraiele sunt la Blaga, Videanu, Boc, iar Gusa va ramane in partid daca se lasa de naravuri.
MARIUS TUCA, OANA STANCU

DUPA UN AN. Basescu se plange ca Gusa s-a apucat sa faca in PD jocurile pe care le facea in PSD
Cozmin Gusa sa inteleaga ca in PD nu-i merge sa faca ce a facut in PSD. El va ramane in PD daca va intelege regulile acestui partid. Acesta este mesajul sefului statului catre rebelul pe care l-a adus de la PSD in urma cu un an. Intr-un interviu amplu, pe care Jurnalul National il va publica luni, Basescu vorbeste pe indelete despre situatia din partid, despre alegerile anticipate, despre efectele puterii conferite de functia de presedinte, ba chiar si despre mult controversata... suvita.

Dezvaluim astazi o parte din declaratiile transante pe care fostul lider al PD le face in privinta partidului despre care spune ca "i-a dat sansa sa ajunga presedinte" si caruia i-a "dat sansa sa ajunga la guvernare".

GUSA. La o zi dupa ce a avertizat-o pe Lavinia Sandru ca poate ajunge pe centura politicii, Traian Basescu l-a pus ieri la punct si pe Cozmin Gusa. Seful statului a explicat mai intai iesirea sa publica impotriva Laviniei Sandru, pe care anterior o sunase pentru a-i spune "Astampara-te!", cerandu-i sa nu-i mai foloseasca numele pentru a legitima demersul in favoarea lui Gusa. "Sigur, era foarte politicoasa si parea angelica, dar in fapt facea un joc", afirma Basescu in interviu. Dupa care... Gusa. "Obisnuit cu jocurile, Cozmin Gusa sare imediat si spune: "Presedintele Basescu se amesteca in partid". Nu, in mod necinstit un grup din jurul lui a vrut sa foloseasca numele presedintelui Basescu pentru ca dl Cozmin Gusa sa faca ce crede el ca merge in PD, ce mergea prin PSD. Nu merge", declara Basescu.

Presedintele aminteste ca l-a "acceptat" pe Gusa nu doar in PD, ci alaturi de el, ca l-a sustinut si ca Gusa poate fi "foarte util" PD-ului daca "se lasa de naravuri". "Gusa trebuie sa ramana in PD daca va intelege regulile acestui partid", avertizeaza Basescu, concluzionand insa ferm: "Nu va fi acceptat ca presedinte".

VIDEANU vs BOC. Atunci cine va fi presedinte? Daca pana acum Traian Basescu rostea un singur nume, Emil Boc, ieri el a venit cu o schimbare radicala de atitudine, abandonandu-l pe Boc. "Va fi o competitie interna. Eu ma bucur. La un moment dat, era un singur orizont, Emil Boc, pe care il apreciez extraordinar de mult pentru calitatile lui, dar nimeni nu poate sa spuna vi l-am lasat mostenire, el este urmatorul presedinte. Un succes al lui Adriean Videanu la Primaria Capitalei, un succes al lui Vasile Blaga in functia de ministru de Interne sunt premise care pentru partid se pot constitui automat si in alternative", spune Basescu.

Asadar, nu ratati luni interviul pe care ni l-a acordat in exclusivitate presedintele Traian Basescu.

COMPARAT CU ILIESCU
Joi seara, in urma declaratiilor lui Traian Basescu la adresa Laviniei Sandru, Cozmin Gusa riposteaza: "Daca presedintele Traian Basescu va continua sa se implice in viata interna a PD, dupa modelul aplicat in trecut de Ion Iliescu, va fi extrem de nociv pentru mediul politic romanesc". "Probabil ca acum a fost doar un puseu", atenueaza el, intr-o declaratie acordata Mediafax. "Ar fi o mare dezamagire pentru mine daca mesajele lui Traian Basescu ar insemna o atitudine negativa la adresa mea, pentru ca, in tot cursul anului 2004, am avut o intelegere politica bilaterala care a functionat foarte bine si care, cred eu, i-a adus avantaje personale", afirma Gusa, explicand ca se refera la castigarea alegerilor. Deputatul PD mai spune ca Basescu "greseste" cand o critica pe Lavinia Sandru, intrucat ea i-a folosit numele "intr-un context laudativ", ca pe tot parcursul anului 2004.
RISCA SANCTIUNI
Cozmin Gusa si Lavinia Sandru risca sanctionarea de catre conducerea PD daca vor continua seria declaratiilor care aduc "deservicii" PD, a amenintat ieri vicepresedintele Radu Berceanu. "Daca Cozmin Gusa viseaza ca va reusi sa rupa o parte dintre parlamentarii PD si, mana in mana cu Victor Ponta si cu tinerii pe care acesta ar reusi sa-i rupa din PSD, sa formeze o chestiune cu "tineretul care rupe bufetul", cu privire la PD se inseala", spune Berceanu, opinand ca Gusa nu urmareste decat puterea, calcand pe cadavre. "Acum constatam ca si in PSD a avut tot o problema de caracter", a conchis el. Revenit in tara, presedintele PD, Emil Boc, este insa de parere ca "nu se pune problema plecarii din partid, pentru ca partidul are nevoie de toti parlamentarii lui, dar ei trebuie sa se concentreze pe obiective, nu pe gasti si gasculite".

NU MERGE!
"In mod necinstit, un grup din jurul lui Gusa a vrut sa foloseasca numele presedintelui Basescu pentru ca dl Gusa sa faca ce crede el ca merge in PD, ce mergea prin PSD. Nu merge"

CONDITII
"Gusa poate fi foarte util PD, cu o singura conditie: sa se lase de naravuri. El trebuie sa ramana in PD, daca intelege regulile acestui partid. Presedinte nu va fi acceptat. Aici PD are oameni de tip Boc, Videanu, Blaga, oameni care s-au maturizat politic si pot sa faca un leadership al partidului"

GENERATII
"Dintr-o data, niste oameni cu experienta politica zero la nivel inalt dau sa se coaguleze intr-o gasculita care sa creeze un pol de putere si sa spuna "suntem noua generatie, trebuie sa-i inlocuim pe cei varstnici". Pai, da de unde varstnic Blaga, de unde varstnic Videanu?"

SUCCESOR
"La un moment dat, era un singur orizont: Emil Boc. Pe care il apreciez extraordinar de mult, dar nimeni nu poate sa spuna vi l-am lasat mostenire, el este urmatorul presedinte"

Traian Basescu - presedintele Romaniei
×