x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvern - Ce-ar lasa in urma PC...

Guvern - Ce-ar lasa in urma PC...

de Dana Piciu    |    23 Iun 2006   •   00:00
Guvern - Ce-ar lasa in urma PC...

Un post de vicepremier, unul de ministru, sapte de secretari de stat, 11 de presedinti si vicepresedinti de agentii guvernamentale si sase de subprefecti. Acestea sunt posturile pe care l-ar lasa PC libere in Executiv, daca s-ar retrage de la guvernare, si care ar trebui reimpartite in coalitie, nu fara negocieri aprinse.

De astazi incepand, Partidul Conservator va avea trei zile "de foc". Finalul acestei saptamani va aduce raspunsul la intrebarea "Ramane sau pleaca PC de la guvernare?". In acest scop, astazi si maine, la Sinaia, vor avea loc consultarile intre conducerea centrala a conservatorilor si liderii locali, parlamentarii, precum si membrii in Guvern ai conservatorilor. Toate aceste discutii si analize pregatesc Consiliul National de duminica, ce va avea pe ordinea de zi un singur punct: ramanerea sau retragerea PC de la guvernare.

POSTURI VACANTE. In cazul in care Consiliul National va vota iesirea de la guvernare a conservatorilor, o serie de functii in Executiv ar ramane vacante, ceea ce va prilejui, cu siguranta, declansarea unei adevarate batalii intre celelalte partide care raman la guvernare pentru ocuparea lor. PC are la ora actuala 20 de reprezentanti in Guvern, ocupand functii de ministri, secretari de stat, vicepresedinti si presedinti de agentii guvernamentale si sase subprefecti. Astfel, PC are, conform protocolului Coalitiei, o functiei de vicepremier, care deocamdata este vacanta, si una de ministru la Ministerul Economiei si Comertului, ocupata de Codrut Seres. Secretari de stat conservatori sunt unul la Ministerul Economiei si Comertului, unul la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, unul la Ministerul Educatiei si Cercetarii, unul la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, unul la Ministerul Culturii si Cultelor, unul la Ministerul Sanatatii si unul la Ministerul Finantelor Publice. Conform aceluiasi algoritm al Coalitiei, conservatorii au primit si un post de presedinte la Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, un post de presedinte la Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, un post de presedinte la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, un post de presedinte la Agentia Nationala pentru Sport, un post de presedinte la Compania Nationala Loteria Romana, un post de presedinte la Agentia Nationala pentru Transplant, un post de presedinte la Agentia Nationala de Control al Exporturilor, un post de adjunct la Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptiei, un post de vicepresedinte la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara, un post de vicepresedinte la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, un post de vicepresedinte la Autoritatea Nationala de Turism. Functiile de subprefecti pe care le ocupa PC sunt in Bucuresti, Buzau, Botosani, Prahova, Suceava si Vaslui.

PREVEDERI LIPSA IN PROTOCOL
Protocolul Coalitiei nu prevede in mod expres ce se va intampla in cazul in care unul dintre partidele componente se hotaraste sa iasa de la guvernare pe parcursul mandatului. Singura prevedere din protocol care poate fi aplicata in acest caz este cea de la pozitia 2.1.1.4.6, care mentioneaza ca, "in cazul vacantarii functiilor din Guvern si agentii guvernamentale, precum si a celorlalte pozitii numite in administratia centrala, prefecti si subprefecti, Consiliul National al Coalitiei ratifica propunerile de inlocuire potrivit prevederilor acordului", adica prin negociere intre partidele ramase in coalitie.

×
Subiecte în articol: politic presedinte post naţională ministerul